Tays / gynekologinen onkologia
Potilasohje 30.65.03

Lantion tyhjennysleikkaus gynekologisen syövän hoitona

Tulosta ohje tästä

Lantion täydellisessä tyhjennysleikkauksessa eli eksenteraatiossa (TPE total pelvic exenteration) pikkulantio tyhjennetään pahanlaatuisen kasvaimen vuoksi. Potilaat ovat usein edeltävästi läpikäyneet erilaisia syöpähoitoja, kuten solunsalpaaja- ja sädehoitoja, sekä vähemmän kajoavia leikkauksia. Tavallisin indikaatio eksenteraatioleikkaukselle on ensilinjan syöpähoitojen jälkeen uusiutunut kohdunkaulasyöpä, mutta sitä voidaan käyttää myös muiden uusiutuneiden, pikkulantion alueelle rajoittuneiden gynekologisten syöpien sekä urologisten syöpien ja peräsuolen tai paksusuolen syövän hoitokeinona. Lantion etuosan tyhjennysleikkausta (APE anterior pelvic exenteration) on käytetty urologisten syöpien hoitona, ja lantion takaosan tyhjennyksiä (PPE posterior pelvic exenteration) peräsuolen tai paksusuolen syövän hoitona.

Lantion tyhjennys on vaativa ja harvinainen leikkaus, joka tehdään nukutuksessa ja yleensä avoleikkauksena (laparotomia). Käytännössä tämä tarkoittaa kohdun, munanjohtimien, munasarjojen, emättimen, osin ulkosynnyttimien, virtsarakon, virtsaputken ja peräsuolen kirurgista poistoa, sekä kahden pysyvän avanteen (suoli- ja virtsa-avanteiden) rakentamista. Lisäksi leikkaukseen kuuluu lantionpohjan uudelleen rakentaminen (rekonstruktio) sen tukevuuden varmistamiseksi, sekä potilaan niin halutessa emättimen uudelleenrakennus (neovagina) kudossiirteiden avulla.

Tämän ohjeen tarkoituksena on antaa sinulle tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa että kotona.

Leikkauksen suunnittelu ja esikäynti

Lantion tyhjennysleikkauksen suunnittelu ja toteutus on moniammatillisen ryhmän yhteistyötä. Ennen leikkauspäätöstä varmistetaan kuvantamistutkimuksin, että syöpäkasvainta on vain pikkulantion alueella, eikä etäpesäkkeitä ole. Esikäynti pyritään järjestämään niin, että sinulla on mahdollisuus tavata kaikki leikkauksessa mukana olevat lääkärit (gynekologinen onkologi, vatsaelinkirurgi, urologi, plastiikkakirurgi ja anestesialääkäri). Naistentautien seksuaalineuvontapoliklinikalla saat seksuaalineuvontaa mm. emättimen poistoa ja mahdollista uudelleenrakentamista koskien sekä yleisemminkin syöpähoitojen vaikutuksesta seksuaalielämään. Tapaat myös avannehoitajan, joka antaa sinulle yksityiskohtaisempaa tietoa avanteiden (virtsa-avanne ja suoliavanne) hoitoon liittyvistä käytännön asioista. Avannehoitaja ohjaa sinua avanteiden hoidossa myös leikkauksen jälkeen.

Veren hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden tauotus

Mikäli käytössäsi on jokin veren hyytymiseen vaikuttava lääkitys (esim. Marevan, Eliquis, Pradaxa, Xarelto, Brilique tai Plavix / Clopidogrel tms.), saat erillisen ohjeen lääkityksen tauottamisesta ja mahdollisesta siltahoidosta tauotuksen aikana.

Virtsa-avanne

Leikkauksessa virtsajohtimet kiinnitetään ohutsuolesta muodostettuun säiliöön. Säiliön toinen pää suljetaan ja toinen pää nostetaan iholle avanteeksi. Avanne sijoittuu yleensä oikealle alavatsalle. Leikkauksen aikana virtsajohtimiin laitetaan ohuet virtsajohdinkatetrit, jotka yhdistetään vatsan alueelle kiinnitettävään virtsa-avannepussiin. Lisäksi leikkausalueelle vatsaonteloon asetetaan laskuputki (dreeni), jota pitkin leikkausalueen kudoseritteet poistuvat.

