Tays/ Hatanpää 7/fysiatria
Potilasohje Hasa.70.28

Rintasyöpäleikkaus: Kuntoutusohjeita kotiin kainalon imusolmukepoiston sekä rinnan osa- tai kokopoiston jälkeen

Liikunta ja aktiivisuus leikkauksen jälkeen

Säännöllinen kuntoutusohjeiden noudattaminen auttaa sinua toipumaan leikkauksesta parhaalla mahdollisella tavalla. Kotiutumisen jälkeen pyri liikkumaan päivittäin ja lisää kävelymatkaa vähitellen. Kohtuullinen liikunta parantaa kudosten hapensaantia ja nopeuttaa parantumista.

Kainalon imusolmukkeiden poiston jälkeen on syytä välttää raskaampaa nostamista ja kantamista sekä nopeita ja iskeviä yläraajan liikkeitä kahden ensimmäisen viikon ajan. Aloita kantaminen pienistä kilomääristä (1–2 kg) ja muutaman viikon jälkeen voit asteittain alkaa lisäämään kuormitusta tuntemustesi mukaan.

Haavojen parannuttua 2–4 viikon kuluttua voit asteittain lisätä liikuntaa ja sen tehoa. Voit esimerkiksi jatkaa kuntosaliharrastusta aloittaen maltillisilla vastuksilla. Uimaan saa mennä, kun haava-alueet ovat täysin parantuneet. Hierontaan voit mennä noin neljän viikon kuluttua leikkauksesta. Autoa saat ajaa voinnin mukaan.

Liike ja haavan paraneminen

Leikkauksen jälkeen on tärkeää, että uskallat käyttää yläraajoja alusta asti mahdollisimman paljon kevyissä päivittäisissä arkiasioissa. Yläraajan liikkuvuusharjoitukset vaikuttavat arpi-kudoksen joustavuuteen ja sitä kautta myös paranemiseen.

Paranemisprosessiin kuuluu usein haava-alueen kiristyksen tunne, joka on yleensä pahimmillaan muutama viikko leikkauksesta. Lisäksi kipu, puutumisen tunne ja nesteen kertyminen voivat vaikeuttaa yläraajan toimintaa sekä aiheuttaa lihasjännitystä myös niska-hartiaseutuun. Tällöin on tärkeää jatkaa liikeharjoituksia ohjeiden mukaisesti.

Kovettuneet imutiet eli lymfastrangit esiintyvät yleensä potilailla, joilla on poistettu kainalon imusolmukkeet. Ne tuntuvat narumaisena kiristyksenä tai kipuna kainalon sekä koko yläraajan alueella. Lymfastrangien muodostuminen alkaa tyypillisesti noin kahden viikon kohdalla ja ne tuntuvat kireimmillään noin kuukausi leikkauksesta. Mikäli huomaat lymfastrangien aiheuttamia oireita yläraajassa tai kainalon alueella, mainitse niistä sinua hoitavalle lääkärille, sairaanhoitajalle tai fysioterapeutille.

Turvotus

Jos sinulle tulee myöhemmässä vaiheessa turvotukseen liittyviä ongelmia, ota yhteyttä seurantapaikkaasi turvotukseen liittyvän liikehoidon ohjauksen järjestämiseksi sekä painetekstiilihoidon tarpeen arvioimiseksi.

Erikoissairaanhoidosta kirjoitettavan sairauspoissaolon pituus on keskimäärin 2 viikkoa.

 kohoasento

Toipumisvaiheessa yläraajaa kannattaa tukea koho-asentoon useasti päivän aikana turvotuksen ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi. Jatka asentohoitoa tarvittaessa pitempäänkin. Voit esimerkiksi selinmakuulla tai istuessa tukea yläraajaa tyynyjen avulla ja samalla voit halutessasi nyrkistää ja suoristaa sormia rauhalliseen tahtiin.

Kotona tehtävät liikeharjoitukset

Seuraavien harjoitusten tavoitteena on estää leikatun alueen kudoksen kiristyminen ja säilyttää olkanivelen liikkuvuus. Leikkaus on heikentänyt verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, joita on tehostettava aktiivisilla ja toistuvilla liikkeillä. Syvennetty hengitys tehostaa olka-nivelen ja rintakehän liikelaajuutta.

Tee liikeharjoituksia 3 x päivässä vähintään kuukauden ajan. Harjoituksia on hyvä jatkaa päivittäin vuoden ajan ja tarpeen mukaan sen jälkeenkin. Voit tehdä liikkeet joko seisten, istuen tai makuuasennossa. Harjoittele kivun sallimissa rajoissa.

käsien vienti taakse käsien vienti taakse 2

 • Vie kädet taakse ja lapaluita yhteen.
 • Kierrä kämmenet ja peukalot ulospäin. Hengitä samalla rauhallisesti nenän kautta sisään.
 • Tuo kädet takaisin sivulle. Hengitä samalla rauhallisesti suun kautta ulos, rentoudu.
 • Toista 10–15 kertaa.

käsien vienti ylös

 • Laita sormet ristiin ja nosta kädet etukautta ylös. Hengitä samalla rauhallisesti nenän kautta sisään.

kädet niskan taakse

 • Vie kädet niskan taakse ja laske sivukautta alas. Hengitä samalla rauhallisesti suun kautta ulos, rentoudu.
 • Toista 10–15 kertaa.

sormet nyrkkiin koukista kyynärpäät ojenna kyynärpäät

 • Laita sormet nyrkkiin ja koukista kyynärpäät.
 • Nosta kädet ylös suoriksi, suorista myös sormet.
 • Tuo kädet alas koukistaen kyynärpäät ja laita samalla kädet nyrkkiin.
 • Ojenna kyynärpäät ja suorista sormet.
 • Toista 20 kertaa.

seinää vasten 1 seinää vasten 2

 • Katse kohti seinää. Liu'uta käsiä seinää pitkin ylös ja alas, rauhalliseen tahtiin.
 • Lisää liikerataa vähitellen kivun sallimissa rajoissa astumalla asteittain lähemmäksi seinää.
 • Toista 10–15 kertaa.

kylki kohti seinää 1 kylki kohti seinää 2

 • Seiso kylki kohti seinää ja liu'uta kättä sivusuunnassa seinää pitkin ylös ja alas, rauhalliseen tahtiin.
 • Lisää liikerataa vähitellen kivun sallimissa rajoissa astumalla asteittain lähemmäksi seinää.
 • Toista 10–15 kertaa

Jatkofysioterapia

Sinulle varataan fysioterapeutin kontrolliaika noin kahden viikon kuluttua leikkauksesta Tays Hatanpään fysiatrian poliklinikalle, 1. krs. (Huomioi sijainti: laboratorion aula.) Sinuun otetaan yhteyttä ajanvaraukseen liittyen joko kirjeellä tai puhelimitse.