Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.70

Aromataasin estäjät

Aromataasin estäjät ovat suun kautta otettavia hormonaalisia syöpälääkkeitä, joita käytetään vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla hormoniriippuvaisen rintasyövän hoitona, tarvittaessa yhdistäen toiseen lääkkeeseen ja leikkauksen jälkeen syövän uusiutumista estämään eli liitännäishoitona. Hoidon kesto on vaihteleva, 5-10 vuotta lääkärin arvion mukaan. Lääke on sinulle erityiskorvattava. Lääkäri tekee tätä varten B-lausunnon, ellei sellaista ole jo aiemmin tehtynä syövästä.

Aromataasin estäjien vaikutusmekanismi

Hormoniriippuvaisessa rintasyövässä naishormoni eli estrogeeni kiihdyttää syöpäsolujen kasvua. Vaihdevuosien jälkeen munasarjat eivät enää tuota estrogeenia, mutta elimistö käyttää sen rakennusaineena toista hormonia, androgeeniä. Aromataasin estäjät estävät tämän androgeenin muuntumisen estrogeeniksi. Aromataasin estäjät estävät syöpäsolujen lisääntymistä pysäyttämällä lähes kokonaan elimistön estrogeenin tuotannon.

Annostus ja lääkkeen ottaminen

Ota tabletti kerran päivässä runsaan nestemäärän kera joko tyhjään vatsaan tai ruoan yhteydessä. Muut kotilääkkeesi voit ottaa tavalliseen tapaan. Aromataasin estäjistä on saatavilla kolme eri lääkevalmistetta, letrotsoli, anastrotsoli ja eksemestaani. Näille jokaiselle on useita rinnakkaislääkkeitä, jotka ovat yhtä laadukkaita, turvallisia ja tehokkaita kuin alkuperäiset merkkilääkkeet. Lääkevaihdon vuoksi lääkkeen kauppanimi, tabletin muoto ja pakkaus saattavat vaihtua hoitosi aikana.

Jos unohdat ottaa lääkkeen, unohtunut lääkeannos on otettava heti, kun huomaat unohduksen. Jos kuitenkin on jo melkein seuraavan annoksen aika (2-3 tuntia ennen seuraavaa annosta), ei unohtunutta annosta enää oteta

Mikäli sinulle on suunniteltu rintasyövän liitännäissädehoito, aloita aromataasin estäjälääkitys vasta tämän sädehoidon jälkeen.

Lääkkeiden poistuminen elimistöstä

Aromataasin estäjät poistuvat elimistöstä pääasiassa virtsan mukana. Lääkeaineen poistuminen elimistöstä ei vaadi erityistoimenpiteitä.

Haittavaikutukset

Aromataasin estäjät ovat yleensä hyvin siedettyjä. Haittavaikutukset johtuvat yleensä estrogeenin puutteesta elimistössä. Yleisimpinä haittavaikutuksina voi esiintyä hikoilua ja kuumia aaltoja, väsymystä, nivelkipua tai -jäykkyyttä. Harvinaisia haittavaikutuksia ovat pahoinvointi ja muut ruoansulatuskanavan oireet kuten ripuli tai ummetus, hiusten harventuminen, ihottuma, päänsärky, heitehuimaus, mielialan laskua ja muutokset ruokahalussa. Kerro mahdollisista haittavaikutuksista hoitohenkilökunnalle. Nivelsärkyjä voit hoitaa tavallisilla kipulääkkeillä, joita käytät muutenkin. Hikoiluun voidaan kokeilla lääkityksiä, mikäli se on haittaavaa.

Tablettien säilytys

Säilytä tabletit alkuperäispakkauksessa, kuivassa paikassa, huoneenlämmössä ja lasten ulottumattomissa.

Luuston terveys

Koska aromataasin estäjät alentavat elimistön estrogeenipitoisuutta, se voi aiheuttaa luuston mineraalitiheyden laskua ja lisätä luunmurtumien riskiä (osteoporoosi). Osteoporoosin ehkäisyksi suositellaan luita vahvistavaa liikuntaa (esimerkiksi kävelyä ja tanssia) ja riittävästä kalsiumin (1000 mg/vrk) ja D-vitamiinin saannista huolehtimista. (20 mikrogrammaa/vrk)

Joskus lääkärisi voi suositella sinulle luuston terveyden takia myös osteoporoosilääkitystä. Tätä harkitaan, mikäli aiemmin sinulla on ollut vähäisestä vammasta tullut murtuma, luuston tiheysmittauksessa arvot ovat selvästi alentuneet ja lisäksi sinulla on muita murtumariskiä lisääviä tekijöitä, kuten ikä yli 65 vuotta tai kuukautiset loppunet <45-vuotiaana, vanhemman nikama- tai lonkkamurtuma, pitkäaikainen kortisonihoito, tupakoit tai käytät alkoholia runsaasti, painoindeksisi on alle 21, sinulla on reumasairaus, sokeritauti, erilaisia endokrinologisia sairauksia tai krooninen munuais- tai maksasairaus, imeytymishäiriö tai elinsiirto taustalla.

Muuta huomioitavaa

Vältä aromataasin estäjähoidon aikana estrogeenia sisältäviä lääkevalmisteita, koska ne kumoavat hoidon vaikutuksen. Estrogeenia sisältäviä lääkevalmisteita ovat mm. vaihdevuosioireiden hoitoon käytettävät hormonikorvaushoitovalmisteet (mm. Estrofem®, Estradot®). Sukuelinten limakalvojen kuivumiseen suositellaan ensisijaisesti hormonittomia valmisteita, esim. hyaluronihappoa sisältäviä emätinpuikkoja (esim. Vagimoist®, Repadina®) ja kosteuttavia öljyjä (esim. Ceridal® -tuotteet). Mikäli limakalvot oireilevat näistä huolimatta, suositellaan ensisijaisesti estriolia sisältäviä emätinpuikkoja (Pausanol®, Ovestin®), joita saa ilman reseptiä. Vagifem® -emätinpuikkojen käytöstä voit keskustella syöpälääkärin kanssa.

Vältä hoidon aikana myös luontaistuotteiden käyttöä, koska niistä saattaa aiheutua hoidon vaikutuksia kumoavia tai haittavaikutuksia lisääviä vaikutuksia.