Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.55

Ripulin hoito-ohje syöpälääkehoitoa saavalle

Sinulle on aloitettu syöpälääkehoito, joka voi haittavaikutuksena aiheuttaa ripulia. Ripulissa uloste on löysää tai vetistä ja ulostustarve lisääntyy. Myös vatsan tiheä kouristelu luokitellaan ripuliksi.

Jos ulostuskertojen määrä lisääntyy yli neljään kertaan vuorokaudessa tai jos sinulle ilmaantuu öistä ripulia, aloita loperamidi-lääkitys (Imodium® tai Imocur®) heti oireiden ilmaannuttua. Mikäli sinulle on määrätty kotona otettava tablettihoitoinen syöpälääkehoito, tauota se. Ota yhteyttä hoitavaan yksikköön viimeistään seuraavana arkipäivänä jatko-ohjeita varten.

Loperamidi-lääkitys tulee ottaa seuraavasti:

Ota kaksi kapselia (= 4 mg) heti ripulin alettua. Ellei ripuli ole lakannut 2–3 tunnin kuluessa lääkkeen otosta, ota yksi kapseli jokaisen ripuliulosteen jälkeen, mutta korkeintaan kahdeksan kapselia vuorokaudessa.

Huolehdi riittävästä nesteen nauttimisesta elimistön kuivumisen ehkäisemiseksi. Sopivia juomia ovat esimerkiksi tee, mehu, kivennäisvesi, lihaliemi ja mustikkakeitto. Tarvittaessa voit käyttää urheilujuomia tai apteekista ilman reseptiä saatavaa veteen sekoitettavaa Osmosal® tai Floridral®-jauhetta korjaamaan ja estämään elimistön veden ja suolojen menetystä pakkauksen ohjeen mukaan. Ripulin aikana kannattaa syödä pieniä määriä kerrallaan, mutta usein. Kokonaan syömistä ei saa lopettaa. Juominen on hyvä ajoittaa ruokailukertojen väliin.

Jos oireet ovat voimakkaat tai ne eivät lopu kahden vuorokauden sisällä loperamidi-lääkityksen käytön aloittamisesta, ota yhteys hoitavaan yksikköön.

Ole yhteydessä hoitavaan yksikköön myös, jos

  • nousee kuume
  • tulee voimakkaita vatsakipuja
  • et pysty juomaan riittävästi
  • yleistilasi heikkenee.

Syöpätautien poliklinikan lääkehoidon puhelin 03 311 63468.

Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi ohjeiden mukaan, soitamme sinulle takaisin.

Viikonloppuisin sekä yö- ja ilta-aikaan ota ongelmatilanteissa yhteyttä:

  • Syöpätautien vuodeosasto RS2, puhelin 03 311 63312
  • Syöpätautien vuodeosasto RS1, puhelin 03 311 63311
  • Päivystysapu, puhelin 116 117