Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.39

Tietoa rintaproteesin hankkimisesta

Rinnanpoiston jälkeen suositellaan proteesin päivittäistä käyttöä ryhdin ylläpitämiseksi ja niska-hartiaseudun vaivojen ehkäisemiseksi. Rinnan osapoiston jälkeen osaproteesi saattaa joskus olla tarpeen. Rintaproteesit ovat henkilökohtaisia terveydenhuollon kautta asiakkaalle omaksi hankittavia apuvälineitä, joiden hankintaan myönnetään maksusitoumus.

Kuka myöntää maksusitoumuksen?

Rinnanpoistoleikkauksen jälkeen sairaalasta annetaan tilapäinen ensiproteesi (vanuproteesi). Yksilöllisen silikoniproteesin hankkimisen paras ajankohta on noin kuukauden kuluttua leikkauksesta, kun leikkausalue on parantunut eikä siinä ole enää turvotusta.

Rinnan poiston jälkeen saat maksusitoumuksen rintaproteesin hankkimista varten kirurgian klinikalta siitä sairaalasta, jossa leikkaus on tehty. Maksusitoumus lähetetään sinulle kotiin. Jos haluat työn tai harrastusten vuoksi toisen rintaproteesin (esimerkiksi uimaproteesin), sen voit hankkia omalla kustannuksella.

Jos rintaproteesi rikkoutuu, kuluu, katoaa tai jos uusiminen on tarpeellista merkittävän painonmuutoksen vuoksi, maksusitoumus uusitaan. Rintaproteesin käyttöikä on yleensä parisen vuotta. Uuden maksusitoumuksen saamiseksi potilaan on otettava yhteyttä seurantapaikkaansa.

Taysin syövänhoidon vastuualue kustantaa tarvittaessa rintaproteesin uusimisen silloin, kun rintasyövän hoito tai seuranta tapahtuu siellä. Yhteydenotto syövänhoidon verkkopoliklinikan kautta tai rintasyöpäpotilaiden neuvontapuhelimeen 03 311 63379. Puhelu ohjautuu vastaajaan. Toimi ohjeiden mukaan, soitamme sinulle takaisin.

Kun seuranta siirtyy terveyskeskukseen, maksusitoumuksen myöntää oma terveyskeskus. Tamperelaisten potilaiden proteesien uusiminen hoidetaan seurannan siirtyessä terveyskeskukseen Hatanpään lääkinnällisen kuntoutuksen kautta, puhelin 040 806 3998.

Jos proteesi on rikkoutunut tai menettänyt ryhtinsä takuuaikana (1–2 vuotta valmistajasta riippuen), ei tarvita maksusitoumusta, voit ottaa yhteyttä suoraan Pirkanmaan Syöpäyhdistykseen, puhelin 03 249 9200.

Jos kotikuntasi ei kuulu Taysin hoitoalueeseen (esimerkiksi vapaan valinnan potilaat), sinun täytyy hakea maksusitoumusta omasta kotikunnastasi.

Rintaproteesin sovitus Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä

Pirkanmaalla rintaproteesien välitys on keskitetty Pirkanmaan Syöpäyhdistykseen, osoite Hämeenkatu 5 A, 7. kerros, 33100 Tampere, puhelin 03 249 9200. Proteesin sovittamiseen on varattava aika ja maksusitoumus on oltava mukana sovituksessa, oli sitten kyseessä ensimmäinen tai myöhemmin hankittava proteesi. Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä on monipuolinen proteesivalikoima, josta valitaan yksilöllisesti sinulle parhaiten sopiva rintaproteesi. Rintaproteesin mukana saat yhdet taskulliset proteesiliivit. Rintaproteesin sovitusta helpottaa, jos sinulla on sovituksessa mukanasi yksivärinen T-paita tai vastaava.