Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.63
Temotsolomidi – suun kautta annosteltava syöpälääkehoito
Mihin temotsolomidi-syöpälääkehoitoa käytetään?
Temotsolomidi on solunsalpaaja, joka on tarkoitettu aivoissa esiintyvien pahanlaatuisten kasvainten hoitoon. Temotsolomidia voidaan käyttää myös joidenkin muiden syöpäsairauksien hoitoon.
Miten temotsolomidi vaikuttaa?
Temotsolomidi hidastaa syöpäsolujen jakautumista ja täten estää kasvaimen leviämistä ja tuhoaa syöpäsoluja.
Temotsolomidi-kapseleiden annostelu
Temotsolomidi on voimakkaasti vaikuttava lääkeaine, joten noudata tarkasti lääkärin antamia annosteluohjeita.
- Ota tuntia ennen temotsolimidi-kapseleiden ottoa sinulle määrätty pahoinvoinnin estolääkitys vesilasillisen kera ehkäisemään pahoinvointia.
- Ota temotsolomidi-kapselit yksi kerrallaan kokonaisina vesilasillisen kera tyhjään mahaan, eli noin kaksi tuntia ruokailun jälkeen ja vähintään 1,5 tuntia ennen seuraavaa ruokailua. Tyhjästä vatsasta lääke imeytyy parhaiten. Kapseleita ei saa avata tai pureskella.
- Jos kapseli vahingoittuu, vältä kapselin sisällä olevan jauheen joutumista iholle tai limakalvolle. Mikäli näin tapahtuu, pese temotsolomidille altistunut alue välittömästi saippualla ja runsaalla vedellä.
- Jos oksennat, älä ota uutta annosta.
Sinulle määrätty temotsolomidi-annos on ____________________/vrk _____ päivän ajan.
Hoidon seuranta
Hoidon aikana vointiasi ja veriarvoja seurataan säännöllisesti verikokeilla ja lääkärin vastaanottokontrolleilla.
Mitä haittavaikutuksia temotsolomidi-syöpälääkehoidosta saattaa olla?
Kuten kaikki lääkkeet, myös temotsolomidi-syöpälääkehoito voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Haittavaikutusten ilmaantuminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat pahoinvointi ja oksentelu, joita voidaan tehokkaasti estää säännöllisesti otetuilla pahoinvoinnin estolääkkeillä. Lisäksi se voi vähentää verisolujen muodostumista, minkä vuoksi veriarvoja seurataan säännöllisesti. Muita haittavaikutuksia ovat mm. väsymys, päänsärky, ruokahaluttomuus, ihottumat ja hiustenlähtö.
Temotsolomidin poistuminen elimistöstä
Temotsolomidi poistuu elimistöstä pääasiassa virtsaan kolmen päivän aikana. Tämän vuoksi hoitojakson aikana ja kolme päivää sen jälkeen suositellaan runsaampaa nesteiden nauttimista ja kiinnittämään erityisesti huomiota käsihygieniaan wc-käyntien yhteydessä.
Temotsolomidin vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn
Ajokyky ja tarkkaavaisuus voivat heiketä lääkkeen aiheuttaman väsymyksen vuoksi. Jos tunnet väsymystä tai olet epävarma ajokyvystäsi, on syytä olla ajamatta. Jos sinulla on aivokasvain, autolla ajo on kielletty temotsolomidi-hoitojen aikana ja sen jälkeen, kunnes toisin katsotaan, sillä aivokasvaimet voivat vaikuttaa potilaiden ajokykyyn.
Temotsolomidi-kapseleiden säilytys
Säilytä temotsolomidi kapselit kuivassa paikassa, huoneenlämmössä ja lasten ulottumattomissa.
Muuta huomioitavaa
Temotsolomidia ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Hedelmällisessä iässä olevien naisten ja miesten tulee käyttää luotettavaa ehkäisymenetelmää hoidon aikana ja puoli vuotta temotsolomidi hoidon päättymisen jälkeen.
Temotsolomidi on erityiskorvattava useissa pahanlaatuisissa kasvaimissa (korvausnumero 130) ja muutamissa peruskorvattava.
Temotsolomidi-kapselit sisältävät pienen määrän laktoosia. Määrä on kuitenkin niin pieni, että se ei yleensä aiheuta oireita, ellet ole erityisen herkkä laktoosille.
Ota yhteys hoitohenkilöstöön, jos sinulla on ongelmia liittyen temotsolomidi-hoitoon.
Sädehoitopoliklinikan puhelin 03 311 63140. Käytössämme on puhelinvastaaja. Toimi ohjeiden mukaan, soitamme sinulle takaisin.
Tablettihoitajan puhelin 03 311 69873. Puhelu ohjautuu vastaajaan. Toimi vastaajan ohjeiden mukaan, soitamme sinulle takaisin.
Viikonloppuisin sekä yö- ja ilta-aikaan ota ongelmatilanteissa yhteyttä:
- Syöpätautien vuodeosasto RS1, puhelin 03 311 63311
- Syöpätautien vuodeosasto RS2, puhelin 03 311 63312