Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.75

Suositus puolustuskykyä heikentävää syöpälääkehoitoa saavien aikuisten influenssa- ja pneumokokkirokotuksista

Influenssarokote

Puolustuskykyä heikentävää syöpälääkehoitoa saaville potilaille suositellaan influenssarokotteen ottamista ennen epidemia-aikaa marras-joulukuussa. Lääkehoidon aikana rokotteen teho voi olla tavanomaista heikompi, mutta rokotteen antamasta heikommastakin suojasta voi olla hyötyä. Myös perheenjäsenille suositellaan influenssarokotteen ottamista.

Puolustuskykyä heikentävää syöpälääkehoitoa saavat potilaat ovat oikeutettuja saamaan maksuttoman influenssarokotuksen terveyskeskuksen kautta. Sopiva ajankohta rokotteen ottamiselle on vähintään muutama päivä ennen uutta syöpälääkehoitojakson alkua. Rokoteteho on parempi, jos seuraavaan lääkejaksoon on kaksi viikkoa tai yli, ja olet ehtinyt toipua edellisestä jaksosta.

Pneumokokkirokote

Pneumokokki on bakteeri, joka on usein vakavien keuhkokuumeiden ja verenmyrkytysten aiheuttaja. Puolustuskykyä heikentävää syöpälääkehoitoa saaville potilaille suositellaan Prevenar®-pneumokokkirokotteen ottamista sen ko. tauteja estävän tehon vuoksi.

Tämänhetkisen tiedon mukaan Prevenar®-rokotetta riittää yksi annos eikä tehosteita tarvita muilla kuin kantasolusiirtopotilailla. Jos potilas on aiemmin saanut Pneumovax®-pneumokokkirokotteen, suositellaan Prevenar®-rokotteen antoa vasta vuoden kuluttua Pneumovaxista®.

Sopiva ajankohta rokotteen ottamiselle on vähintään muutama päivä ennen uutta syöpälääkehoitojakson alkua. Rokoteteho on parempi, jos seuraavaan lääkejaksoon on kaksi viikkoa tai yli, ja olet ehtinyt toipua edellisestä jaksosta.

Rokotus tapahtuu omassa terveyskeskuksessa. Syöpätautipotilaista tällä hetkellä ainoastaan kantasolusiirron saaneille potilaille pneumokokkirokote on maksuton, muut tarvitsevat reseptin.

Lisätietoa: Lue lisää rokotuksista THL:n sivuilta