Tays Sydänsairaala / kardiologia
Potilasohje: 15.00.34

Sydänlihaksesta otettava kudosnäyte (sydänlihasbiopsia)

Sydänlihaksesta otetulla kudosnäytteellä voidaan selvittää erilaisia sydänsairauksia sekä sydänsiirtopotilailla mahdollista siirrännäisen hyljintää.

Sydänlihasbiopsiaan valmistautuminen

Toimenpidepäivänä pitää olla syömättä ja juomatta kuusi tuntia ennen toimenpidettä.

Varaa käyntiä varten aikaa 3–4 tuntia. Sinulle määrätyt lääkkeet voit ottaa normaalisti pienen vesimäärän kanssa. Ota nesteenpoistolääkkeet vasta koepalan oton jälkeen.

Jos sinulla on käytössä Marevan® (varfariini)-lääkitys, käy INR-verikokeessa kolme päivää ennen toimenpidettä. Jos toimenpidepäiväksi on suunniteltu maanantai tai tiistai, käy INR-verikokeessa edellisen viikon perjantaina.

Jos INR-arvo on 2–2.5, jatka Marevan®-hoitoa kotiannoksella. Muussa tapauksessa soita kardiologiseen yksikköön arkisin kello 8–13.30, puh. 050 461 5577. Jos sinulla on sydämen keinoläppä, soita INR-arvo samaan numeroon arkisin kello 8–13.30.

Pradaxaa® (dabigatriini), Eliquis® (apiksabaani), Lixianaa® (Edoksabaani) tai Xareltoa® (rivaroksabaani) käyttävien potilaiden kohdalla toistaiseksi suosittelemme, että tauotat Pradaxan® yksi vuorokausi toimenpidettä edeltävästi. Xareltoa®, Eliquisia® ja Lixianaa® ei oteta toimenpideaamuna.

Sydänlihasbiopsian kulku

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa kaulalaskimoa pitkin. Laskimon kautta näytteenottopihdit viedään sydämen oikeaan kammioon, josta otetaan nuppineulanpään kokoiset näytepalat. Näytteitä otetaan kolmesta viiteen kappaletta. Tutkimus on puudutuksen jälkeen kivuton.

Toimenpiteessä käytetään apuna röntgenläpivalaisua sekä ultraäänilaitetta. Niiden avulla varmistetaan, että näytepalat otetaan oikeasta paikasta. Koepalan oton jälkeen toimenpidesalissa tehdään sydämen ultraäänitutkimus toimenpidekomplikaatioiden poissulkemiseksi.

Toimenpidettä ei voida tehdä raskaana oleville, koska se vaatii röntgenläpivalaisua. Tarvittaessa naisilta otetaan raskaustesti muiden laboratoriokokeiden yhteydessä. Toimenpiteen jälkeen voit liikkua sekä syödä ja juoda normaalisti.

Yhteystiedot

Tarvittaessa saat lisätietoja kardiologisesta yksiköstä arkisin kello 8–13.30, puhelin 050 461 5577.