Tays Hatanpää / kirurgia
Potilasohje Hasa.20.16

Rintarauhasen poisto

Leikkaus

Leikkauksessa sinulta on poistettu rintarauhanen kokonaan, vartijaimusolmuke sekä tarvittaessa myös kainalon imusolmukkeet. Leikkausalueilla saattaa esiintyä turvotusta. Käden voimistelu on hyvä aloittaa jo sairaalassa ja voimistelua kannattaa jatkaa kotona. Lisää päivittäistä liikkeelläoloa ja ulkoilua vointisi mukaan. Erikoissairaanhoidosta kirjoitettavan sairauspoissaolon pituus on keskimäärin 2 viikkoa.

Leikkauksen jälkeen

Leikkauksen jälkeen haavaa pidetään vuorokauden ajan kuivana. Sen jälkeen voit käydä normaalisti suihkussa. Haavat eivät tarvitse sidoksia elleivät ne eritä. Haavateipit voi poistaa kahden viikon kuluttua. Irronneen tai repsottavan teipin voit vaihtaa tarvittaessa uuteen noin viikon kuluttua leikkauksesta (esimerkiksi Micropore®-teippi apteekista).

Leikkausalueelle asetetaan tarvittaessa laskuputki (dreeni). Hoitajat ohjaavat laskuputkeen liittyvät asiat ennen kotiutumista. Laskuputki poistetaan, kun eritteen määrä on jalkeilla olon ja päivittäisen liikkumisen jälkeen alle 30 ml vuorokaudessa, viimeistään kuitenkin kahden viikon kuluttua leikkauksesta ensisijaisesti terveyskeskuksessa. Työterveyshuollossa voit poistattaa dreenin, mikäli sairaanhoito kuuluu työterveyssopimukseen. Työterveyshuollon ajanvarauksesta voit varmistaa työterveyssopimuksen laajuus. Saunaan voit mennä kahden viikon jälkeen, jos haavat ovat hyvin parantuneet eikä laskuputken poiston jälkeen ole ollut ongelmia.

Ensiproteesi

Vanutäytteisen ensiproteesin saat osastolta leikkauksen jälkeen. Ensiproteesia käytetään rinnan poiston jälkeen silikoniproteesin hankintaan asti.

Silikoninen rintaproteesi

Silikoniproteesin saat veloituksetta Pirkanmaan syöpäyhdistyksestä. Maksusitoumuksen saat osastolta kotiutuessa. Voit hankkia silikoniproteesin noin kuukauden kuluttua leikkauksesta, kun haava on hyvin parantunut.

Jatkohoito

Jatkohoito tapahtuu Tays Keskussairaalan syöpätautien poliklinikalla, R-rakennus (Radius). Saat kutsun noin neljän viikon päähän leikkauksesta. Jatkohoitoasi koskevia ajanvarauksia voit seurata OmaTays-palvelun kautta www.omatays.fi.

Jos et kolmen viikon kuluttua leikkauksesta ole saanut tietoa jatkohoidon ajanvarauksista, voit kysyä aikaa syöpätautien poliklinikalta, puhelin 03 311 63136. Jälkikontrollit Hatanpään kirurgian poliklinikalle varataan tarvittaessa.

Yhteydenotot

Leikkausalueelle saattaa tulla turvotusta, joka yleensä johtuu nesteen kertymisestä leikkausonteloon. Jos turvotus on runsasta ja aiheuttaa oireita, niin neste voidaan poistaa Hatanpään sairaalaan poliklinikalla tai terveyskeskuksessa.

Yhteys ensisijaisesti rintahoitajaan puhelimitse 03 311 58743 maanantaista perjantaihin kello 8–14.

Jos haavan paranemisessa tulee muita ongelmia, kuten punoitusta, kuumotusta, lisääntyvää paikallista kipua, eritystä haavoilta tai lämmönnousua, ota yhteys:

  • Hatanpään sairaalan haavahoitajaan, puhelin 03 311 58530 maanantaista perjantaihin kello 9–14
  • omalääkäriin tai terveyskeskuksen päivystykseen
  • arkisin kello 15 jälkeen ja viikonloppuisin Acutaan tai oman alueen sairaala- tai terveyskeskuspäivystykseen (soita ensin maksutta Päivystysapuun, puhelin 116 117)

Lisätietoja voit kysyä hoidostasi vastanneelta osastolta:

  • Heräämö 1 arkisin kello 7.30–18.30, puhelin 03 311 58170
  • Kirurgian osasto 1, puhelin 03 311 59729
  • Voit ottaa yhteyttä myös syövänhoidon verkkopoliklinikkaan osoitteessa https://www.noonaclinic.com/patient/#/login. Jos sinulla ei ole vielä tunnuksia palveluun, voit kysyä niitä Tays Hatanpään kirurgian poliklinikalta.

Esikäynnin yhteydessä saat Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen kokoaman tietopaketin. Halutessasi voit asioida myös siellä ja tavata tukihenkilön.

Voit halutessasi tutustua myös: