Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.81

R-CHOP-syöpälääkehoito

R-CHOP-syöpälääkehoitoa käytetään lymfooman eli imukudossyövän hoitoon. Se on rituksimabin, kortisonin (Prednisolon®) ja kolmen solunsalpaajan yhdistelmäsyöpälääkehoito. Nämä solunsalpaajat ovat doksorubisiini, syklofosfamidi ja vinkristiini. Rituksimabi on biologinen täsmälääke, joka tunnistaa lymfoomasolujen pinnalla olevan CD20-nimisen merkkiaineen. Rituksimabi kiinnittyy merkkiaineen välityksellä syöpäsolun pintaan ja lopulta tuhoaa syöpäsolun. Kortisonin, rituksimabin ja solunsalpaajien yhdistelmällä saadaan tutkitusti kohdistettua syöpäsoluihin kuolettavin vaikutus.

Hoidon toteutus

R-CHOP-syöpälääkehoito annetaan suonensisäisesti ja ensimmäinen hoito toteutetaan vuodeosastolla tai päiväosastolla. Hoito annetaan kolmen viikon välein ja hoitojen lukumäärä räätälöidään yksilöllisesti. Toisesta hoitokerrasta lähtien rituksimabi annostellaan lyhyempänä tiputuksena, jolloin annosteluun kuluva aika lyhenee. Hoito voidaan toteuttaa toisesta hoidosta lähtien syöpätautien poliklinikalla.

Pahoinvoinnin ehkäisemiseksi annetaan hoidon yhteydessä ennaltaehkäisevä lääkitys. Osastolla tämän saat sairaalassa. Kun hoito toteutetaan poliklinikalla, saat ottaa ennaltaehkäisevän lääkityksen jo kotona. Saat kaikki hoitoon liittyvät reseptit kotiin, ja jokaisen hoidon jälkeen sairaanhoitaja ohjaa sinulle henkilökohtaisesti kotona otettavien lääkkeiden oikean käytön.

Mitä haittavaikutuksia R-CHOP-syöpälääkehoidosta saattaa tulla?

Kuten kaikki lääkkeet, myös R-CHOP-syöpälääkehoito voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Hoidosta aiheutuvat haittavaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä ja ne häviävät yleensä hoidon loputtua. Tyypillisimpiä haittavaikutuksia ovat hiusten lähtö, veriarvojen lasku, tulehdukset, väsymys, ääreishermoston toimintahäiriöt eli neuropatia, suun ja suoliston limakalvo-oireet, ummetus, vatsakivut ja pahoinvointi. Doksorubisiini voi värjätä virtsan punaiseksi, mutta tämä on täysin vaaratonta ja ohimenevää. Allergiset reaktiot, virtsarakon ärsytys ja syöpälääkehoidon ajautuminen suonen ulkopuolelle ovat harvinaisia haittoja. Vuosien saatossa syöpälääkehoidot saattavat aiheuttaa vakaviakin, esimerkiksi sydämeen tai luuytimeen kohdistuvia vaikutuksia. Onneksi nämä haitat ovat harvinaisia.

Lääkitys voi vähentää ohimenevästi tartuntoja torjuvien valkosolujen määrää, mikä altistaa erilaisille tulehduksille. Tähän et voi vaikuttaa itse, mutta voit vähentää tulehdusriskiä hyvällä suu- ja käsihygienialla sekä välttämällä ihorikkoja (esimerkiksi käsien hyvä suojaus puutarhatöissä) ja mahdollisuuksien mukaan kontakteja ihmisiin, jotka sairastavat nuhaa, flunssaa tai muita tarttuvia tauteja. Jos sinulle nousee yli 38 °C kuume tai yleiskuntosi heikkenee, ota heti yhteyttä hoitoyksikköösi tai päivystykseen.

Hoitoon voi liittyä myös iho- ja limakalvo-oireita: ihon kuivumista, silmien ärtymistä, nenän limakalvojen arkuutta ja suun arkuutta. Suun arkuutta voi vähentää purskuttelemalla kotona keittosuolavettä. Ohjeen saat hoitohenkilökunnalta. Hoito aiheuttaa karvatupen solujen vaurioitumisen, mistä seuraa hiusten lähtö muutaman viikon kuluttua syöpälääkehoidon alusta. Hiukset kasvavat takaisin hoidon päätyttyä.

Mikäli pahoinvoinninestolääkityksestä huolimatta tunnet pahoinvointia hoidon jälkeen, kerro siitä hoitohenkilökunnalle. Pahoinvoinninestolääkitystä voidaan usein muuttaa ja räätälöidä sopivaksi. Pahoinvointia voi myös itse ehkäistä juomalla riittävästi nesteitä (1,5-2 litraa) ja nauttimalla hoidon jälkeen helposti sulavaa ruokaa pieniä annoksia kerrallaan.

