Tays / syövänhoito
Potilasohje RA.65.02

Metotreksaatti-syöpälääkehoidon aikainen ruokavalio

Ruokavaliota käytetään metotreksaatti-solunsalpaajaa saaville potilaille. Happamat ruoat yhdessä metotreksaatin kanssa lisäävät lääkityksen sivuvaikutuksia, mm. limakalvojen rikkoutumista ruoansulatuskanavassa. Tästä syystä ruokavaliosta jätetään pois kaikki happamat ruoka-aineet.

Ruokavaliosta poistetaan

  • hapanmaitotuotteet
  • hapanleipä (ruisleipä), hapankorppu
  • sitrushedelmät, viinirypäleet, raparperi, omena, persikka, päärynä, luumu, aprikoosi
  • marjat
  • kaikki hedelmä- ja marjamehut
  • hiilihapolliset juomat; limsat, vichy
  • hillot, marja- ja hedelmäsoseet
  • säilykekasvikset, kuten maustekurkku, etikkapunajuuri, kurpitsasäilyke, pikkelssi, hapankaali
  • etikka, salaatinkastikkeet, majoneesi
  • tuore tomaatti, tomaattisose (pienet määrät ruuanvalmistuksessa sopivat)
  • raaka porkkana, paprika, punajuuri

Sopivia ovat esimerkiksi

  • kypsennetyt kasvikset, peruna
  • kurkku, lehtisalaatti, kesäkurpitsa
  • herne, maissi
  • banaani, vesimeloni
  • liha- ja kalaruuat
  • jäätelö, maitokiisseli
  • suklaakiisseli, vanukkaat
  • vaalea leipä, puurot