Tays / syövänhoito, hematologia
Potilasohje 65.00.16
Kipu autologisen kantasolusiirtohoidon aikana
Kipu on hyvin yksilöllinen kokemus. Raskaat syöpähoidot saattavat aiheuttaa stressiä, pelkoa, ahdistusta ja masennusta. Mielialan muutokset voivat heijastua kiputuntemuksina, masentuneisuus puolestaan lisää kipuherkkyyttä. Ahdistuneisuudessa auttaa usein keskustelu, mutta sitä voidaan hoitaa myös lääkkeillä. Liikunta ja omatoimisuus suuntaavat ajatuksia pois kivusta.
Kantasolusiirtohoidon aikana suoritetaan toimenpiteitä, jotka voivat aiheuttaa kipua. Näitä ovat esimerkiksi usein otettavat verikokeet, luuydinnäytteiden otto sekä käsikanyylien laitto. Isoja keskuslaskimokanyyleja tarvitaan kantasolujen keräys- ja siirtovaiheissa. Anestesialääkäri laittaa keskuslaskimokanyylin paikallispuudutuksessa. Kanyylin sijainnista (solislaskimo) johtuen kanyyli voi aiheuttaa kipua saman puolen olkapään alueella.
Kasvutekijäpistokset saavat aikaan luuytimessä solujen uudelleenmuodostumista. Vilkkaan solutuotannon aikana voi isojen luiden alueella tuntua luustoperäistä kipua.
Solunsalpaajahoidot aiheuttavat limakalvovaurioita suussa, ruuansulatuskanavassa ja sukuelimissä. Suun ja nielun limakalvovauriot tuntuvat kipuna ja muun muassa nieleminen voi olla kivuliasta. Jos ruokailu nielemiskipujen vuoksi tuntuu vaikealta, riittävä ravinnonsaanti turvataan suoneen tiputettavalla ravinnolla. Suoliston limakalvovauriot aiheuttavat rikkeymiä peräaukon seutuun ja siten kipua ulostaessa.
Myös ummetus ja ripuli ovat oireita hoidoista ja voivat aiheuttaa kouristuksenomaista kipua suoliston alueella.
Solunsalpaajahoidot laskevat veriarvoja. Matalista veriarvoista johtuen kaikki särkylääkkeet eivät sovi. Jotkut särkylääkkeet voivat lisätä verenvuototaipumusta. Hoitavalta lääkäriltäsi saat tiedon sopivista särkylääkkeistä.
Kerro lääkärille tai hoitohenkilökunnalle kipuoireistasi hoidon aikana, jotta pääsisimme kohdallasi mahdollisimman tehokkaaseen kivunlievitykseen.