Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.12

Kilpirauhaskasvaimen hoito radiojodilla

Tulosta ohje tästä

Miksi hoito annetaan?

Sinulla on todettu hyvin erilaistunut kilpirauhassyöpä, ja leikkauksessa jäljelle jäänyt kilpirauhaskudos on nyt tarkoitus tuhota radiojodikäsittelyllä.

Kilpirauhaskudos kerää jodia kilpirauhashormonien tuottamista varten. Kilpirauhasen poiston jälkeen vain rippeitä kilpirauhaskudosta on jäljellä elimistössä, ja annettu radiojodi kerääntyy näihin rippeisiin. Jodin kertymistä kilpirauhaskudokseen voidaan edistää antamalla hoito vähintään neljän viikon kuluttua kilpirauhasen poistoleikkauksesta tai pitämällä neljän viikon tauko kilpirauhashormonilääkityksessä. Kilpirauhaskudokseen kerääntymätön radiojodi erittyy nopeasti (1–2 vuorokauden aikana) elimistöstä virtsan mukaan.

Ennen hoitoa

Kilpirauhasen poiston ja kilpirauhashormonilääkityksen puutteen vuoksi ennen hoitoa sinulle kehittyy kilpirauhasen vajaatoiminta, minkä oireina voi olla väsymistä, mielialan laskua, palelua, hidastumista. Muina oireina voi olla turvotuksia, ihon kuivumista ja kutinaa, ummetusta. Naisilla voi kuukautisvuoto olla tavallista runsaampaa. Nämä oireet ovat väliaikaisia ja katoavat hoidon jälkeen aloitettavan kilpirauhashormonilääkityksen myötä.

Kuukauden sisällä ennen hoitoa ei jodipitoisia varjoaineita tulisi käyttää röntgentutkimuksissa.

Mitä hoitoon liittyy?

Hoitopäivän aamuna saa syödä kevyen, nestemäisen aamupalan (esimerkiksi jogurttia, kiisseliä, kahvia); lääkkeet saa ottaa aamupalan yhteydessä. Kuitenkin juuri ennen hoitoa tulee paastota noin neljä tuntia, ja kaksi tuntia kapselin annon jälkeen. Hoitoa seuraavan vuorokauden aikana on juotava runsaasti vettä.

Sinulle on varattu oma huone, jossa on oma wc ja TV. Myös erilaisia virikkeitä on hyvä varata mukaan (lehtiä, kirjoja tms.).

Yleensä hoitoannos annetaan perjantaina aamupäivällä osastolla. Saat nieltäväksesi 1‑2 kapselia, jotka sisältävät radioaktiivista jodia. Tämän jälkeen radioaktiivinen jodi kerääntyy hoitoalueelle ja ylimäärä poistuu elimistöstä eritteiden mukana. Osastolla olet eristyksissä kolme vuorokautta omassa huoneessa, josta et saa poistua ilman lupaa. Tarpeen vaatiessa toisena hoidon jälkeisenä päivänä sinulla voi käydä vieraita. Vierailuista tulee sopia erikseen osaston henkilökunnan kanssa. Tällöinkin on suositeltavaa vieraiden pysyä vähintään noin kahden metrin etäisyydellä. Pikkulapsien, alle 18-vuotiaiden nuorten ja raskaana olevien vierailua ei suositella lainkaan. Tarpeen vaatiessa myös he voivat vierailla toisena hoidon jälkeisenä päivänä. Ennen kotiin pääsyä sinusta mitataan säteilyn määrä, ja pääset kotiin yleensä kolmantena päivänä kapselin nauttimisen jälkeen.

Virtsan mukana erittyvän radioaktiivisen jodin vuoksi hygienia on tärkeää; käsienpesu aina vessassa käynnin jälkeen ja sairaalassa ollessa vessa tulisi vetää kolmasti huuhtelun varmistamiseksi.

Onko hoidolla sivuvaikutuksia

Radiojodihoito on hyvin siedetty hoito ja siihen ei liity mainittavia sivuvaikutuksia. Paikallista aristusta kaulalla tai vatsan ärsytystä saattaa ilmaantua.

Mitä hoidon jälkeen?

Radiojodihoidon jälkeen olet lievästi radioaktiivinen, ja kotiutettaessa saat erilliset ohjeet koskien lähiviikkojen varotoimia.

Tavallisesti radiojodihoidon tuloksen varmistamiseksi sinulle tehdään pienellä radiojodiannoksella kuvaus 4–6 kuukauden kuluttua hoidosta. Tätä kuvausta edeltää noin neljän viikon tauko kilpirauhashormonilääkityksessä.

Mikäli aiot matkustaa hoidon jälkeen noin puolen vuoden kuluessa ulkomaille, kannattaa ottaa mukaan täältä saatava todistus annetusta radiojodihoidosta. Tullissa käytettävät herkät säteilymittarit saattavat antaa hälytyksen, ja tällöin todistuksen avulla tilanne selviää helpoimmin.

Hoitoa ei anneta, jos olet raskaana. Raskaaksi tuloa tulisi estää noin 12 kuukautta hoidon jälkeen. Miesten on hyvä käyttää ehkäisyä noin kolmen kuukauden ajan. Muuten sukupuolielämälle ei ole rajoituksia. Jos imetät, tulee hoidon johdosta imetykseen niin pitkä tauko, että se on käytännössä lopetettava. Mikäli asia on ajankohtainen, kannattaa asiasta keskustella hoitavan lääkärin kanssa.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä, pyydämme ottamaan yhteyttä hoitavaan lääkäriin tai osastolle. Tarvittaessa myös sairaalafyysikot antavat lisätietoja.