Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.67

Emend® pahoinvoinninestolääkitys

Sinulle on määrätty Emend®-lääkitys estämään solunsalpaajahoitoon liittyvää pahoinvointia. Emend® vaikuttaa keskushermoston kautta estämällä pahoinvointi- ja oksennusrefleksin. Erilaisten pahoinvoinnin syntymekanismien takia sinulle on määrätty myös muita pahoinvoinninestolääkkeitä. Nämä lääkitykset suositellaan otettavaksi, vaikka et tuntisikaan huonovointisuutta. Pahoinvointia on helpompi ennaltaehkäistä kuin hoitaa jo ilmaantunutta pahoinvointia.

Lääkkeiden käyttö

Ota pahoinvoinninestolääkkeet runsaan nesteen kanssa tyhjään vatsaan tai ruoan yhteydessä. Älä ota samanaikaisesti magnesiumia sisältäviä valmisteita (esim. Emgesan®, Rennie®). Pidä pahoinvoinninestolääkkeiden ja magnesiumia sisältävien valmisteiden nauttimisen välillä 2–4 tunnin tauko. Muut kotilääkkeesi voit ottaa tavalliseen tapaan. Emend® voi heikentää hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden ja Marevan® -lääkityksen tehoa.

Lääkkeet 1. solunsalpaajahoitopäivä
Pvm __________

Ota lääkkeet ennen hoitoon tuloa
________________

2. päivä aamu
________
3. päivä aamu
________
4. päivä aamu
________
Emend® 125 mg 80 mg 80 mg
Dexametason® 
4 mg
___ tabl x 1 ___ tabl x 1 ___ tabl x 1 ___ tabl x1
Granisetroni ___ mg x 1

Mikäli sinulla on huonovointisuutta yllä esitetyistä pahoinvoinninestolääkkeistä huolimatta, voit käyttää lisäksi alla mainittuja lääkkeitä. Voit käyttää useampaakin lääkettä yhtä aikaa.

  • Primperan® 10 mg 1 tabletti 1–3 kertaa päivässä.
  • Granisetroni 1 mg 1 tabletti 1–2 kertaa päivässä tai granisetroni 2 mg kerran päivässä. Tätä ei suositella jatkuvaan käyttöön, sillä lääke tehoaa parhaiten otettuna kolmen päivän sisällä syöpälääkehoidosta.

Jos sinulla on huonovointisuutta yllä olevasta lääkityksestä huolimatta, kerro asiasta seuraavan kerran syöpälääkehoitoon tullessasi.