Tays / sädehoito
Potilasohje 30.34.02

Sisäinen leikkauksen jälkeinen emättimen sädehoito (tyköhoito)

Tulosta ohje tästä

suomeksi  ♦   ruotsiksi  ♦  englanniksi

Sinulle on tarkoitus antaa syöpäleikkauksen jälkeinen emättimen sädehoito, joka toteutetaan yleensä neljänä peräkkäisenä päivänä.

Miten hoitoon valmistaudutaan

Hoito ei vaadi mitään erityisiä valmisteluja. Voit syödä ja juoda normaalisti sekä ottaa säännöllisesti käyttämäsi lääkeet ennen hoitoon tuloa.

Miten hoito annetaan

Hoidon aikana olet selinmakuulla ns.gynekologisessa tutkimusasennossa. Emättimeesi laitetaan tamponin kaltainen muovinen proteesi, jonka sisällä on säteilylähde. Hoidon aikana sinun tulee olla liikkumatta. Olet hoitohuoneessa yksin, mutta hoitohenkilökunnalla on näkö - ja puheyhteys hoitohuoneeseen. Hoitotilanne kestää kokonaisuudessaan noin 45 minuuttia, josta sädehoito on noin 10-30 minuuttia. Koska hoito on kivutonta, se toteutetaan normaalisti ilman nukutusta, ja pääset saman tien kotiin. Pitkämatkalaisille suositellaan yöpymistä potilashotellissa.

Haittavaikutukset

Sädehoito saattaa aiheuttaa muutoksia virtsarakon ja suoliston toimintaan ja ärsyttää emättimen limakalvoa. Tämän seurauksena sinulla voi esiintyä tihentynyttä virtsaamistarvetta, kirvelyä virtsatessa tai jopa verivirtsaisuutta. Virtsateiden tulehdukset ovat tavallista yleisempiä. Samoin voi esiintyä ripulia ja veriulosteita, mutta tämä on hyvin harvinaista. Kerro näistä oireista lääkärille tai hoitajalle, jotta saat ohjeita sivuvaikutusten hoitoon.

Yhdyntä

Sukupuoliyhdyntää on tulehdus- ja vuotovaaran vuoksi syytä välttää hoitojen aikana. Hoitojen jälkeen siihen ei yleensä ole mitään estettä.

Hygienia

Huolehdi puhtaudesta hyvin hoidon aikana. Tee alapesu pelkällä vedellä aamulla ja illalla. Voit käydä suihkussa ja saunassa, mutta ammekylpy ja uimahalliin meno ei ole suotavaa sädehoitojakson aikana.

Yhteystiedot

Voit tiedustella hoitoa koskevia asioita soittamalla naistentautien poliklinikalle numeroon 03 311 65455 ma-pe kello 8.00-14.30.

Voit soittaa myös numeroon 03 311 66461 ma-pe kello 8.00-14.45. Nämä puhelut ohjautuvat puhelinpalveluun.