Tays Hatanpää / fysiatria
Potilasohje Hasa.70.31

Rintasyöpäpotilaan nestekiertoa ja liikkuvuutta lisäävät harjoitteet

Tulosta ohje tästä

Tee alla olevat liikeharjoitukset päivittäin liikkuvuuden ja lihastoiminnan ylläpysymiseksi ja parantamiseksi sekä turvotuksen ehkäisemiseksi tai vähentämiseksi. Tee liikkeet rauhallisesti ja kivuttomasti.

kuva 1 kuva 2

Asetu selinmakuulle polvet koukussa, yläraajat vartalon sivuilla, kyynärpäät koukussa, kämmenselät alustassa. Tuo yläraajat sisäkiertoon, kämmenet alustaan. Voit samalla pumpata sormia nyrkkiin ja auki nestekiertoa tehostaaksesi.

Toista ______ kertaa.

kuva 3 kuva 4

Selinmakuulla, polvet koukussa, yläraajat vartalon vierellä, kyynärpäät koukussa. Liu’uta yläraajoja alustaa pitkin sisään hengittäen ylös ja ulos hengittäen alas (lumienkeliä muistuttava liike). Voit tehdä liikkeen myös kyynärpäät suorina.

Toista _____ kertaa.

kuva 5

Selinmakuulla, polvet koukussa, kädet niskan takana, yläraajat alustassa. Kierrä sisään hengittäen polvet oikealle ja palauta ulos hengittäen keskiasentoon, toista sama vasemmalle. Pidä yläraajat alustassa koko liikkeen ajan. Tunnet venytystä kyljissä ja kainaloissa.

Toista _____ kertaa.

kuva 6 kuva 7

Seiso kylki seinään päin, kämmen-selkä seinää vasten. Siirry lähemmäs seinää liu’uttaen samalla kättä ylöspäin. Työnnä lantio seinää vasten ja venytä pari kertaa kättä ylöspäin. Siirry rauhallisesti poispäin seinästä ja liu’uta kättä alas.

Toista _____ kertaa.

kuva 8

Kyykistysharjoitus vahvistaa reisilihaksia sekä tukee keskivartalon alueella ja nivusissa sijaitsevien imusolmukeiden toimintaa.

Asetu seisomaan tuolin, pöydän tms. eteen. Ota tuki käsillä. Laskeudu hitaasti kyykkyyn 2–3 laskien (sen verran, että pääset varmasti vielä ylös) ja nouse takaisin seisomaan. Seistessä ojenna polvet ja lonkat täysin suoriksi.

Toista _____ kertaa.