Suoliavanne

Paksusuoliavanne eli kolostoma on vatsanpeitteiden läpi iholle johdettu paksusuolen aukko, jonka kautta uloste poistuu. Lantion tyhjennysleikkauksessa tehtävä suoliavanne on pysyvä. Paksusuoliavanteita nimitetään myös transversostomaksi tai sigmoideostomaksi sen suolen osan mukaan, mihin avanne on tehty. Näistä sigmoideostoma on lantion tyhjennysleikkauksissa yleisempi.

Paksusuoliavanteen erite on yleensä melko kiinteätä. Erite poistuu avanteen kautta tahdosta riippumatta, ja siksi eritteen keräykseen käytetään ns. avannepusseja. Leikkauksen jälkeen käytetään tyhjennettävää avannepussia, jota voi tyhjentämisen yhteydessä huuhdella vedellä sisäpuolelta. Myöhemmin voi harkita myös suljetun avannepussin käyttöä. Markkinoilla on useita eri valmistajien avannepusseja. Sairaalassa sinulle sovitetaan leikkauksen jälkeen sopiva avannepussi ja saat ohjausta sen käytössä.

Avannepussin aukon tulee olla juuri avanteen kokoinen, ettei suolierite pääse ärsyttämään ihoa. Avanteen ulkonäköä ja kokoa tulee seurata. Leikkauksen jälkeen avanteessa on yleensä hiukan turvotusta. Turvotuksen hävittyä avannepussin aukon koko on syytä tarkastaa ja vaihtaa tarvittaessa pienempään.

Avannesidos (avannepussi lisätarvikkeineen) kiinnitetään aina puhtaalle, kuivalle iholle mahdollisimman tiiviisti. Sidos vaihdetaan tarpeen mukaan ja aina silloin, jos ulostetta on päässyt valumaan iholle esimerkiksi avannepussin pohjalevyn alle.

Saunassa ja suihkussa saa käydä joko avannepussin kanssa tai ilman sitä. Sauna- ja uintikäyttöön on saatavana myös ”pikkupusseja” ja ”avannesuojia”.

Avannevyön käytön tarve avannesidoksen kanssa on yksilöllistä. Sidontavälineet on kotona hyvä säilyttää viileässä.

Ennen leikkausta

Valmistaudu leikkaukseen liikkumalla mahdollisimman paljon oman voinnin mukaan ja opettelemalla etukäteen tämän ohjeen harjoitukset. Leikkauksesta toipumisen kannalta on tärkeää syödä monipuolisesti ja ravitsevasti ennen toimenpidettä ja tarvittaessa nauttia tehoravinnejuomia erillisen ohjeen mukaan. Kuntoutuminen alkaa heti leikkauksen jälkeen. Hengitysharjoitukset ja verenkiertoa vilkastuttavat liikkeet saat aloittaa heti herättyäsi.

Tehosta hengitystä

Keuhkojen tehokkaan tuulettumisen myötä hengityksesi on taloudellista, toipumisesi edistyy ja yleiskuntosi kohenee.

Hengitä palleahengitystä. Rentoudu ja asetta käsi pallean päälle. Vedä nenän kautta keuhkot täyteen ilmaa ja puhalla ilma huulien välistä ulos.
Keuhkot tuulettuvat tehokkaasti, kun tunnet käden nousevan sisäänhengityksen aikana ja laskevan uloshengityksen aikana. Harjoittele 4–5 kertaa tunnissa.

Yskäise keuhkoputkista nouseva lima pois. Vedä jalat loivasti koukkuun ja tue leikkaushaavaa tyynyn tai käsien avulla kivun helpottamiseksi.
Ulkosynnyttimien kielekesiirteiden tukemiseksi laita jalat ristiin ja purista pakarat yhteen yskimisen aikana.
Hönkäise tehokkaasti (kuin silmälaseja puhdistettaessa).

palleahengitys

Liikuta raajoja

Tehosta verenkiertoa tekemällä pumppausharjoituksia useita kertoja päivässä.

Koukista ja ojenna nilkkoja napakasti 20 kertaa.

