Tays / hematologia
Potilasohje 10.14.03
Kantasolujen keräys verisairauksien keskuksessa
Keräysajankohta määräytyy soluarvojesi perusteella ja on yleensä tiedossa vasta keräyspäivän aamuna. Keräyksiä tehdään 1–4 kertaa peräkkäisinä päivinä ja yksi keräys kestää noin 4–5 tuntia.
Toimenpiteeseen valmistautuminen
Toimenpidettä varten sinulle on laitettu keskuslaskimokanyyli, jota voidaan käyttää myös verinäytteiden ottoon. Toimenpiteen ajan sinun tulee olla makuulla. Myös loiva kohoasento ja istuma-asento tulevat kyseeseen, jos kanyyli toimii hyvin.
Keräyksen aikana voit lukea, katsoa televisiota, kuunnella radiota tai nukkua. Myös ruokailu on mahdollista.
Keräyksen aikana hoitaja on läsnä koko ajan ja antaa ohjausta keräykseen liittyvistä asioista. Omaisten vierailu toimenpidehuoneessa keräyksen aikana ei ole sallittua.
Toimenpiteen kulku
Keräys tapahtuu soluerottelulaitteen avulla. Veri ohjataan keskuslaskimosta laitteeseen, jossa solujen erottelu tapahtuu automaattisesti. Saatu solumäärä tutkitaan keräyksen jälkeen laboratoriossa, jolloin selviää jatkokeräyksien tarve.
Keräykseen ei yleensä liity kipua, mutta keräyksen aikana annosteltava sitraatti (veren hyytymistä estävä aine) voi joskus aiheuttaa ns. sitraattituntemuksia, jotka liittyvät veren kalsiumtasapainon muutoksiin. Tuntemukset ilmenevät puutumisena ja pistelynä mm. huulissa ja sormenpäissä. Mikäli havaitset tällaisia oireita, kerro niistä hoitajalle. Tilanne korjaantuu antamalla kalsiumia maitotuotteina, tabletteina tai suonensisäisesti.
Keräyksen aikana saat nestettä (sitraattia) noin litran. Tämän vuoksi on hyvä käydä wc:ssä ennen keräystä. Keräyksen aikana on myös mahdollista nousta wc-tuolille.
Kun on varmistettu, että kantasoluja on saatu kerättyä riittävä määrä, keskuslaskimokanyyli poistetaan ja pääset kotiin, mikäli vointisi sen sallii.
Keräyksen aikana oman puhelimen, kannettavan tietokoneen ja tabletin käyttö on kielletty.