Tays Hatanpää / kirurgia
Potilasohje Hasa.20.27S

Kotihoito rintarauhasen osapoiston jälkeen

Leikkaus

Leikkauksessa sinulta on poistettu rintarauhanen osittain, vartijaimusolmuke sekä tarvittaessa myös kainalon imusolmukkeet. Leikkausalueilla saattaa esiintyä turvotusta. Käden voimistelu on hyvä aloittaa jo sairaalassa ja voimistelua kannattaa jatkaa kotona. Lisää päivittäistä liikkeelläoloa ja ulkoilua vointisi mukaan.

Leikkauksen jälkeen

Rintaliivien käyttö on suositeltavaa heti leikkauksen jälkeen leikatun rinnan tukemiseksi. Leikkauksen jälkeen haavaa pidetään vuorokauden ajan kuivana. Sen jälkeen voi käydä normaalisti suihkussa. Haavat eivät tarvitse sidoksia elleivät ne eritä. Haavoilla on yleensä sulavat ompeleet. Haavateipit voi poistaa kahden viikon kuluttua. Irronneen tai repsottavan teipin voit vaihtaa tarvittaessa uuteen noin viikon kuluttua leikkauksesta (esimerkiksi Micropore® teippi apteekista).

Leikkausalueelle asetetaan tarvittaessa laskuputki (dreeni). Hoitajat ohjaavat laskuputkeen liittyvät asiat ennen kotiutumista. Laskuputki poistetaan, kun eritteen määrä jalkeilla olon ja päivittäisen liikkumisen jälkeen on alle 30 ml vuorokaudessa, kuitenkin viimeistään kahden viikon kuluttua leikkauksesta terveyskeskuksessa tai työterveyshoitajalla. Saunaan voit mennä kahden viikon jälkeen, jos haavat ovat hyvin parantuneet eikä laskuputken poiston jälkeen ole ollut ongelmia.

Yhteydenotot

Leikkausalueelle saattaa tulla turvotusta, joka yleensä johtuu nesteen kertymisestä leikkausonteloon. Jos turvotus on runsasta ja aiheuttaa oireita, niin neste voidaan poistaa Hatanpään sairaalaan poliklinikalla tai terveyskeskuksessa.

Yhteys ensisijaisesti rintahoitajaan puhelimitse 03 311 58743 maanantaista perjantaihin kello 8–14.

Jos haavan paranemisessa tulee muita ongelmia, kuten punoitusta, kuumotusta, lisääntyvää paikallista kipua, runsasta verenvuotoa tai märkäistä eritystä haavoilta tai lämmönnousua yli 38 asteen, ota yhteys:

  • Hatanpään sairaalan haavahoitajaan, puhelin 03 311 58530 maanantaista perjantaihin kello 9–14
  • omalääkäriin tai terveyskeskuksen päivystykseen
  • arkisin kello 15 jälkeen ja viikonloppuisin Tays ensiapu Acutaan tai oman alueen sairaala- tai terveyskeskuspäivystykseen

Lisätietoja voit kysyä hoidostasi vastanneelta osastolta:

  • Heräämö 1 arkisin kello 7.30–18.30, puhelin 03 311 58170

  • Kirurgian osasto 1, puhelin 03 311 59729

  • Voit ottaa yhteyttä myös syövänhoidon verkkopoliklinikkaan osoitteessa https://www.noonaclinic.com/patient/#/login. Jos sinulla ei ole vielä tunnuksia palveluun, voit kysyä niitä Tays Hatanpään kirurgian poliklinikalta.

Jatkohoito

Jatkohoito tapahtuu Tays Keskussairaalan syöpätautien poliklinikalla, R-rakennus (Radius). Saat kutsun jatkohoitoon noin neljän viikon päähän leikkauksesta. Jatkohoitoasi koskevia ajanvarauksia voit seurata OmaTays-palvelun kautta www.omatays.fi.

Jos et kolmen viikon kuluttua leikkauksesta ole saanut tietoa jatkohoidon ajanvarauksista, voit kysyä aikaa syöpätautien poliklinikalta, puhelin 03 311 63136.

Jälkikontrollit Hatanpään kirurgian poliklinikalle varataan tarvittaessa.

Esikäynnin yhteydessä saat Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen kokoaman tietopaketin. Halutessasi voit asioida myös siellä ja tavata tukihenkilön.

Jos haluat, voit tutustua myös: