Tays / syövänhoito
Potilasohje AP.65.06

Bonefos®-lääkehoito

Mihin Bonefos®-lääkehoitoa käytetään?

Bonefos® on lääke, jonka vaikuttava aine on dinatriumklodronaatti. Bonefosia käytetään syöpäsairauksiin liittyvän hyperkalsemian eli liiallisen kalsiumpitoisuuden hoidossa sekä syöpäsairauksien luuston etäpesäkkeiden hoidossa.

Miten Bonefos® vaikuttaa?

Bonefos®-lääkehoito hidastaa luukudoksen hajoamisnopeutta, minkä seurauksena luun tiheys kasvaa ja sen lujuus paranee.

Annostus ja lääkkeen ottaminen

Vuorokausiannos 2 kpl 800 mg tbl suositellaan otettavaksi kerta-annoksena. Ota Bonefos®-tabletit aina tyhjään mahaan runsaan vesilasillisen kera. Älä syö, juo (muuta kuin vettä) tai ota mitään muita lääkkeitä vähintään tuntiin ennen ja tuntiin jälkeen lääkkeen ottamisen, sillä muut lääkkeet ja ruoka saattavat vaikuttaa lääkkeen imeytymiseen.

Bonefos®-tabletteja ei saa ottaa maidon tai maitotuotteiden tai muiden runsaasti kalsiumia sisältävien elintarvikkeiden kanssa, koska ne estävät lääkkeen imeytymistä. Lääke niellään kokonaisena. 800 mg:n tabletin voi tarvittaessa puolittaa, mutta ei murskata eikä liuottaa ennen lääkkeen ottamista. Jos lääke otetaan kahtena vuorokausiannoksena, ensimmäinen annos otetaan, kuten on edellä suositeltu. Toinen annos otetaan aterioiden välillä tunti ennen syömistä, juomista tai muiden lääkkeiden ottamista, ja niin että yli kaksi tuntia on kulunut edellisestä syömisestä, juomisesta (muuta kuin pelkkää vettä) tai muiden lääkkeiden ottamisesta.

Mitä haittavaikutuksia Bonefos®-lääkehoidosta saattaa olla?

Bonefos®-lääkehoidon aikana saattaa ilmetä lieviä, ohimeneviä vatsavaivoja, ripulia, pahoinvointia tai harvoin ihottumaa.

Muiden lääkkeiden käyttö Bonefos®-lääkehoidon aikana

Bonefos®-lääkkeen kanssa ei saa ottaa samanaikaisesti kalsiumia, rautaa, magnesiumia tai mangaania sisältäviä lääkkeitä. Tällaisia ovat muun muassa eräät närästyslääkkeet. Nämä lääkkeet voivat vaikuttaa Bonefos®-lääkkeen imeytymiseen.

Vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn

Bonefos® lääkehoidolla ei yleensä ole vaikutusta ajokykyyn. Jos tunnet väsymystä tai olet epävarma ajokyvystäsi, on syytä olla ajamatta.

Lääkkeiden säilytys

Säilytä lääkkeet kuivassa paikassa, huoneenlämmössä ja lasten ulottumattomissa.

Muuta huomioitavaa

Bonefosia ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Hedelmällisessä iässä olevien naisten ja miesten tulee käyttää luotettavaa ehkäisymenetelmää hoidon aikana. Huolehdi riittävästä nesteiden saannista Bonefos®-lääkehoidon aikana. Syöpäpotilaalle Bonefos® on erityiskorvattava.