Tays / syövänhoito
Potilasohje RA.65.01

Vähäjodinen ruokavalio

Tulosta ohje tästä

Miksi suositellaan vähäjodista ruokavaliota?

Radiojodihoidossa radioaktiivinen jodi kertyy jäljelle jääneeseen kilpirauhaskudokseen ja syöpäkudokseen ja tuhoaa ne. Radiojodihoito on ns. täsmäsädehoito, koska radiojodin säteily tuhoaa vain ne solut, joihin jodi on imeytynyt.

Samaan tapaan pienellä annoksella toteutetussa radiojodikuvauksessa radioaktiivinen jodi kertyy jäljelle jääneeseen kilpirauhaskudokseen. Ruoan jodi kilpailee radiojodin kanssa imeytymisestä kilpirauhasperäiseen kudokseen. Ennen radiojodihoitoa ja -kuvausta vähäjodinen ruokavalio on tarpeen, koska ruokavalio tehostaa hoidon tehoa ja parantaa kuvauksen laatua.

Milloin vähäjodista ruokavaliota käytetään?

Vähäjodinen ruokavalio aloitetaan kaksi viikkoa ennen radiojodihoitoon tai radiojodikuvaukseen tuloa. Radiojodihoidossa ruokavalio jatkuu osastolla toteutetun radiojodihoidon ajan ja päättyy osastolta kotiutumiseen. Pieniannoksisessa radiojodikuvauksessa ruokavalio jatkuu kuvaukseen asti.

Mitä vähäjodiseen ruokavalioon kuuluu?

Vähäjodisen ruokavalion aikana vältetään jodipitoisten ruokien sekä jodia sisältävien ravintovalmisteiden (esim. merilevävalmisteet), luontaistuotteiden, vitamiinivalmisteiden ja lääkkeiden (esim. jodipitoiset yskänlääkkeet) käyttöä. Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä on yleensä ilmoitettu, jos tuotteen valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa. Jodioitua suolaa ei voi käyttää. Jodioimatonta suolaa (pakkausmerkinnöissä ”suola”) voi käyttää ruokavalion aikana.

Seuraavassa on tarkemmin tietoa vähäjodiseen ruokavalioon soveltuvista sekä ruokavalion aikana vältettävistä ruoka-aineista.

Ruokaryhmä

Valitse näistä

Vältä näitä

Viljavalmisteet

Jauhot, ryynit, hiutaleet, riisi, pasta.
Leipä, näkkileipä, myslit, murot, puuro- ja vellijauheet, joiden valmistuksessa ei ole käytetty jodioitua suolaa.

Leipä, näkkileipä ym viljavalmisteet, joiden valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa

Kasvikset, peruna

Tuoreena, kypsennettynä, pakastettuna

Kasvis- ja perunaruoat (esim. ranskanperunat), joiden valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa

Marjat ja hedelmät

Tuoreena, kypsennettynä, pakastettuna
Hillot, marmeladit, marja-/hedelmäkeitot ja -kiisselit

Maitovalmisteet

Pieni määrä kahvimaitoa on sallittu

Nestemäiset maitovalmisteet (esim. maito, piimä, jogurtti, viili, rahka, ruoanvalmistuskermat jne.)
Juustot (myös sulate- ja tuorejuustot)

Kananmuna

Kananmunan valkuainen

Kananmunan keltuainen

Punainen liha, broileri, kalkkuna, kala

Marinoimaton liha, broileri, kalkkuna
Leikkeleet ja makkarat, joiden valmistuksessa ei ole käytetty jodioitua suolaa

Suolattu ja savustettu liha, leikkeleet ja makkarat, joiden valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa
Kala, äyriäiset

Rasvat

Kasviöljyt, kasvirasvalevitteet, rasvaseokset, juoksevat kasvirasvavalmisteet eli ns pullomargariinit

Valio ValSal®-tuotteet

Suola

Jodioimaton suola

Jodioitu suola
Elintarvikkeet, joiden valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa

Muut

Maitotuotteita korvaamaan voit käyttää erilaisia kasvipohjaisia (esim. soija, kaura, kookos) juomia, jogurtteja, vanukkaita sekä rahkoja. Tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Alpro®, Yosa®, Oatly®, Happy Coco®. Osa tuotteista voi sisältää jodioitua suolaa, joten tarkistathan pakkausmerkinnät tuotteita valitessasi. Juustona voi käyttää maidottomia juustoja (mm. Violife®, Porlammin vege®).

Merilevä
Kasvisjuomat (soija, kaura, manteli jne), jotka on täydennetty jodilla
Vitamiinivalmisteet ja yskänlääkkeet, jotka sisältävät jodia
Suolatut tuotteet (esim. perunalastut, suolatut pähkinät, kastikejauheet, liemikuutiot, mausteseokset ja –kastikkeet), joiden valmistuksessa on käytetty jodioitua suolaa.