Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.56

Suunhoito-ohje syöpälääkehoitoa saavalle potilaalle

Tulosta ohje tästä

Miksi suunhoito on tärkeää syöpälääkehoidon aikana?

Säännöllinen, päivittäinen suunhoito vähentää tulehduksia aiheuttavien bakteerien ja sienien määrää suun limakalvoilla. Keittosuolalla tai vedellä purskuttelu useaan otteeseen päivässä, hampaiden huolellinen harjaus kaksi kertaa päivässä sekä hammaslangan käyttö ylläpitävät suun hyvää hygieniatasoa.

Miten suunhoito toteutetaan?

Hampaat tulee harjata aamuin illoin pehmeällä, tuuhealla hammasharjalla mietoa fluorihammastahnaa käyttäen. Jos hammastahna tuntuu liian voimakkaalta, riittää myös pelkän veden käyttö. Harjataan lyhyitä, nykyttäviä liikkeitä käyttäen, ienrajat huomioiden. Hammasvälit puhdistetaan päivittäin hammaslangan, -tikkujen ja/tai erityisten hammasvälipuhdistajien avulla. Kielen voi harjata päivittäin, joko hammasharjalla tai erityisellä kielenpuhdistusvälineellä. Oksentamisen jälkeen suu kannattaa huuhdella vedellä, mutta hampaita ei saa harjata kiilteen vaurioitumisvaaran vuoksi.

Miten suuoireita voi lievittää?

Syöpälääkehoidot saattavat aiheuttaa suun ärtymistä, jota voi lievittää esimerkiksi suun purskuttelulla tai kurlauksella. Suun purskuttelu ja kurlaus kannattaa tehdä useaan otteeseen päivässä vedellä tai suolaliuoksella. Suolaliuoksen voi tehdä itse kiehauttamalla 1 litra vettä, johon on lisätty 1 rkl suolaa, ja jäähdyttämällä liuoksen. Kannattaa välttää voimakkaasti maustettuja ruokia ja juomia, hyvin kuumaa ja kylmää sekä hapanta. Hengitys nenän kautta vähentää suun kuivumista. Kuivat huulet tulee rasvata säännöllisesti. Kuivuneen suun hoitoon voi käyttää vaseliinia, erilaisia kostuttavia geelejä (esim. Oralbalance®) ja/tai suihkeita (esim.Fludent®), tai ruokaöljyä suoraan limakalvolle sivellen.

Mikäli suuoireita ilmenee, ilmoita asiasta hoitohenkilökunnalle.