Tays Sydänsairaala / kardiologia
Potilasohje: 15.00.24

Sydämen vajaatoimintastimulaattorin laitto ja kotiutuminen seuraavana päivänä

Yleistä

Sydämen vajaatoimintastimulaattori asennetaan, kun sydämen vajaatoiminta aiheuttaa oireita asianmukaisesta lääkehoidosta huolimatta.

Stimulaattorijärjestelmään kuuluu generaattori ja 2–3 ohutta johtoa eli elektrodia, jotka uitetaan verisuonta pitkin sydämeen. Generaattorissa on stimulaattorin virtalähde ja ohjauspiiri. Stimulaattorin generaattori on kevyt, noin 5 x 6 kokoinen ja se asennetaan ihon alle. Materiaaliltaan generaattori on titaania ja silikonia.

Sydämen vajaatoiminnan hoidossa vajaatoimintastimulaattorin (CCM), tehtävänä on antaa sähköisiä impulsseja sydämeen tietyssä sydämen supistumisen vaiheessa. Nämä CCM-impulssit parantavat sydämen supistuvuutta muokkaamalla tiettyjen proteiinien toimintaa ja ilmenemistä. Tämän on useissa tutkimuksissa osoitettu parantavan sekä elämänlaatua että rasituksen sietoa.

Ihon alle asennettavan generaattorin säätöjä voidaan tarvittaessa muuttaa toimenpiteen jälkeen, mikäli tarvetta ilmenee. Tämä voidaan tehdä ihon päältä erityisen ohjelmointilaitteen ja ohjelmointipään avulla.

Valmistautuminen stimulaattorin laittoon

Stimulaattorin laittoa varten tulet sairaalaan toimenpidepäivän aamuna. Toimenpiteen tarkka alkamisajankohta määrittyy toimenpidepäivän aikana. Ota sairaalaan mukaan omat lääkkeesi.

Toimenpidettä edeltävästi pitää olla vähintään 6 tuntia syömättä ja juomatta.

Käy suihkussa sairaalaan tuloa edeltävänä iltana ja pese itsesi huolellisesti, myös hiukset, sekä aja tai siisti parta. Suosittelemme, että jätät korut kotiin tullessasi toimenpiteeseen. Sairaalaan voi ottaa mukaan kuulokojeen ja silmälasit.

Ennen toimenpidettä voit ottaa normaalisti sinulle määrätyt lääkkeet pienen vesitilkan kanssa. Jos sinulla on käytössä Marevan® (varfariini)-lääkitys, käy INR-verikokeessa kolme päivää ennen toimenpidettä. Jos toimenpidepäiväksi on suunniteltu maanantai tai tiistai, käy INR-verikokeessa edellisen viikon perjantaina.

Jos INR-arvo on 2–2.5, jatka Marevan®-hoitoa kotiannoksella. Muussa tapauksessa soita kardiologiseen yksikköön arkisin kello 8–13.30, puh. 050 461 5577. Jos sinulla on sydämen keinoläppä, soita INR-arvo samaan numeroon arkisin kello 8–13.30.

Pradaxaa® (dabigatriini), Eliquisia® (apiksabaani), Lixianaa® (Edoksabaani) tai Xareltoa® (rivaroksabaani) käyttävien potilaiden kohdalla toistaiseksi suosittelemme, että tauotat Pradaxan® yksi vuorokausi toimenpidettä edeltävästi. Xareltoa®, Eliquisia® ja Lixianaa® ei oteta toimenpideaamuna.

Toimenpidettä ei tehdä flunssaiselle tai kuumeiselle potilaalle.

Jos sinulla on kysyttävää toimenpiteeseen valmistautumiseen liittyen, ole ystävällisesti yhteydessä alla mainittuun puhelinnumeroon

Toimenpiteen kulku

Stimulaattori asennetaan paikallispuudutuksessa yleisimmin oikean solisluun alapuolelle ihon alle. Tarvittavat johdot viedään solisluun lähellä sijaitsevan laskimon kautta sydämeen. Samasta kohdasta laitetaan myös stimulaattori ihon alle sitä varten tehtyyn taskuun. Toimenpiteessä käytetään apuna röntgenläpivalaisua. Kun stimulaattori on laitettu paikoilleen, haava suljetaan sulavilla tai sulamattomilla ompeleilla.

Toimenpiteessä saattaa olla hoitohenkilökunnan lisäksi mukana laitevalmistajan asiantuntija. Asiantuntija yleensä vastaa stimulaattorisi säätämisestä yhteistyössä hoitavan lääkärisi kanssa.

Jälkihoito

Stimulaattorin laittoa seuraavana aamuna suoritetaan vielä laitteen testaus ja säätö. Tällöin laite ohjelmoidaan ohjelmointilaitteella sinulle sopiviin asetuksiin. Koska sinun pitää jatkossa säännöllisesti ladata stimulaattoria, saat ohjelmoinnin yhteydessä myös opetusta laitteen omatoimiseen lataamiseen.

