Tays / gynekologinen onkologia
Potilasohje 30.00.89

Kohdun ja munasarjojen poistoleikkaus tähystämällä kohdunrunkosyövän tai kohdunkaulasyövän vuoksi (ei imusolmukepoistoja)

Miksi leikkaus tehdään?

Sinulle suunnitellaan tehtäväksi kohdun ja munasarjojen poistoleikkaus kohdunrunkosyövän tai kohdunkaulasyövän vuoksi. Mikäli sinulla on todettu kohdunkaulasyöpä, ei munasarjoja välttämättä täydy poistaa ja leikkaussuunnitelma voidaan tehdä yksilöllisesti. Kohdunrunkosyövässä poistetaan pääsääntöisesti aina sekä kohtu että munasarjat.

Miten leikkaus tehdään?

Kohtu ja munasarjat poistetaan kokonaan yhtenä kokonaisuutena. Leikkaus tehdään nukutuksessa tähystämällä eli laparoskooppisesti, jolloin kohtu ja munasarjat irrotetaan ympäristöstään pienistä pistoaukoista vatsaonteloon viedyn tähystinkameran ja instrumenttien avulla. Leikkauksen yhteydessä vatsaontelo täytetään hiilidioksidikaasulla näkyvyyden saavuttamiseksi. Vatsalle tehdään yleensä 4–5 pientä noin 1–2 cm läpimittaista haavaa, ja kohtu ja munasarjat poistetaan emättimen kautta. Leikkauksen lopussa emättimen pohjan haava suljetaan ja kohdun kannatinrakenteet kiinnitetään emättimen pohjaan.

Mikäli sairastat kohdunkaulasyöpää ja munasarjat on suunniteltu säästettävän leikkauksessa, poistetaan kohdun mukana myös munatorvet.

Harvoin (alle 1–2 prosentissa) tähystysleikkaus joudutaan muuttamaan leikkauksen aikana avoleikkaukseksi leikkauksen aikana ilmenneiden ongelmien kuten verenvuodon tai kiinnikkeiden vuoksi. Tällöin vatsalle joudutaan yleensä tekemään pystysuuntainen isompi viilto.

Leikkauksen alussa sinulle laitetaan virtsakatetri, joka otetaan pois yleensä heti heräämössä tai viimeistään seuraavana päivänä. Joskus leikkauksessa vatsaan jätetään seuraavana päivänä poistettava pehmeä laskuputki eli dreeni.

Sairaalahoito ja toipuminen

Hoitoaika sairaalassa tähystysleikkauksen jälkeen on yleisimmin yksi vuorokausi. Leikkaus voidaan tietyissä tapauksissa tehdä myös päiväkirurgisena. Varhainen liikkeelle lähtö leikkauksen jälkeen edistää toipumista. Vältä ponnisteluja ja raskaita töitä sairauslomasi tai toipumisjakson aikana. Kevyt liikunta edistää toipumista. Ulkoilu sekä riittävä lepo sopivassa suhteessa edistää toipumista.

Toipilasaikana vatsalla voi esiintyä haavakipua, leikkausalueen kipua ja kaasun aiheuttamaa venytyskipua, joita hoidetaan tavanomaisilla kipulääkkeillä.

Monipuolisen ja kuitupitoisen ravinnon nauttiminen edesauttaa suolen säännöllistä toimintaa. Nauttimalla myös runsaasti nesteitä voit välttää ummetusta.

Sairausloma

Sairausloman kesto on tavallisesti noin kolme viikkoa leikkauksen jälkeen.

Jälkivuoto ja hygienia

Jälkivuotoa on toimenpiteen jälkeen niukalti noin 1–3 viikon ajan. Vuodon määrä ja kesto vaihtelevat. Normaali leikkauksen jälkeinen vuoto on määrältään hyvin niukkaa. Vuoto saattaa olla pari päivää pois ja alkaa sitten uudelleen. Käytä jälkivuotosuojana sidettä, tamponia ei tule käyttää.

Huolehdi henkilökohtaisesta hygieniastasi, erityisesti alapesuista pelkällä vedellä aamuin illoin. Suihkussa voit käydä tavalliseen tapaasi, mutta saunomista kannattaa välttää parin viikon ajan (sulavat ompeleet sulavat nopeammin lämmön vaikutuksesta). Tulehdusriskin vähentämiseksi ja haavojen parantamisen edistämiseksi vältä ammekylpyjä ja uimista noin kuukauden ajan.

