Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.87

Laskimoportti

Yleistä

Laskimoportti (tai implantoitu keskuslaskimoportti) asennetaan toistuvia suonensisäisiä syöpälääke-, antibiootti- tai muita hoitoja saaville potilaille. Laskimoportti on pieni metallipohjainen kammio, joka asennetaan leikkaussalissa paikallispuudutuksessa solisluun alapuolelle ihon alle. Laskimoportin kammiosta lähtee polyuretaanikatetri keskuslaskimoon, mikä mahdollistaa toistuvan ja pitkäkestoisenkin lääkkeiden annon. Laskimoportti ei estä magneettikuvaustutkimusta (MRI-tutkimuksia).










Laskimoportista voidaan ottaa myös verinäytteitä, mutta tämä ei onnistu useinkaan perusterveydenhuollon yksiköissä.

Kivun hoito

Laskimoportin asennuksen jälkeen laskimoportin asennusalue voi olla turvonnut, arka ja kipeä. Kipulääke ja jääpussi vähentävät toimenpiteen jälkeistä turvotusta ja kipua. Kivun hoitaminen toimenpiteen jälkeen on tärkeää ja kipulääkettä on hyvä ottaa alkupäivinä säännöllisesti, koska se edistää toipumista. Voit lievittää kipua apteekista saatavilla särkylääkkeillä noudattaen pakkauksessa olevia ohjeita tai lääkärin erikseen määräämillä lääkkeillä.

Jatko- ja haavanhoito

Laskimoportin asennuksen jälkeen haava tulee pitää puhtaana ja sen koskettelua on vältettävä. Suojaa haava kevyellä siteellä vuorokauden ajan, kunnes haava-alueelta ei tule enää vuotoa. Haavan saa kastella vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Saunassa ei saa käydä ennen kuin ompeleet tai hakaset on poistettu. Ompeleet tai hakaset poistetaan työterveyshuollossa, neuvolassa tai omassa terveyskeskuksessa. Ompeleet poistetaan 10–14 vuorokauden kuluttua, mutta saat laskimoportin laiton yhteydessä tästä yksilölliset ohjeet.

Ompeleet tulisi poistaa: __________________

Kun haavat ovat parantuneet, laskimoportti ei estä normaalia elämää.

Yhteydenotot

Ota yhteyttä sinut kotiuttaneeseen yksikköön tai päivystyspoliklinikalle kiireellisessä tilanteessa, mikäli sinulla ilmenee kuumetta (≥ 38 °C) tai haava alkaa punoittaa, erittää tai kipeytyy.

  • Syöpätautien poliklinikka, puhelin 03 311 63136
  • Syöpätautien osasto RS1, puhelin 03 311 63311
  • Syöpätautien osasto RS2, puhelin 03 311 63312