Tays Sydänsairaala / fysioterapia ja kuntoutus
Potilasohje PO0126

Sydänlihastulehduksesta tai sydänpussin tulehduksesta
toipuvan liikuntaohje

Tulosta ohje tästä

Sydänlihastulehdus eli myokardiitti, sydänpussin tulehdus eli perikardiitti tai näiden yhdistelmä peri-myokardiitti on yleensä akuutti tulehdus- ja vauriotila sydänlihaksessa. Yleisinä oireina ovat rintakipu ja sydämen rytmihäiriöt.

Sydänlihastulehduksesta toipuminen kestää vähintään kuukauden. Toipilasaikana rasitus, arkiaskareet ja liikunta tulee toteuttaa kevyellä tasolla. Kovatehoisempaan rasitukseen voi palata vasta, kun tuntee itsensä täysin terveeksi, on oireeton ja EKG on normalisoitunut. Osalle sairastuneista tehdään kliininen rasituskoe ennen raskaampaan työhön tai liikuntaharrastukseen palaamista.

  • Liikunnan tulee olla rauhallista ja kevyttä, jotta sydän saa aikaa toipua. Liikunta ei saa aiheuttaa rintatuntemuksia eikä muita oireita.
  • Suositeltavin liikuntamuoto on kävely tai kuntopyöräily, joita on helppo tauottaa sekä säädellä tuntemustesi mukaan. Liiku toipilasvaiheessa mieluummin useita kertoja päivässä pieniä matkoja kuin pitkään yhtäjaksoisesti.
  • Aloita kävelylenkit rauhallisesti tai tee edeltävästi kevyitä verryttelyliikkeitä. Alkulämmittelyssä sydän valmistautuu tulevaan kuormitukseen ja liikunta tuntuu miellyttävämmältä. Pidä tarvittaessa taukoja. Päätä liikunta jäähdytellen tai tekemällä kevyitä venyttelyliikkeitä.
  • Vältä ensimmäisinä viikkoina raskaita, sydäntä kuormittavia töitä sekä raskaita koti- ja pihatöitä. Tällaisia ovat mm. painavat nostot, kantaminen sekä pitkään kädet koholla työskentely.

Liikunta sydänlilhastulehduksen jälkeen