Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.55

Ripulin hoito-ohje syöpälääkehoitoa saavalle

Sinulle on aloitettu syöpälääkehoito, joka voi haittavaikutuksena aiheuttaa ripulia. Ripulissa uloste on löysää tai vetistä ja ulostustarve lisääntyy. Myös vatsan tiheä kouristelu luokitellaan ripuliksi.

Jos ulostuskertojen määrä lisääntyy yli neljään kertaan vuorokaudessa tai jos sinulle ilmaantuu öistä ripulia, aloita loperamidi-lääkitys (Imodium® tai Imocur®) heti oireiden ilmaannuttua. Mikäli sinulle on määrätty kotona otettava tablettihoitoinen syöpälääkehoito, tauota se.

Loperamidi-lääkitys tulee ottaa seuraavasti:

Ota kaksi kapselia (= 4 mg) heti ripulin alettua. Ellei ripuli ole lakannut 2–3 tunnin kuluessa lääkkeen otosta, ota yksi kapseli jokaisen ripuliulosteen jälkeen, mutta korkeintaan kahdeksan kapselia vuorokaudessa.

Huolehdi riittävästä nesteen nauttimisesta elimistön kuivumisen ehkäisemiseksi. Tarvittaessa voit käyttää urheilujuomia tai apteekista ilman reseptiä saatavaa veteen sekoitettavaa Osmosal®-jauhetta korjaamaan ja estämään elimistön veden ja suolojen menetystä pakkauksen ohjeen mukaan.

Jos oireet ovat voimakkaat tai ne eivät lopu kahden vuorokauden sisällä loperamidi-lääkityksen käytön aloittamisesta, ota yhteys hoitavaan yksikköön.