Ompeleet

Vatsan haavojen ompeleet sulavat itsestään noin 1–2 viikossa. Emättimen pohjalla olevat ompeleet sulavat itsestään noin 4–6 viikossa. Jos tähystysleikkaus on jouduttu muuttamaan avoleikkaukseksi, haavalla on yleensä poistettavat ompeleet tai hakaset noin 7–10 vuorokauden ajan.

Sukupuolielämä

Tulehdusriskin vähentämiseksi ja haavojen paranemisen edistämiseksi vältä myös sukupuoliyhdyntää noin 4–6 viikon ajan.

Kohdun ja munasarjojen poiston jälkeen

Kohdunpoiston jälkeen kuukautisia ei tule, eikä raskaaksi voi tulla. Jos toimivat munasarjat joudutaan poistamaan gynekologisen syövän hoidon vuoksi, yleensä leikkauksen jälkeen puuttuvaa hormonieritystä ei voida korvata estrogeenihoidolla. Munatorvien poistolla ei ole vaikutusta hormonitoimintaan.

Kohdunpoisto ei rajoita toipumisvaiheen jälkeen sukupuolielämää eikä vähennä sen miellyttävyyttä.

Haittaseuraukset

Kohdun ja munasarjojen poistoleikkaus on varsin turvallinen toimenpide ja yleensä toipuminen sujuu hyvin. Kaikkiin leikkauksiin liittyy kuitenkin haittaseurausten (komplikaatioiden) riski. Valtaosa näistä komplikaatioista on lieviä, eivätkä ne olennaisesti pidennä hoitoaikaa tai toipumista. Tavallisimpia haittaseurauksia ovat leikkausalueen tai haavan tulehdukset ja verenvuodot, jotka voivat vaatia lääkehoitoa, verensiirtoa tai uutta leikkausta.

Kohdun ja munasarjojen poistoleikkausten jälkeisten vaikeampien komplikaatioiden riski on alle yksi prosentti. Suoliston tai virtsateiden vauriot ovat harvinaisia, mutta voivat vaatia erikoishoitoa tai myöhempää korjausta. Alaraajojen laskimotukoksia ilmenee harvoin. Syöpäsairauden vuoksi laskimotukoksen lääkkeellistä estohoitoa käytetään kuukauden ajan leikkauksen jälkeen. Reseptin tukoksenestohoitoa varten olet saanut jo leikkausta edeltävän lääkärikäynnin yhteydessä.

Myös muita tässä mainitsemattomia hyvin harvinaisia jälkiseurauksia voi olla. Komplikaatioriskiä aiheuttavat mm. ylipaino ja aiempien leikkausten tai tulehdusten sekä hoidettavan sairauden aiheuttamat kiinnikkeet sekä heikentynyt yleiskunto.

Jälkitarkastus ja jatkosuunnitelma

Leikkauksessa poistetut kudosnäytteet lähetetään kiireelliseen patologin tekemään mikroskooppiseen tutkimukseen syöpäkasvaimen tarkemman tyypityksen ja kasvutavan selvittämiseksi. Lopullisten mikroskooppitutkimusten tulosten perusteella määräytyy mahdollinen liitännäishoito. Joskus mikroskooppitutkimus paljastaa, että etukäteen matalan riskin taudiksi määritellyn syövän riskiluokka muuttuu suuremmaksi, ja tällöin voidaan tarvita uusintaleikkaus vatsansisäisten imusolmukkeiden poistamiseksi. Vaikka syövän leikkaushoidon jälkeen ei tarvittaisi liitännäishoitoja, jälkitarkastus ja seuranta (yleensä oirepoliklinikka) järjestetään aina.

Ota yhteyttä osastolle, jos sinulla on seuraavia oireita:

  • haavavuotoa ja/tai lämpöä yli 38 astetta
  • voimakasta veristä vuotoa tai särkylääkkeisiin reagoimatonta vatsa- tai haavakipua
  • toipumisesi ei edisty odotetulla tavalla

Yhteystiedot

  • Naistentautien poliklinikka, puhelin 03 311 66461 (arkisin virka-aikana)
  • Päivystyspoliklinikka, puhelin 03 311 65942 (iltaisin ja viikonloppuisin)
  • Vuodeosasto 4B, puhelin 03 311 66344