Tays / sädehoito
Potilasohje 30.34.01

Sisäinen kohdun ja emättimen sädehoito (tyköhoito)

Tulosta ohje tästä

Miten sisäistä sädehoitoa annetaan?

Sinulla on todettu synnyttimien alueella syöpäkasvain, jonka vuoksi sinulle on suunniteltu annettavaksi muiden hoitojen ohella ns. sisäinen sädehoito. Hoidosta käytetään usein myös nimeä Selectron®-hoito. Hoidossa laitetaan kohtuonteloon noin 3 mm:n paksuinen puikkomainen säteilylähde sekä emättimeen tamponin kaltainen muovinen proteesi.

Leikkausta edeltävänä hoitona annetaan yleensä neljä hoitoa kahden viikon aikana tiistai- ja torstaiaamuisin. Koska hoito on suhteellisen kivutonta, se useimmiten voidaan toteuttaa ilman nukutusta, jolloin potilas pääsee saman tien kotiin. Joskus joudutaan ensimmäinen hoito antamaan nukutuksessa, jolloin potilaan täytyy jäädä muutamaksi tunniksi tai joskus jopa yön yli sairaalaan. Hoidon kesto vaihtelee 10–20 minuutin välillä riippuen siitä, kuinka uusi kulloinkin käytettävä säteilylähde on (mitä vanhempi lähde, sitä pitempi hoitoaika). Leikkaus tehdään sitten yleensä 1–2 viikon kuluttua viimeisestä hoidosta.

Yhdistetyssä ulkoisessa ja sisäisessä sädehoidossa annetaan yleensä ensin 5–6 viikon ajan ulkoista sädehoitoa. Sen jälkeen annetaan yllä kuvatulla tavalla sisäistä sädehoitoa 4–5 kertaa.

Hoito saattaa ärsyttää limakalvoja

Sädehoito saattaa aiheuttaa muutoksia virtsarakon ja suoliston toimintaan ja ärsyttää emättimen limakalvoa. Tämän seurauksena voi esiintyä tihentynyttä virtsaamistarvetta, kirvelyä virtsatessa tai jopa verivirtsaisuutta. Virtsateiden tulehdukset ovat tavallista yleisempiä. Samoin voi esiintyä ripulia ja veriulosteita. Näistä oireista on kerrottava lääkärille tai hoitajalle.

Vältä yhdyntää hoidon aikana

Sukupuoliyhdyntää on tulehdus- ja vuotovaaran vuoksi syytä välttää hoitojen aikana. Hoitojen jälkeen siihen ei yleensä ole mitään estettä.

Huolehdi puhtaudesta

Huolehdi puhtaudesta hyvin hoidon aikana. Tee alapesu pelkällä vedellä aamulla ja illalla. Voit käydä suihkussa ja saunassa, mutta ammekylpy ja uimahalliin meno ei ole suotavaa.