Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.82

ABVD-syöpälääkehoito

Mihin ABVD-syöpälääkehoitoa käytetään ja miten se vaikuttaa?

ABVD-syöpälääkehoitoa käytetään lymfooman eli imukudossyövän hoitoon. Se on neljän solunsalpaajan yhdistelmäsyöpälääkehoito. Nämä solunsalpaajat ovat dakarbatsiini, doksorubisiini, bleomysiini ja vinblastiini. Näiden solunsalpaajien yhdistelmällä saadaan tutkitusti vaurioitettua syöpäsoluja tehokkaimmin ja estettyä niiden jakautumista, minkä seurauksen syöpäsolut tuhoutuvat.

Hoidon toteutus

ABVD-syöpälääkehoito annetaan suonensisäisesti, yleensä polikliinisenä hoitona. Hoito annetaan kahden viikon välein ja hoitojen lukumäärä räätälöidään yksilöllisesti.

Kun hoito toteutetaan poliklinikalla, saat ottaa ennaltaehkäisevän lääkityksen jo kotona. Saat kaikki hoitoon liittyvät reseptit kotiin ja jokaisen hoidon jälkeen sairaanhoitaja ohjaa sinulle henkilökohtaisesti kotona otettavien lääkkeiden oikean käytön. Jos hoito toteutetaan osastolla, pahoinvoinnin ehkäisemiseksi ennaltaehkäisevä lääkitys annetaan sieltä käsin.

Mitä haittavaikutuksia ABVD-syöpälääkehoidosta saattaa tulla?

Kuten kaikki lääkkeet, myös ABVD-syöpälääkehoito voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Hoidosta aiheutuvat haittavaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä ja ne häviävät yleensä hoidon loputtua. Tyypillisimpiä haittavaikutuksia ovat hiusten lähtö, veriarvojen lasku, tulehdukset, väsymys, ääreishermoston toimintahäiriöt eli neuropatia, suun ja suoliston limakalvo-oireet, ummetus, vatsakivut, lääketiputuksen aikainen suoniärsytys ja pahoinvointi. Doksorubisiini voi värjätä virtsan punaiseksi, mutta tämä on täysin vaaratonta ja ohimenevää. ABVD-hoidon bleomysiini voi aiheuttaa keuhkoärsytystä tai jopa hankalamman lääkeaineeseen liittyvän keuhkoreaktion hoitojen aikana tai niiden jälkeen. Allergiset reaktiot, ihottumat ja syöpälääkehoidon ajautuminen suonen ulkopuolelle ovat harvinaisia haittoja. Vuosien saatossa syöpälääkehoidot saattavat aiheuttaa vakaviakin, esimerkiksi sydämeen tai luuytimeen kohdistuvia (esimerkiksi verisyöpä) vaikutuksia. Onneksi nämä haitat ovat harvinaisia.

Lääkitys voi vähentää ohimenevästi tartuntoja torjuvien valkosolujen määrää, mikä altistaa erilaisille tulehduksille. Tähän et voi vaikuttaa itse, mutta voit vähentää tulehdusriskiä hyvällä suu- ja käsihygienialla, sekä välttämällä ihorikkoja (esimerkiksi käsien hyvä suojaus puutarhatöissä) ja mahdollisuuksien mukaan välttämällä kontakteja ihmisiin, jotka sairastavat nuhaa, flunssaa tai muita tarttuvia tauteja. Jos sinulle nousee yli 38 °C kuume tai yleiskuntosi heikkenee, ota heti yhteyttä hoitoyksikköösi tai päivystykseen.

Hoitoon voi liittyä myös iho- ja limakalvo-oireita: ihon kuivumista, silmien ärtymistä, nenän ja suun limakalvojen arkuutta. Suun arkuutta voi vähentää purskuttelemalla kotona keittosuolavettä. Ohjeen saat hoitohenkilökunnalta. Hoidon aiheuttaman karvatupen solujen vaurioitumisesta seuraa hiusten lähtö muutaman viikon kuluttua syöpälääkehoidon alusta. Hiukset kasvavat takaisin hoidon päätyttyä.

Mikäli pahoinvoinninestolääkityksestä huolimatta tunnet pahoinvointia hoidon jälkeen, kerro siitä hoitohenkilökunnalle. Pahoinvoinninestolääkitystä voidaan usein muuttaa ja räätälöidä sopivaksi. Pahoinvointia voi myös itse ehkäistä juomalla riittävästi nesteitä (1,5-2 litraa) ja nauttimalla hoidon jälkeen helposti sulavaa ruokaa pieniä annoksia kerrallaan.

Eritteiltä suojautuminen

Solunsalpaajat poistuvat elimistöstä virtsan ja ulosteen mukana noin viikossa. Tämän vuoksi suositellaan ennen hoitoa ja hoidon jälkeen muutaman päivän ajan runsaampaa nesteiden nauttimista. Kiinnitä lisäksi erityistä huomiota intiimi- ja käsihygieniaan wc-käyntien yhteydessä. Seksuaalisessa kanssakäymisessä kyseisenä aikana on myös hyvä suojautua eritteiltä (kondomin käyttö).

Autolla ajo

Mikäli tunnet olosi hyväksi hoidon jälkeen, autolla ajaminen on sallittua. Jos olet ajokyvystäsi epävarma, on syytä olla ajamatta. Jos olet hoidon yhteydessä saanut rauhoittavaa lääkettä (esimerkiksi Temesta®) pahoinvoinnin estoon, autolla ajoa ei suositella lääkityksen mahdollisesti aiheuttaman väsymyksen vuoksi.

Raskaus ja hedelmällisyys

Hedelmällisessä iässä olevien naisten ja miesten tulee käyttää luotettavaa ehkäisymenetelmää hoidon aikana ja vähintään kaksi vuotta hoidon päättymisen jälkeen. ABVD-syöpälääkehoito ei aiheuta pysyvää hedelmättömyyttä.

Ota yhteys hoitohenkilöstöön, jos sinulla on

  • kuumetta yli 38 °C
  • vuoto-oireita: laajoja mustelmia, ienverenvuotoa, pitkittynyttä nenäverenvuotoa, gynekologista vuotoa, veriyskää, verioksennuksia, mustia ulosteita tai verivirtsaisuutta
  • kovia vatsakipuja, pitkittynyttä ummetusta tai ripulia
  • oksentelua, joka jatkuu runsaana yli vuorokauden lääkityksestä huolimatta
  • suun alueen haavoja
  • laaja-alaista ihottumaa (myös nokkosihottuma) tai muu yliherkkyysreaktio (esimerkiksi jalkojen, käsien, nilkkojen tai kurkun turpoaminen)
  • hengitys- tai nielemisvaikeuksia
  • sekavuutta, kouristuksia
  • huimausta, tajuttomuutta
  • ennen seuraavaa hoitoa flunssan oireita, kuumetta, vatsakipuja yms.

Solunsalpaajia saaville on tehty myös ohjausvideo, jonka löydät internet-osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=KtIJlJVHiMQ

Yhteystiedot

Syöpätautien poliklinikan lääkehoidon puhelin 03 311 63468. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi ohjeiden mukaan, soitamme sinulle takaisin.

Viikonloppuisin sekä yö- ja ilta-aikaan ota ongelmatilanteissa yhteyttä:

  • Syöpätautien vuodeosasto RS2, puhelin 03 311 63312
  • Syöpätautien vuodeosasto RS1, puhelin 03 311 63311
  • Päivystysapu, puhelin 116 117