Tays / sädehoito
Potilasohje 65.00.02

Sädehoidettavan ihon ja intiimialueen limakalvojen hoito

Haittavaikutukset

Sädehoito saattaa aiheuttaa muutoksia virtsarakon ja suoliston toimintaan ja ärsyttää emättimen limakalvoa. Tämän seurauksena voi esiintyä tihentynyttä virtsaamistarvetta, kirvelyä virtsatessa tai jopa verivirtsaisuutta. Virtsateiden tulehdukset ovat tavallista yleisempiä. Samoin voi esiintyä ripulia ja veriulosteita.

Iho- ja limakalvoreaktiot ovat yksilöllisiä ja ilmaantuvat vasta hoidon edetessä ja joskus vasta hoidon loputtua. Noudattamalla alla olevia ohjeita voit ehkäistä ja lievittää mahdollisia oireita. Kerro näistä oireista lääkärille tai hoitajalle, jotta saat ohjeita sivuvaikutusten hoitoon. Reaktiot esiintyvät sädehoidettavalla alueella.

Hygienia

Hoidettavan alueen puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää. Intiimialueen suihkuttelua vedellä suositellaan aina WC-käynnin yhteydessä. Vältä kloori- ja luonnonvedessä uimista.

Kosteuta ihoa ja limakalvoja

Suojaa ihoa ja limakalvoja kosteuttavilla ja hyvin imeytyvillä voiteilla. Suorita kosteuttaminen sädehoitokäynnin jälkeen tai yötä vasten. Käytä iholle vesipohjaisia ja hajustamattomia perusvoiteita ja limakalvoille tarvittaessa hajustamatonta geeliä tai voidetta.

Limakalvonen kuivuuden hoidossa käytettävien, erityisesti hormonia sisältävien tuotteiden (kuten emätinpuikkojen) käytön sopivuudesta tulee neuvotella sinua hoitavan lääkärin kanssa.

Yhdyntä

Sukupuoliyhdyntää on tulehdus-ja vuotovaaran vuoksi syytä välttää hoitojen aikana. Hoitojen jälkeen siihen ei yleensä ole mitään estettä. Hoitojen jälkeen emättimen arpeutumisen ehkäisemiseksi emättimen dilataatio eli venyttäminen on tärkeää. Tästä keskustellaan ja ohjataan herkästi seksuaaliterapeutille.

Vältä ihon rasitusta ja ärsytystä

Anna hoitoalueen olla mahdollisimman ilmavasti. Vältä hoitoalueella kiristäviä ja hankaavia vaatteita. Suosi hengittäviä luonnonmateriaaleja kuten puuvillaa. Peseytyessä hoitoaluetta ei tule hangata sienellä tai harjalla. Kuivatessa taputtele iho kuivaksi, älä hankaa. Hoitoalueen karvojen ajelua höylällä ei suositella. Suosi hajusteettomia pyykinpesuaineita.

Suojaa iho auringolta ja äärilämpötiloilta

Suojaa sädehoidettava iho auringonvalolta hoidon ajan ja niin kauan, kunnes iho on parantunut normaaliksi. Hoidetun ihoalueen altistumista auringolle tulee jatkossakin välttää. Saunomista tulee välttää niin kauan, kun iholla esiintyy oireita. Suojaa iho talvella asianmukaisella vaatetuksella. Älä käytä viilentäviä tuotteita hoidettavalla iholla.