Tays / sädehoito
Potilasohje 65.00.07

Rintasyövän liitännäissädehoito

Miksi sädehoitoa käytetään?

Rintasyövän liitännäissädehoito toteutetaan rintaleikkauksen jälkeen. Hoidon tarkoitus on estää syövän uusiutumista. Laajoissa tutkimuksissa sädehoidon on osoitettu puolittavan rintasyövän paikallisen uusiutumisen riskin sekä lisäävän pysyvää paranemisennustetta.

Sädehoidon suunnittelu

Sädehoito suunnitellaan aina yksilöllisesti huomioiden rintasyövän leikkaustapa sekä leikatun rintasyövän koko ja biologia.

Sädehoidon suunnittelu alkaa suunnittelukuvauksella eli tietokonetomografiakuvauksella, johon sädehoitolääkäri määrittää hoidon kohteen ja laajuuden. Säästävän leikkauksen jälkeen hoitokohteena on jäljellä oleva rinta. Tapauskohtaisesti voidaan suunnitella myös tehosteannos leikkausontelon alueelle. Koko rinnan poiston jälkeen kohdealueena on rintakehän seinämä. Sekä säästävän leikkauksen että rinnan poiston jälkeen sädehoitoa harkitaan myös kainalon ja soliskuopan imusolmukeketjujen alueelle, mikäli kainalossa on todettu syövän etäpesäkkeitä. Sädehoitokertojen määrä on koko rinnan tai rintakehän alueelle 15 tai 25 kertaa. Lopullinen sädehoitosuunnitelma on sädehoitolääkärin, röntgenhoitajan ja sairaalafyysikon työstämä ja tarkastama.

Toistettava ja pysyvä hoitoasento on tärkeä osa sädehoidon onnistunutta toteutusta. Hoitoasennon toistettavuuden varmistamiseksi käytetään erityistä rintatelinettä. Ihollesi tehdään suunnittelukuvauksen yhteydessä laserlaitteiston avulla neljä tatuointipistettä hoitoasennon asettelua ja hoidon kohdistusta varten. Hengitystahdistetussa sädehoidossa hengityslaajuutta monitoroidaan rintakehän päälle asetettavan kuution ja monitorien avulla.

Tupakoinnin lopettaminen on suositeltavaa hoidon tehon varmistamiseksi ja myöhäissyöpäriskin alentamiseksi.

Sädehoidon toteutus

Sädehoitoa annetaan Taysissa arkipäivisin (maanantaista perjantaihin) kello 7.45-20.30 välisenä aikana. Sädehoitokäyntiin kuluu tyypillisesti aikaa 15–20 minuuttia; itse hoito kestää vain muutaman minuutin.

Sädehoitokerran alussa varmistetaan ihomerkkien ja ennen hoidon aloitusta tehtävien kuvausten perusteella hoidon oikea kohdistaminen. Sädehoidon aikana olet yksin hoitohuoneessa. Hoitajilla on kuitenkin puhe-, kuulo- ja näköyhteys sinuun, ja hoito voidaan keskeyttää tarvittaessa hätätilanteessa. Sädehoitoa ei voi aistia, ja täten itse hoito on täysin kivuton.

Sädehoitojakson aikana röntgenhoitajat seuraavat vointiasi ja mahdollisia haittavaikutuksia. Tarvittaessa röntgenhoitaja kysyy lääkäriltä ohjeita jatkotoimenpiteistä tai järjestää lääkärin vastaanoton hoitojakson aikana.

Sädehoidon päättyessä sinulle on varattu lääkärin vastaanotto, jossa kartoitetaan hoidosta mahdollisesti aiheutuneet haitat. Sädehoitohoitojakson jälkeen siirryt rintasyövän seurantavaiheeseen. Mikäli sinulle on suunniteltu hormonaalista lääkehoitoa (tamoksifeeni, aromataasin estäjät), tämä aloitetaan vasta sädehoitojakson jälkeen.

Hoidosta mahdollisesti aiheutuvat haitat

Kuten kaikki hoidot, myös sädehoito voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Hoidosta aiheutuvat haittavaikutukset ovat yleensä lieviä, yksilöllisiä ja esiintyvät tyypillisesti alueella, johon hoitoa annetaan.

Sädehoito voi aiheuttaa hoitoalueen ihon eriasteista punoitusta ja ärsytystä. Ihon hoidosta saat erillisen ohjeen. Rintakudos voi myös olla turvoksissa, aristaa tai vihloa. Sädehoidon aiheuttama kudosärsytys voi myös aiheuttaa yleisoireena väsymystä. Sädehoidosta huolimatta aktiivinen normaali elämä on suositeltavaa. Liikunta ja ulkoilu virkistävät mieltä ja kehoa ja auttavat toipumisessa.

Yläraajassa voi esiintyä leikkauksen ja/tai sädehoidon jälkihaittoina turvotusta ja liikerajoitusta. Käden säännöllinen voimistelu on erityisen tärkeää. Myös rinnan turvotus saattaa ilmaantua viiveellä hoitojen jälkeen.

Sädehoito saattaa aiheuttaa myöhäishaittana 1–6 kuukauden viiveellä hoidosta niin sanotun pneumoniitin eli keuhkotulehduksen. Sen oireita ovat kuiva yskä, hengenahdistus, lievä lämpöily tai rintapistos. Mikäli tällaisia oireita esiintyy usean päivän ajan ilman muita hengitystieoireita (nuha, kurkkukipu), kannattaa ottaa yhteyttä sädehoitoyksikköön.

Yhteystiedot

Sädehoitoyksikkö arkisin klo 8.00 - 14.30, puhelin 03 311 63140. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi ohjeiden mukaan, soitamme sinulle takaisin.

Iltaisin, öisin ja viikonloppuisin ota ongelmatilanteissa yhteyttä:

  • Päivystysapu, puhelin 03 116 117