Tays / sädehoito
Potilasohje 65.00.08

Aivojen alueen sädehoito

Aivojen alueen sädehoidon tyypillisiä haittavaikutuksia ovat väsymys ja pahoinvointi, jotka ovat yleensä lieviä. Mikäli pahoinvointia ilmenee, se saadaan hyvin hallintaan lääkehoidolla. Sädehoito ei lisää epilepsiakohtausten esiintymistä.

Sädehoito saattaa aiheuttaa alkuvaiheessa kudoksissa lievää turvotusta, ja toisinaan tämän vuoksi potilaalle aloitetaan kortisonilääkitys (Dexametason®). Useimmiten kortisonilääkitystä ei tarvita. Sädehoidon alkaessa saat lääkäriltä tarvittaessa reseptit kortisoni- ja pahoinvoinnin estolääkitykseen.

Sädehoidon kohdealueen laajuudesta riippuen sädehoito aiheuttaa joko osittaisen tai täydellisen hiusten lähdön. Se on harvoin pysyvää ja se kestää useita kuukausia sädehoidon jälkeen. Halutessasi saat lääkäriltä maksusitoumuksen peruukkia varten.

Aivokasvaimet voivat vaikuttaa potilaiden ajokykyyn. Autolla ajo on kielletty sädehoidon aikana ja sen jälkeen, kunnes toisin katsotaan.

Yhteystiedot

Sädehoitoyksikkö arkisin klo 8.00 - 14.30, puhelin 03 311 63140. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi ohjeiden mukaan, soitamme sinulle takaisin.

Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin ota ongelmatilanteissa yhteyttä:

  • Päivystysapu, puhelin 03 116 117