Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.53

Bellergal®-lääkehoito

Mihin Bellergal-lääkehoitoa käytetään?

Bellergal-lääkehoitoa käytetään vaihdevuosista aiheutuvien kuumien aaltojen sekä unihäiriöiden lieventämiseen. Se sisältää ergotamiinitartraattia, belladonna-uutetta ja fenobarbitaalia, joka on keskushermostoon vaikuttava lääke. Jos käytät tamoksifeenia, tätä lääkettä suositellaan otettavaksi korkeintaan 2 tablettia päivässä. Vaihtoehtona on Yliopiston apteekin valmistama pelkästään ergotamiinitartraatista ja belladonna-uutteesta tehty lääkitys.

Annostus ja lääkkeen ottaminen

Yleensä riittää 2–4 tablettia vuorokaudessa eli 1 tabletti aamulla ja tarvittaessa keskipäivällä sekä 1–2 tablettia nukkumaan mennessä. Mikäli unen häiriöt ovat ensisijainen oire, annos otetaan ennen nukkumaan menoa. Pyri mahdollisimman pieneen, vielä oireet kurissa pitävään annokseen. Tamoksifeenia käyttäville potilaille maksimiannos on 2 tablettia vuorokaudessa.

Mitä haittavaikutuksia Bellergal-lääkehoidosta saattaa olla?

Bellergal-lääkehoidon aikana saattaa ilmetä lieviä, ohimeneviä näköhäiriöitä ja suun kuivuutta. Lisäksi saattaa ilmaantua väsymystä ja uneliaisuutta.

Vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn

Jos tunnet väsymystä lääkkeen takia tai olet epävarma ajokyvystäsi, on syytä olla ajamatta. Muutoin lääke ei vaikuta ajokykyyn.

Milloin Bellergal-lääkehoitoa ei voida käyttää

Vasta-aiheita hoidolle ovat silmänpainetauti, munuaisten ja maksan vaikeat toiminnan häiriöt sekä vaikeat sydän- ja verenkiertoelimistön sairaudet.

Muiden lääkkeiden käyttö Bellergal-lääkehoidon aikana

Bellergal-lääkehoito saattaa voimistaa alkoholin, uni- ja antihistamiinilääkkeiden ja rauhoittavien lääkkeiden vaikutuksia. Fenobarbitaali nopeuttaa tamoksifeenin poistumista elimistössä, josta syystä yhteiskäyttöä tulee välttää. Tamoksifeenia käyttäville potilaille vaihtoehto on ergotamiinitartraattia ja belladonna-uutetta sisältävä valmiste.

Lääkkeiden säilytys

Säilytä lääkkeet kuivassa paikassa, huoneenlämmössä ja lasten ulottumattomissa.

Muuta huomioitavaa

Yliopiston Apteekki valmistaa Bellergal-tabletteja lääkärin reseptin mukaisesti. Valmistetta on saatavilla myös muista apteekeista. Lääkkeellä ei ole KELA-korvattavuutta.