Purista sormet nyrkkiin ja auki 20 kertaa.

nilkkojen koukistus ja ojennus

sormien nyrkistys

Ylös ja liikkeelle

Kun vointisi sallii, tyhjennysleikkauksen jälkeen sinut avustetaan nousemaan istumaan vuoteen reunalle pesujen ajaksi. Nouse istumaan kylkimakuun kautta. Vedä polvet loivasti koukkuun kuitenkin niin, ettei ulkosynnyttimien alueen kielekesiirteisiin kohdistu venytystä tai rasitusta. Käänny kylkimakuulle ja nouse käsin avustamalla seisomaan. Näin vältät leikkausalueelle kohdistuvaa rasitusta. Ulkosynnyttimien alueen kielekesiirteiden paranemisen turvaamiseksi istuminen on kielletty noin viikon ajan, renkaalla voi istua yleensä 4. leikkauksen jälkeisestä päivästä alkaen.

vuoteesta nousu

Fysioterapeutti avustaa kävelyharjoittelun aloittamisessa. Keuhkotuuletus paranee seisoma-asennossa ja yleiskuntosi kohenee kävelemisen myötä. Aloita kävely lyhyistä matkoista ja kasvata kävelymatkaa kunnon kohotessa. Muista ryhti ja käsien myötäliikkeet. Vältä hartialihasten turhaa jännitystä.

Leikkausvalmistelut

Suolen tyhjentäminen

Leikkausta edeltävänä päivänä tulet osastolle suolen tyhjennystä varten. Saat yksilölliset ohjeet suolen tyhjennyksestä ja syömättä olon alkamisesta.

Koska toimenpidealueen ihon puhtaus estää haavan tulehtumista, sinun tulee toimenpidettä edeltävänä iltana tai leikkauspäivän aamuna käydä suihkussa. Puhdista huolella napa, taive- ja intiimialueet.

Laskimotukosriskin vähentäminen

Sinulle aloitetaan sairaalassa pistoksena vatsan alueelle annettava verenohennushoito leikkaukseen ja nukutukseen liittyvän laskimotukosriskin vähentämiseksi. Pistoshoito jatkuu noin kuukauden ajan leikkauksen jälkeen, joten pistoshoito opetetaan sinulle ennen kotiutusta.

Toimenpiteen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen sinua tarkkaillaan ensin heräämössä ja tämän jälkeen valvontaosastolla. Halutessasi osaston henkilökunta ilmoittaa omaisillesi osastolle siirtymisestäsi. Vuodeosastolle siirryt noin 1–2 vuorokauden kuluttua leikkauksesta.

Kipulääkitys

Leikkauksen jälkeistä kipua hoidetaan ensimmäisinä päivinä selän epiduraalitilaan sijoitetun katetrin kautta. Epiduraalilääkityksen lopettamisen jälkeen kipua hoidetaan yksilöllisesti.

Haavan hoito ja peseytyminen

Haavasidokset poistetaan ja toimenpidealue tulisi suihkuttaa toisena tai kolmantena toimenpiteen jälkeisenä päivänä. Tämän jälkeen suihkussa on suositeltavaa käydä päivittäin voinnin ja toipumisen mukaan. Leikkaushaavoja ei tarvitse suojata. Tarkemmat avanteenhoito-ohjeet saat avannehoitajalta ja muulta hoitohenkilökunnalta.

Ompeleet tai hakaset poistetaan noin 7–10 vuorokauden kuluttua. Ulkosynnyttimien alueelta ompeleet poistetaan yksilöllisesti, yleensä noin kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Saunomisen voi aloittaa ompeleiden poiston jälkeen.

Virtsajohdinkatetrit ja leikkausalueen laskuputket

Virtsajohdinkatetrit poistetaan noin seitsemän vuorokauden kuluttua leikkauksesta, jolloin virtsajohdinten ja ohutsuolesta tehdyn säiliön liitossaumat ovat parantuneet. Leikkausalueen laskuputket (dreenit) poistetaan niiden erityksen mukaan, mutta yleensä 3–4 vuorokauden kuluttua leikkauksesta.

Suoliavanteen jatkohoito ja seuranta

Avannetta ympäröivän ihon huolellinen hoito on tärkeää, koska sama ihoalue on jatkuvasti käsittelyn kohteena.

Avannesidos irrotetaan varovasti ihoa toisella kädellä tukien. Iho puhdistetaan pelkällä vedellä. Lämpimällä vedellä suihkuttaminen rauhoittaa ärtynyttäkin ihoa. Saippuan käyttöä ei suositella, koska saippuat yleensä muuttavat ihon happamuutta ja kuivattavat ihoa, jolloin se vaurioituu helposti. Iho kuivataan painelemalla varoen hankaamista. Kertakäyttöistä pyyhemateriaalia voi käyttää. Bensiinin, alkoholin ja muiden liuotinaineiden säännöllistä käyttöä on syytä välttää, koska ne helposti kuivattavat ja ärsyttävät ihoa. Sidosten liima-aine irtoaa iholta yleensä muutenkin.

