Tays / syövänhoito
Potilasohje AP.65.09
Lysodren® (mitotaani) – suun kautta otettava syöpälääkehoito
Mihin Lysodren-lääkehoitoa käytetään?
Lysodren on syöpälääke, jonka vaikuttavana aineena on solunsalpaajien ryhmään kuuluva mitotaani. Lysodrenia käytetään lisämunuaisen kuorikerroksen syövän hoitoon.
Miten Lysodren vaikuttaa?
Lysodren estää nopeasti jakautuvien syöpäsolujen lisääntymistä.
Annostus ja lääkkeen ottaminen
Lääke aloitetaan 4–6 tabletin päivittäisannoksella ja annosta nostetaan asteittain esimerkiksi kahden viikon välein, kunnes veressä lääkepitoisuudet ovat hoitotasolla. Tähän kuluu tavallisesti 3–5 kuukautta.
Ota Lysodren-tabletit kokonaisina runsaan vesilasillisen kera. Tablettia ei saa murskata. Tabletit tulee ottaa runsasrasvaisten aterioiden yhteydessä vesilasillisen kanssa. Annos voidaan jakaa kahteen tai kolmeen päiväannokseen, hoitavan lääkärin arvion mukaan.
Lysodren on hyvin voimakkaasti vaikuttava lääke, joten noudata tarkoin lääkärin ohjeita. Älä muuta annostusta itse. Samanaikaisesti Lysodrenin kanssa aloitetaan Hydrocortison-tabletit, jotka otetaan myös aterioiden yhteydessä.
Hoidon seuranta
Hoidon aikana veren lääkeainepitoisuutta ja muita veriarvoja, muun muassa verenkuvaa ja maksa-arvoja, seurataan säännöllisesti.
Mitä haittavaikutuksia Lysodren-lääkehoidosta saattaa olla?
Kuten kaikki lääkkeet, myös Lysodren-lääkehoito voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Haittavaikutusten ilmaantuminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Tavallisia haittavaikutuksia ovat pahoinvointi ja oksentelu, joita voidaan tehokkaasti estää säännöllisesti otetuilla pahoinvoinninestolääkkeillä, joihin saat reseptin ja ohjauksen lääkkeen aloituksen yhteydessä. Lääkehoito voi myös herkistää verenvuodoille leikkauksen tai tapaturman yhteydessä. Muita haittavaikutuksia ovat muun muassa väsymys, uneliaisuus, päänsärky, huimaus, sekavuus, ruokahaluttomuus, ripuli, limakalvotulehdus ja ihottuma. Miehillä rinnat voivat suurentua.
Vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn
Lysodren-lääkityksellä voi olla merkittävä vaikutus ajokykyyn. Jos tunnet väsymystä tai olet epävarma ajokyvystäsi, on syytä olla ajamatta.
Lääkkeiden säilytys
Säilytä Lysodren-kapselit alkuperäispakkauksessa, kuivassa paikassa, huoneenlämmössä ja lasten ulottumattomissa.
Muuta huomioitavaa
Lääkettä ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Hedelmällisessä iässä olevien naisten ja miesten tulee käyttää luotettavaa ehkäisymenetelmää hoidon aikana ja hoidon lopettamisen jälkeen niin kauan kuin verikokeissa on nähtävissä mitotaanipitoisuuksia. Yleensä lääkettä todetaan veressä vielä viikkoja hoidon lopettamisen jälkeen.
Lääke on syöpäpotilaalle erityiskorvattava.
Jos joku muu annostelee sinulle lääkkeesi, tulisi hänen käyttää kertakäyttökäsineitä tabletteja käsitellessä.
Lysodren ei sovi kaikkien lääkkeiden kanssa yhteen ja jos sinulle aloitetaan uusia lääkityksiä, niiden yhteensopivuus on aina arvioitava hoitavan lääkärin kanssa. Mäkikuismaa sisältäviä tuotteita ei saa käyttää yhdessä Lysodrenin kanssa.
Ota yhteys hoitohenkilöstöön, jos sinulla on
- kuumetta yli 38 °C (tulehdusten yhteydessä Lysodren yleensä tauotetaan)
- vuoto-oireita: laajoja mustelmia, ienverenvuotoa, pitkittynyttä nenäverenvuotoa, gynekologista vuotoa, veriyskää, verioksennuksia, mustia ulosteita tai verivirtsaisuutta
- kovia vatsakipuja, pitkittynyttä ummetusta tai ripulia
- oksentelua, joka jatkuu runsaana yli vuorokauden lääkityksestä huolimatta
- laaja-alaista ihottumaa tai muu yliherkkyysreaktio
- sekavuutta, kouristuksia
Syöpätautien poliklinikan lääkehoidon puhelin 03 311 63468. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi ohjeiden mukaan. Soitamme sinulle takaisin.
Viikonloppuisin sekä yö- ja ilta-aikaan ota ongelmatilanteissa yhteyttä
- Syöpätautien vuodeosasto RS1, puhelin 03 311 63311
- Syöpätautien vuodeosasto RS2, puhelin 03 311 63312
- Päivystysapu, puhelin 116 117