Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.37
Tietoa seurannassa oleville rintasyöpäpotilaille
Suurin osa rintasyöpäpotilaista paranee pysyvästi, mutta taudin uusiminen on kuitenkin mahdollista joskus jopa vuosia alkuperäisen diagnoosin jälkeen. Rintasyöpä voi uusia paikallisesti (leikkausalue, hoidettu rinta tai toisen rinnan uusi syöpä) tai etäpesäkkeisenä (esimerkiksi luusto, maksa, keuhkot, aivot). Erityisesti rintasyövän paikallisen uusiutuman varhainen toteaminen on tärkeää, sillä silloin niiden hoidoissa voidaan tähdätä suuremmalla todennäköisyydellä parantumiseen.
Rintojen ja kainaloiden säännöllinen tutkiminen itse auttaa löytämään mahdollisen muutoksen rinnassa tai kainalon imusolmukealueilla. Muita oireita ei tarvitse erityisesti pohtia ja etsiä, mutta uuden oireen pitkittyessä on aiheellista ottaa yhteyttä hoitoyksikköön. Usein uusien oireiden taustalta todetaan kuitenkin olevan muu syy kuin rintasyövän uusiminen. Myös rintasyövän hoitoihin voi liittyä monia haittavaikutuksia ja niiden aiheuttamia oireita.
Rintasyövän sairastaneet ja syöpälääkehoitoja saaneet rintasyöpäpotilaat ovat syöpätautien poliklinikan seurannassa yleensä 5 vuoden ajan. Varsinainen seuranta-aika alkaa liitännäissolunsalpaajahoitojen ja/tai sädehoidon päätyttyä. Osalla potilaista hormonaalinen syöpälääkehoito voi jatkua vielä 5 vuoden jälkeenkin.
Mihin otan yhteyttä seurantakäyntien välissä?
Taysissa rintasyöpäpotilaiden hoitoon ja seurantaan koulutuksen saanut rintasyöpähoitaja vastaa yhteydenottoihin seurantakäyntien välissä. Yhteydenottojen perusteella rintasyöpähoitaja yhteistyössä lääkärin kanssa tarvittaessa ohjelmoi jatkotoimenpiteitä ja -tutkimuksia.
Itsellesi sopivan asiointitavan voit valita, joko Syövänhoidon verkkopoliklinikan (Noona-mobiilisovellus) tai neuvontapuhelimen, 03 311 63379. Jos sinulla ei ole käytössäsi verkkopoliklinikkaa, saat sen käyttöösi ottamalla yhteyttä rintasyöpäpotilaiden neuvontapuhelimeen. Rintasyöpähoitaja vastaa sinulle 1─2 arkipäivän kuluessa verkkopoliklinikan tai neuvontapuhelimen yhteydenotostasi. Syövänhoidon verkkopoliklinikan kautta yhteydenotot ovat mahdollisia ympäri vuorokauden. Puhelinyhteydenotot ohjautuvat vastaajaan. Kun toimit vastaajan antamien ohjeiden mukaan, rintasyöpähoitaja soittaa sinulle takaisin.
Verkkopoliklinikkaa tai rintasyöpäpotilaiden neuvontapuhelinta ei ole tarkoitettu päivystyksellisten asioiden hoitoon. Päivystyksellisissä asioissa voit olla yhteydessä oman kuntasi päivystyspisteeseen.
Mistä oireista minun tulisi ottaa yhteyttä rintasyöpähoitajaan?
Jos rinnassa ilmenee uusia oireita ennen suunniteltua rinnan seurantakuvausta, pyydämme olemaan ennakkoon yhteydessä syöpätautien poliklinikalle, jotta voimme täydentää kuvantamislähetettä ja oikeat kuvantamistutkimukset tulevat ohjelmoitua ja radiologilla on ajankohtainen tieto tilanteestasi kuvantamistutkimuksia arvioidessaan.
Sädehoito voi aiheuttaa rinnan kiinteyttä, turvottelua, arkuutta ja ihon punoitusta useidenkin kuukausien ajan sädehoidon päättymisen jälkeen. Rinnassa voi tuntua pistelyä, viiltelyä ja/tai tuikkivaa kipua jopa vuosien ajan rintasyöpäleikkauksen jälkeen. Äkillisen punoitusreaktion yhteydessä (mahdollisesti lisäksi turvotus, kipu, kuume) ota yhteyttä omaan terveysasemaasi tai päivystykseen rintatulehduksen poissulkemiseksi.