Vuorokauden kuluttua toimenpiteestä voit poistaa haavalle laitetun taitoksen. Haavaa voi suihkuttaa sen jälkeen puhtaalla vedellä päivittäin. Vältä kiristävien ja hankaavien vaatteiden käyttöä, kunnes haava-alue on parantunut. Saunomista ja uimista ei suositella, sillä löylyn lämpö lisää haava-alueen turvotusta, ja uidessa saattaa vedestä joutua epäpuhtauksia haavaan.

Ompeleet poistetaan noin 10 vuorokauden kuluttua terveyskeskuksessa tai terveydenhoitajalla. Siihen saat toimenpiteen jälkeen erillisen lähetteen. Vuorokauden kuluttua ompeleiden poistosta voit halutessasi saunoa ja uida.

Sulavat ihonalaiset ompeleet häviävät haavalta noin kahden viikon kuluessa. Saunomista ja uimista ei suositella tänä aikana. Sulavia ihonalaisia ompeleita ei tarvitse poistaa.

Vältä toimenpidealueen liiallista rasitusta ja venytystä yhden kuukauden ajan. Stimulaattorin puoleista kättä ei saa kohottaa hartiatason yläpuolelle kuukauteen toimenpiteestä, jotta johdot ehtivät kiinnittyä sydänlihaskudokseen.

Jatkohoito ja kontrollit

Kotiin pääset toimenpidettä seuraavana päivänä. Seuraa kotona ihon kuntoa stimulaattorin kohdalta. Jos iho alkaa punoittaa, iholle tulee turvotusta tai iho alkaa tuntua pingottuneelta tai jos stimulaattorin kohta aristaa, ota viipymättä yhteyttä kardiologiseen yksikköön.

Sinulle lähetetään tahdistinkortti, johon on merkitty tärkeimmät tiedot stimulaattorista. Pidä kortti aina mukanasi.

Stimulaattorin toimintaa tarkkaillaan mittauksilla. Ensimmäinen mittaus tehdään yleensä kolmen kuukauden kuluttua ja sen jälkeen määräajoin. Stimulaattorin mittaus ja ohjelmointi on täysin kivutonta. Mittauksia ja ohjelmointia varten saat kotiin postitse erillisen kutsun 15–30 minuuttia kestävälle poliklinikkakäynnille.

Osana stimulaattorihoitoa on laitteen omatoiminen lataaminen. Tähän liittyen saat mukaasi myös laitteen lataamiseen liittyvät välineet ja ohjekirjat, jotka annetaan sinulle toimenpidettä seuraavana aamuna latausopetuksen ohessa. Laitteen langaton lataus on yksinkertainen toimenpide, joka kestää noin 40–60 minuuttia ja tehdään kerran viikossa. Aina tullessasi sairaalaan pyri mahdollisuuksien mukaan ottamaan henkilökohtainen latauslaitteesi mukaan käynnille.

Muuta huomioitavaa

Työ ja harrastukset: Kun haava on parantunut ja johdot ehtineet kiinnittyä sydänlihaskudokseen noin neljän viikon kuluttua toimenpiteestä, voit jatkaa elämääsi täysin normaalisti.

Autolla ajaminen: CCM-vajaatoimintastimulaattori ei vaikuta autolla ajamisen rajoituksiin. Mikäli sinulla kuitenkin on aikaisempia sydämentahdistin tms. laitteita, ne saattavat rajoittaa tapauskohtaisesti autolla ajoa.

Matkustaminen: Voit matkustaa täysin vapaasti. Lentokentän turvatarkastuksen yhteydessä näytä tarkastajalle tahdistinkorttisi. Kulkeminen turvaportin läpi aiheuttaa hälytyksen, mutta ei vahingoita stimulaattoria.

Sairaudet ja lääkkeet: Stimulaattori ei aiheuta rajoituksia muiden sairauksien lääkehoitoon. Muista kuitenkin kertoa stimulaattoristasi käydessäsi lääkärillä, hammaslääkärillä, fysikaalisessa hoidossa tai kosmeettisessa hoidossa, jotta sinulle voidaan valita sopivat hoitomuodot.

Sähköiset laitteet: Voit käyttää arkielämään kuuluvia ehjiä sähkölaitteita normaalisti. Ongelmia voi ilmetä, jos olet tekemisissä korkeajännitteisen sähkön tai voimakkaan magneettikentän kanssa. Auton moottorin korjaaminen ei ole suositeltavaa. Sähkö- ja kaasukäyttöisiä laitteita tai työkaluja ei saa korjata tai huoltaa.

Matkapuhelimen käyttö: Matkapuhelinta voit käyttää entiseen tapaan.

Yhteystiedot

Jos sinulle tulee stimulaattoriin liittyviä ongelmia tai haluat lisätietoja, voit soittaa kardiologiseen yksikköön tahdistinhoitajalle arkisin kello 8–13.30, puhelin 050 461 5577.