Kortisoni (Prednisolon®) voi aiheuttaa haittavaikutuksena närästystä ja unettomuutta.

Ääreishermoston toimintahäiriötä eli neuropatiaa voi ilmaantua vähitellen hoitojen myötä. Tyypillisiä oireita ovat sormien, varpaiden ja jalkapohjien pistely, tunnottomuus ja kipu, jotka eivät väisty ennen seuraavaa hoitojaksoa. Myös lihasheikkoutta saattaa ilmetä. Näiden oireiden ilmaannuttua yleensä yhdistelmäsyöpälääkehoidosta on hyvä lopettaa vikristiini-solunsalpaaja. Oire yleensä vähenee hitaasti vinkristiinin lopettamisen jälkeen, mutta voi jatkua vuosiakin. Vinkristiini-solunsalpaaja ja pahoinvoinninestolääkkeet voivat aiheuttaa ummetusta.

Rituksimabi-hoitoon liittyvät haittavaikutukset keskittyvät yleensä ensimmäiseen hoitokertaan ja ovat ohimeneviä. Rituksimabin mahdollisiin haittavaikutuksiin kuuluvat flunssan kaltaiset oireet, kuten kuume, vilunväristykset sekä lihas- ja päänsärky. Lisäksi verenpaineen laskun vuoksi infuusion aikana saattaa esiintyä huimausta tai heikotusta.

Eritteiltä suojautuminen

Solunsalpaajat poistuvat elimistöstä virtsan ja ulosteen mukana noin viikossa. Tämän vuoksi suositellaan ennen hoitoa ja hoidon jälkeen muutaman päivän ajan runsaampaa nesteiden nauttimista. Kiinnitä lisäksi erityistä huomiota intiimi- ja käsihygieniaan wc-käyntien yhteydessä. Seksuaalisessa kanssakäymisessä kyseessä olevana aikana on myös hyvä suojautua eritteiltä (kondomin käyttö).

Autolla ajo

Mikäli tunnet olosi hyväksi hoidon jälkeen, autolla ajaminen on sallittua. Jos olet ajokyvystäsi epävarma, on syytä olla ajamatta. Jos olet saanut hoidon yhteydessä rauhoittavaa lääkettä (esimerkiksi Temesta®) pahoinvoinnin estoon, autolla ajoa ei suositella lääkityksen mahdollisesti aiheuttaman väsymyksen vuoksi.

Raskaus ja hedelmällisyys

Hedelmällisessä iässä olevien naisten ja miesten tulee käyttää luotettavaa ehkäisymenetelmää hoidon aikana ja vähintään kaksi vuotta hoidon päättymisen jälkeen. R-CHOP-hoito aiheuttaa hedelmättömyyttä, joten kerrothan ennen hoidon aloitusta lääkärille, jos sinulla on lastenhankintatoiveita.

Ota yhteys hoitohenkilöstöön, jos sinulla on

 • kuumetta yli 38 °C
 • vuoto-oireita: laajoja mustelmia, ienverenvuotoa, pitkittynyttä nenäverenvuotoa, gynekologista vuotoa, veriyskää, verioksennuksia, mustia ulosteita tai verivirtsaisuutta
 • kovia vatsakipuja, pitkittynyttä ummetusta tai ripulia
 • oksentelua, joka jatkuu runsaana yli vuorokauden lääkityksestä huolimatta
 • suun alueen haavoja
 • laaja-alaista ihottumaa (myös nokkosihottuma) tai muu yliherkkyysreaktio (esimerkiksi jalkojen, käsien, nilkkojen tai kurkun turpoaminen)
 • hengitys- tai nielemisvaikeuksia
 • sekavuutta, kouristuksia
 • huimausta, tajuttomuutta
 • ennen seuraavaa hoitoa esim. flunssan oireita, kuumetta, vatsakipuja yms.

Solunsalpaajia saaville on tehty myös ohjausvideo, jonka löydät internet-osoitteesta: https://www.youtube.com/watch?v=KtIJlJVHiMQ

Yhteystiedot

Syöpätautien poliklinikan lääkehoidon puhelin 03 311 63468.
Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi ohjeiden mukaan, soitamme sinulle takaisin.

Viikonloppuisin sekä yö- ja ilta-aikaan ota ongelmatilanteissa yhteyttä:

 • Syöpätautien vuodeosasto RS2, puhelin 03 311 63312
 • Syöpätautien vuodeosasto RS1, puhelin 03 311 63311
 • Päivystysapu, puhelin 116 117