Tays / syövänhoito
Potilasohje AP.65.06

Bonefos®-lääkehoito

Mihin Bonefos®-lääkehoitoa käytetään?

Bonefos® on lääke, jonka vaikuttava aine on dinatriumklodronaatti. Bonefosia käytetään syöpäsairauksiin liittyvän hyperkalsemian eli liiallisen kalsiumpitoisuuden hoidossa sekä syöpäsairauksien luuston etäpesäkkeiden hoidossa.

Miten Bonefos® vaikuttaa?

Bonefos®-lääkehoito hidastaa luukudoksen hajoamisnopeutta, minkä seurauksena luun tiheys kasvaa ja sen lujuus paranee.

Annostus ja lääkkeen ottaminen

Lääkkeen tavallisin annos on kaksi kappaletta 800 milligramman tabletteja, jotka otetaan kerta-annoksena. Ota Bonefos®-tabletit aina tyhjään mahaan runsaan vesilasillisen kera. Älä ota mitään muita lääkkeitä vähintään tuntiin ennen ja jälkeen Bonefos®-lääkkeen ottamisen, sillä muut lääkkeet ja ruoka saattavat vaikuttaa lääkkeen imeytymiseen. Älä syö. Juo vain vettä. Lääke erittyy munuaisten kautta, joten nesteitä kannattaa juoda riittävästi päivän mittaan.

Tabletit otetaan kokonaisina. Tarvittaessa voit puolittaa lääkkeen, mutta sitä ei saa murskata eikä liuottaa nesteeseen. Bonefos®-tabletteja ei saa ottaa maidon tai maitotuotteiden tai muiden runsaasti kalsiumia sisältävien elintarvikkeiden kanssa, koska ne estävät lääkkeen imeytymistä. Jos lääke otetaan kahtena vuorokausiannoksena, ensimmäinen annos otetaan, kuten on edellä suositeltu. Toinen annos otetaan aterioiden välillä tunti ennen seuraavaa syömistä, juomista tai muiden lääkkeiden ottamista, ja niin että yli kaksi tuntia on kulunut edellisestä syömisestä, juomisesta (muuta kuin pelkkää vettä) tai muiden lääkkeiden ottamisesta.

Mitä haittavaikutuksia Bonefos®-lääkehoidosta saattaa olla?

Bonefos®-lääkehoidon aikana saattaa ilmetä lieviä, ohimeneviä vatsavaivoja, ripulia, pahoinvointia tai harvoin ihottumaa. Hammaslääkärille tulee mainita Bonefos®-hoidosta aina. Mahdollinen hampaanpoisto ja muu kiruginen leukaluiden hoito suunnitellaan tämän hoidon aikana erityisen tarkasti.

Muiden lääkkeiden käyttö Bonefos®-lääkehoidon aikana

Bonefos®-lääkkeen kanssa ei saa ottaa samanaikaisesti kalsiumia, rautaa, magnesiumia tai mangaania sisältäviä lääkkeitä. Tällaisia ovat muun muassa eräät närästyslääkkeet. Nämä lääkkeet voivat vaikuttaa Bonefos®-lääkkeen imeytymiseen. Nämä muut lääkkeet voi ottaa aikaisintaan kaksi tuntia Bonefosin® ottamisen jälkeen.

Vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn

Bonefos®-lääkehoidolla ei yleensä ole vaikutusta ajokykyyn. Jos tunnet väsymystä tai olet epävarma ajokyvystäsi, on syytä olla ajamatta.

Lääkkeiden säilytys

Säilytä lääkkeet kuivassa paikassa, huoneenlämmössä ja lasten ulottumattomissa.

Muuta huomioitavaa

Bonefosia® ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Hedelmällisessä iässä olevien naisten ja miesten tulee käyttää luotettavaa ehkäisymenetelmää hoidon aikana. Huolehdi riittävästä nesteiden saannista Bonefos®-lääkehoidon aikana. Syöpäpotilaalle Bonefos® on erityiskorvattava.