Erityisen kuivalle iholle voi olla tarpeen käyttää hajustamatonta ja ihoon hyvin imeytyvää kosteusvoidetta. Iholle on hyvä antaa ilmakylpyjä mahdollisuuksien mukaan. Mikäli avanteen ympärillä on runsaasti ihokarvoja, ne on syytä ajella säännöllisesti. Tällöin avannesidos on tiivis ja pysyy paremmin paikoillaan.

Jos iho alkaa punoittaa, pyritään selvittämään, mistä se johtuu. Tarkistetaan avannepussin kiinnityksen tiiviys. Tarvittaessa otetaan ihonsuojalevy käyttöön. Mikäli iho-ongelmat jatkuvat, on syytä ottaa yhteyttä jatkohoitopaikkaan. Kotiutuessasi sairaalasta saat jälkitarkastusajan hoitavalle lääkärille.

Avanteen hoitoon liittyvissä muissa kysymyksissä, esimerkiksi iho-ongelmien jatkuessa yli viikon yms., voit ottaa yhteyttä avannehoitajaan tai oman alueen terveydenhoitajaan.

Syöminen ja juominen

Koska nukutus, leikkaus ja käytetyt kipulääkkeet saattavat aiheuttaa pahoinvointia ja suolen normaalin toiminnan lamaantumista, ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä saat ravinnon pääsääntöisesti laskimonsisäisenä tiputuksena. Ruokailu aloitetaan varovasti edeten nesteistä vähitellen kohti normaalia ruokaa.

Leikkauksen jälkeen ruokahalusi voi olla huono pitkään. Yritä omaa toipumista edistääksesi kuitenkin syödä ja juoda riittävästi.

Ruokavalio ja suolen toiminta

Avannepotilas voi syödä tavallista, vaihtelevaa ruokaa. Ruoka-aineiden sopivuus on yksilöllistä. Oman suolen ja avanteen toimintaan on hyvä tutustua kokeilemalla vähitellen eri ruoka-aineita. Vain toistuvasti ongelmia aiheuttavat ruoka-aineet on syytä jättää pois ruokavaliosta. Suuria painon vaihteluita on syytä välttää yksistään jo avannepussin kiinnitysongelmien estämiseksi.

Säännöllisyys ruokailussa auttaa säännöllisempään suolen toimintaan. Useat pienehköt ateriat aiheuttavat tasaisen suolen ja avanteen kuormituksen. Päivittäin olisi hyvä nauttia aamupala, kaksi pääateriaa ja 2–3 välipalaa.

Aterioimalla kiireettä vältyt nielemästä runsaasti ilmaa. Pureskele ruoka huolellisesti. Juominen kaiken aikaa syödessä johtaa helposti huonoon pureskeluun. Siksi olisi hyvä juoda aterian lopuksi ja aterioiden välillä riittävästi.

Ongelmia

Ruokavalio ja ruokailutottumukset voivat olla osasyynä joihinkin paksusuoliavannepotilailla esiintyviin ongelmiin, kuten kaasun ja epämiellyttävän hajun muodostumiseen, ummetukseen tai suolen tyhjentymisvaikeuksiin (suolen tukkeutumiseen).

Ilmavaivat

Ilmavaivoja voivat aiheuttaa: juominen pillillä tai pullosta, ruokailtaessa nielty ilma, hiilihappoiset juomat, pastillit, purukumi, herneet, pavut, lanttu, nauris, kaalit, kurkku, paprika, sipuli, raaka omena, meloni, sienet, tuore ruisleipä ja muut vastaleivotut leivonnaiset.

Haju

Epämiellyttävää hajua voivat aiheuttaa: kalat, äyriäiset, kaalit, kananmuna, sipuli, mausteet, pähkinät, vitamiini- ja kivennäisvalmisteet ja antibiootit.

Ummetus

Ummetusta voi välttää lisäämällä ravinnon kuitupitoisuutta ja juomalla runsaasti nesteitä. Runsaasti kuitua sisältäviä täysjyvävalmisteita voi nauttia leivässä ja puuroissa. Ummetuksen ehkäisemiseksi voi käyttää myös pieniä määriä vehnänalkioita tai vehnäleseitä ruokiin lisättynä tai riittävän nestemäärän kanssa nautittuna. Niitä voi syödä esimerkiksi piimän, jogurtin tai mehun kanssa. Kasvisten, hedelmien ja marjojen runsas käyttö lisää myös kuidun määrää ravinnossa.

