Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.30

Ohje radioaktiivisella jodilla hoidetulle potilaalle ja läheisille

Tulosta tästä ohje:

suomeksi   ♦  ruotsiksi   ♦  englanniksi

Sinulle on Tampereen yliopistollisen sairaalan syöpätautien klinikalla päivämäärällä _________________ annettu sairauden hoitamiseksi radioaktiivista jodia (I-131) _____________ GBq:n (gigabequerelin) suuruinen aktiivisuus.

Suurin osa jodista poistuu elimistöstä virtsan mukana. Elimistössäsi on kuitenkin useiden viikkojen ajan jonkin verran radioaktiivista jodia, mikä tarkoittaa, että saatat altistaa kanssasi läheisessä kosketuksessa olevia ihmisiä säteilylle.

Seuraavia ohjeita tulee noudattaa _____ viikon ajan _________ asti.

Venäjän rajamääräysten vuoksi Venäjälle matkustus on mahdollista aikaisintaan _____ viikon päästä.

Kanssakäyminen toisten kanssa

Älä istu tai oleskele kauan kenenkään läheisyydessä kotona tai työpaikalla. Yritä pysytellä muista vähintään metrin päässä. Jos joudut olemaan muiden kanssa tekemisissä kauemmin (yli tunnin), pysy kahden metrin päässä.

Kanssakäymistä raskaana olevien naisten kanssa olisi vältettävä. Yritä pysytellä heistä vähintään kahden metrin päässä. Kannattaa välttää tarpeetonta pitkäaikaista kosketusta vielä viikon ajan suositellun ajanjakson jälkeen.

Jos lapsesi ovat alle 10-vuotiaita, vältä mahdollisuuksien mukaan läheistä kosketusta heihin (kuten halaamista tai sylissä pitoa). Riski on suurempi pienille lapsille kuin aikuisille. Tämän vuoksi kannattaa välttää tarpeetonta pitkäaikaista kosketusta vielä viikon ajan suositellun ajanjakson jälkeen. Olisi parasta, jos joku muu hoitaisi alle kaksivuotiaita lapsia. Järjestä jos mahdollista niin, että he asuvat sukulaisten tai ystävien luona.

Läheinen kanssakäyminen, kuten halailu tai sukupuolinen kanssakäyminen, olisi rajattava puoleen tuntiin vuorokaudessa. Sinun pitäisi nukkua erillisessä sängyssä viikon ajan. Sänkyjen pitäisi olla kahden metrin päässä toisistaan, vaikka niiden välillä olisi seinä. Talojen seinät eivät suojaa hyvin tällaiselta säteilyltä.

Lyhyistä alle kahden tunnin vierailuista ei aiheudu ongelmia. Pysyttele vieraista noin kahden metrin päässä ja vältä läheistä kosketusta heihin. Pienten lasten ja raskaana olevien naisten ei ole suositeltavaa käydä luonasi. Yli 60-vuotiailla riski on paljon pienempi kuin muilla ihmisillä. Erityiset varotoimet eivät tämän vuoksi ole heidän kohdallaan niin tärkeitä.

Raskaus ja imettäminen

Kuuden kuukauden aikana et saisi tulla raskaaksi tai siittää lasta. Jos puolisosi onraskaana, on tärkeää välttää läheistä kosketusta häneen. Radioaktiivista jodia erittyy rintamaitoon varsin kauan. Tämän vuoksi rintaruokinta on lopetettava kokonaan.

Työssäkäynti

Useimmat ihmiset voivat mennä töihin. Jos työn luonteen vuoksi joudut olemaan alle kahden metrin etäisyydellä samasta ihmisestä yli kahden tunnin ajan päivittäin, kysy neuvoa lääkäriltä. Ilmoita asiasta joka tapauksessa esimiehellesi. Lastentarhanopettajien tai muiden, jotka ovat läheisissä tekemisissä pienten lasten kanssa työpäivän aikana, olisi pysyttävä poissa töistä. Lääkäri kertoo, kuinka kauan näin tulisi menetellä.

Liikennevälineiden käyttö

Rajoita julkisten liikennevälineiden käyttöä viikon ajan korkeintaan kahden tunnin matkoihin. Pitempiä matkoja voit tehdä ainoastaan, jos ne ovat ehdottoman välttämättömiä. Yritä tällöin löytää paikka, jossa voit istua yksin. Kysy neuvoa lääkäriltä, jos matka on pitempi. Taksilla kulkiessasi istu takapenkillä vastakkaisella puolella kuljettajasta. Aja korkeintaan kaksi tuntia saman taksinkuljettajan kyydissä.

Mikäli aiot matkustaa hoidon jälkeen kuukauden kuluessa ulkomaille, kannattaa ottaa mukaan hoidosta saatu todistus. Tullissa käytettävät herkät säteilymittarit saattavat antaa hälytyksen ja tällöin todistuksen avulla tilanne selviää helpoimmin. Venäjän rajamääräykset estävät rajanylityksen kokonaan jonkin aikaa hoidon jälkeen. Tämä aikamäärä on ilmoitettu tämän ohjeen alussa.

Kodin järjestelyt

Voit käyttää samaa wc:tä kuin muutkin, mutta virtsan roiskumista on vältettävä. Tämän vuoksi myös miesten on virtsattava istualtaan. Kuivaa aina sukuelimet wc-paperilla ja huuhtele wc. On myös tärkeää pestä kädet. Radioaktiivinen jodi poistuu kehosta myös syljen ja hien mukana. Tämän vuoksi ruokailuvälineitä, astioita, vuodevaatteita, pyyhkeitä jne. ei tulisi jakaa muiden kanssa. Pesun jälkeen ne ovat täysin turvallisia. Niitä ei tarvitse pestä erikseen.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä, pyydämme ottamaan yhteyttä hoitavaan lääkäriin tai osastolle. Myös sairaalafyysikot antavat lisätietoja säteilyturvallisuuskysymyksistä.

Yhteystiedot

Lisätietoja antaa sädehoidon röntgenhoitaja, puhelin 03 311 63144 arkisin kello 8–15