Voit herkästi ottaa yhteyttä, jos epäilet rintasyövän uusiutumista tai sinulla on muita rintasyöpään tai sen hoitoon liittyviä kysymyksiä, kuten
- Rintasyövän hormonaalisiin hoitoihin liittyvät hankalat haittavaikutukset
- Oireet, jotka voisivat liittyä rintasyövän uusimiseen:
- Kyhmy rinnassa, kainalossa, soliskuopassa tai kaulalla
- Haavauma, ihottuma tai punoitus leikkausarven seudussa tai rintakehän iholla
- Kirkas tai verinen erite nännitiehyestä
- Pitkittyneet kivut esimerkiksi selässä, lonkissa, reisissä, lantiossa, kylkiluissa, olkapäissä tai –varsissa
- Pitkittynyt (yli 1-2 kuukautta) ärsytysyskä ja/tai hengenahdistus
- Painontunne ylävatsalla, pitkittynyt vatsakipu, vatsan turvottelu, ruokahaluttomuus, pahoinvointi tai laihtuminen
- Paheneva päänsärky, johon voi liittyä pahoinvointia, näköhäiriöitä tai muita poikkeavia hermostollisia oireita.
- Leikatun puolen yläraajan turvotus. Mikäli käsi turpoaa, ota yhteyttä verkkopoliklinikan tai neuvontapuhelimen kautta. Leikkaus ja sädehoito altistavat leikatun käden imunestekierron häiriöille. Lymfaturvotuksen ensisijainen hoito on fysioterapeuttinen harjoittelu, painonhallinta ja tarvittaessa tukihiha. Myös lymfaterapia saattaa auttaa
- Epäselvyydet rintasyöpäseurannan toteutuksessa
Mitä kuvantamistutkimuksia seurannassa käytetään?
Mammografiakuvauksia ohjelmoidaan säännöllisesti 1─2 vuoden välein. Muita rintakuvantamisia, esimerkiksi rintojen ultraäänitutkimuksia, tehdään tarvittaessa radiologin eli röntgenlääkärin suosituksen mukaan. Ensimmäinen mammografiakuvaus ajoitetaan yleensä yhden vuoden kohdalla sädehoidon tai solunsalpaajahoitojen päättymisen jälkeen.
Syöpätautien poliklinikan seurannan aikana mammografiakuvaukset aikataulutetaan syöpätautien poliklinikan varaamina. Seulontaikäisten ei ole tämän lisäksi tarpeen käydä seulontakuvissa. Mahdolliset Taysin rintasyöpäseurannan aikana tulevat mammografiaseulontatutkimusajat voit perua.
Luuntiheysmittaus tehdään osalle hormonaalista syöpälääkettä saaville potilaista osteoporoosille altistavien riskitekijöiden perusteella. Muita kuvantamisia tehdään tarvittaessa oireiden perusteella.
Seurantakäynnit
Lääkärin seurantakäynnit järjestetään noin 1 vuoden ja 5 vuoden kohdalla leikkauksesta. Seurantaohjelma on ohjeellinen ja voit varautua muutamien kuukausien vaihteluun seurantakäyntien ajankohdassa. Osa potilaista on saanut rintasyövän liitännäishoitona ainoastaan sädehoidon. Näiden hyväennusteisten potilaiden jatkoseuranta ohjataan avoterveydenhuollon puolelle heti sädehoidon jälkeen.
Miten uusin syöpälääkereseptin?
Voit uusia syöpälääkereseptin seurantakäyntien yhteydessä. Mikäli lääkkeet loppuvat seurantakäyntien välillä, voit saada reseptin uusitettua terveyskeskuslääkärillä, työterveyslääkärillä tai rintasyöpähoitajan yhteydenoton kautta. Jos hormonilääkkeet loppuvat ennen reseptin saamista, lyhyt tauko hormonilääkkeestä ei ole haitallista.
Vaihdevuosien hormonihoito
Vaihdevuosien hormonihoidot lisäävät rintasyöpäriskiä ja siksi niitä ei suositella jatkossa käytettäväksi. Vaihdevuosi-oireiden hoidoksi suositellaan ensisijaisesti mm. reipasta liikuntaa, painonhallintaa, joogaa, makuuhuoneen viilentämistä ja kerrospukeutumista. Hankalien vaihdevuosioireiden ei-hormonaalisista lääkehoidosta voit tarvittaessa keskustella lääkärin kanssa. Paikallisesti emättimen limakalvojen kuivuuteen suositellaan ensin ei-hormonaalisia paikallisvalmisteita ja tarvittaessa paikallisestrogeenivalmisteita.
Terveelliset elintavat
Reipas liikunta, tupakoimattomuus, terveellinen ruokavalio ja painonhallinta voivat vähentää kaikkien syöpätapauksien ilmaantumista jopa kolmanneksella. Näillä terveellisillä elintavoilla voit vähentää omaa syöpäriskiäsi. Liikunta ohjeeksi sopii yleinen terveysliikuntasuositus ja ruokavaliosuositukset ovat samanlaisia kuin kansantautien ehkäisyssä. Lisäksi terveelliset elintavat parantavat elämänlaatua ja jaksamista, sekä vähentävät riskiä sairastua aikuistyypin diabetekseen, osteoporoosiin, verenpainetautiin ja sepelvaltimotautiin.