Aamuisin on hyvä juoda lasillinen raikasta vettä tyhjään vatsaan. Ummetuksen hoidoksi voi myös nauttia liotettuja luumuja ja muita kuivattuja hedelmiä liotusvesineen, luumu- ja viikunasosetta tai päärynöitä.

Ruokatottumusten lisäksi voivat ummetuksen aiheuttajana olla liikunnan vähyys, psyykkiset tekijät sekä epäsäännölliset elämäntavat. Nämä seikat on myös syytä ottaa huomioon.

Suolen tukkeutuminen

Suolen tyhjenemisvaikeuksia (suolen tukkeutumisen) voivat aiheuttaa: huonosti pureskeltu ruoka, kasvisten ja hedelmien kuoret, kalvot, siemenet ja pitkät kuidut, karkeat raakaraasteet, sitkeä liha ja lihan kalvot, parsa, pähkinät ja pitkäaikainen ummetus. Tämän vuoksi hedelmät tulee kuoria ja sitrushedelmät on parasta nauttia mehuina. Lihasta on syytä poistaa kalvot, ja raakaraasteet tulee valmistaa kyllin hienoksi.

Huolellinen ruoan pureskelu ja kohtuullisen suuruiset ateriat on syytä muistaa tässäkin yhteydessä.

Liikunta

Raskaiden esineiden nostamista ja kantamista sekä muita voimakkaita ponnistuksia tulee välttää noin 1–2 kuukauden ajan leikkauksen jälkeen. Päivittäinen ulkoilu ja liikunta on suositeltavaa. Useimmat liikuntamuodot sopivat, mutta erityisistä liikuntalajeista voi myös kysyä lääkärin mielipidettä.

Sukupuolielämä

Avanne ei ole este normaalille sukupuolielämälle. Kumppanin suhtautuminen avanteeseen on asia, josta on syytä keskustella. Sopeutuminen uuteen tilanteeseen vaatii tietysti aikaa molemmilta osapuolilta. Tällöin on hyvä muistaa, että läheisyyttä voi olla myös ilman seksuaalisuutta. Sinun on mahdollista keskustella myös leikkauksen jälkeen osastolla ollessasi naistentautien seksuaalineuvojan kanssa sukupuolielämään liittyvistä asioista. Tulehdusriskin vähentämiseksi ja haavojen paranemisen edistämiseksi vältä sukupuoliyhdyntää noin kuukauden ajan.

Kotiutuminen, sairausloma ja jälkitarkastus

Sairaalassa oloaika on yleensä 2–3 viikkoa. Sairausloman pituus on yleensä noin 8–10 viikkoa. Jälkitarkastus on naistentautien poliklinikalla kuuden viikon kuluttua kotiutumisesta, jolloin voit tavata myös avannehoitajan.

Yhteydenotot

Vuodeosastolla voit yleensä käyttää omaa matkapuhelinta. Lisäksi läheisesi voivat pitää sinuun yhteyttä soittamalla suoraan potilaspaikkasi puhelimeen. Numeron saat osastolle saavuttuasi.

Läheisesi voivat luvallasi tiedustella vointiasi osaston henkilökunnalta. Hoitosi ja osaston toiminnan kannalta on kuitenkin tarkoituksenmukaista, että läheisesi sopivat kanssasi, kuka heistä pitää yhteyttä henkilökuntaan.

Läheisesi voivat vierailla luonasi vuodeosastolla vapaasti, mutta toivomme, että vierailut ajoitettaisiin kello 13–19 väliselle ajalle.

Ota yhteyttä osastolle, jos sinulla on seuraavia oireita

  • haavoista tulee veristä tai pahanhajuista eritettä
  • leikkaushaava tai sen ympäristö tulee kipeäksi, punoittavaksi, turvonneeksi tai kovaksi
  • lämpö nousee yli 38 C°
  • voimakas kipu ja/tai hengenahdistus
  • toinen alaraaja turpoaa ja kipeytyy äkillisesti
  • rakko- tai suoliavanteen toiminnassa ongelmia
  • tai jos sinulla on joitakin hoitoosi liittyviä epäselviä asioita

Yhteystiedot

Tays, vuodeosasto 4B, puhelin 03 311 66344 ympäri vuorokauden.