Tays / sädehoito
Potilasohje 65.00.02

Sädehoidettavan ihon ja intiimialueen limakalvojen hoito

Tulosta ohje tästä

suomeksi   ♦  venäjäksi

Sädehoito saattaa aiheuttaa haittavaikutuksia

Hoito saattaa aiheuttaa sivuvaikutuksena iho- ja limakalvoreaktioita. Reaktiot esiintyvät sädehoidettavalla alueella. Iho- ja limakalvoreaktiot ovat yksilöllisiä ja ilmaantuvat vasta hoidon edetessä ja joskus vasta hoidon loputtua. Noudattamalla alla olevia ohjeita voit ehkäistä ja lievittää mahdollisia oireita.

Huolehdi hygieniasta

Hoidettavan alueen puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää. Peseytymiseen tulee valita mieto ja hajusteeton pesuaine. Intiimialueen suihkuttelua vedellä suositellaan aina WC-käyntien yhteydessä. Vältä kloori- ja luonnonvedessä uimista. Sukupuoliyhdyntää ei suositella hoidon aikana mahdollisen tulehdus- ja vuotoriskin vuoksi.

Kosteuta ihoa ja limakalvoja

Suojaa ihoa ja limakalvoja kosteuttavilla ja hyvin imeytyvillä voiteilla. Suorita kosteuttaminen sädehoitokäynnin jälkeen tai yötä vasten. Hoidon aikana ihon ja limakalvojen ei tule olla rasvaisia tai kosteita. Käytä iholle vesipohjaisia ja hajustamattomia perusvoiteita ja limakalvoille tarvittaessa hajustamatonta geeliä tai voidetta. Limakalvojen kuivuuden hoidossa käytettävien, erityisesti hormonia sisältävien tuotteiden (kuten emätinpuikkojen) käytön sopivuudesta tulee neuvotella sinua hoitavan lääkärin kanssa.

Vältä ihon rasitusta ja ärsytystä

Anna hoitoalueen olla mahdollisimman ilmavasti. Vältä hoitoalueella kiristäviä ja hankaavia vaatteita. Suosi hengittäviä luonnonmateriaaleja kuten puuvillaa. Peseytyessä hoitoaluetta ei tule hangata sienellä tai harjalla. Kuivatessa taputtele iho kuivaksi, älä hankaa. Hoitoalueen karvojen ajelua höylällä ei suositella. Suosi hajusteettomia pyykinpesuaineita.

Suojaa iho auringolta ja äärilämpötiloilta

Suojaa iho auringonvalolta hoidon ajan ja niin kauan, kunnes iho on parantunut normaaliksi. Hoidetun ihoalueen altistumista auringolle tulee jatkossakin välttää. Saunomista tulee välttää niin kauan, kun iholla esiintyy oireita. Tämänkin jälkeen on löylyssä hyvä suojata hoidettu alue viileällä/kostealla pyyhkeellä. Suojaa iho talvella asianmukaisella vaatetuksella. Älä käytä viilentäviä tuotteita hoidettavalla iholla.

Kerro mahdollisista oireista

Kerro sädehoitokäyntisi yhteydessä röntgenhoitajille hoitoalueella ilmenevistä oireista kuten kutinasta, kirvelystä tai mahdollisesta tulehdusepäilystä. Saat hoitohenkilökunnalta tarvittaessa lisäohjeita hoitoasi koskien. Jos tunnet tarvetta kahdenkeskiseen keskusteluun koskien seksuaalisuuteen liittyviä asioita, voidaan varata aika seksuaaliterapeutille.