Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.62

Temotsolomidi-syöpälääkehoito sädehoidon aikana

Temotsolomidi on solunsalpaaja, joka on tarkoitettu aivoissa esiintyvien pahanlaatuisten kasvainten hoitoon samanaikaisesti sädehoidon kanssa.

Miten temotsolomidi vaikuttaa?

Temotsolomidi hidastaa syöpäsolujen jakautumista ja täten estää kasvaimen leviämistä ja tuhoaa kasvainsoluja yhdessä sädehoidon kanssa.

Temotsolomidi-kapseleiden annostelu

Temotsolomidi on voimakkaasti vaikuttava lääkeaine, joten noudata tarkasti lääkärin antamia annosteluohjeita.

  • Ota temotsolomidi-kapselit tunti ennen sädehoitoa parhaan hoitotehon saamiseksi.
  • Viikonloppuisin tai arkipäivinä, jolloin ei ole sädehoitoa, ota kapselit suurin piirtein samaan aikaan kuin sädehoitopäivinä.
  • Ota tuntia ennen temotsolimidi-kapseleiden ottoa sinulle määrätty pahoinvoinnin estolääkitys vesilasillisen kera ehkäisemään pahoinvointia.
  • Ota temotsolomidi-kapselit yksi kerrallaan kokonaisina vesilasillisen kera tyhjään mahaan, eli noin kaksi tuntia ruokailun jälkeen ja vähintään 1,5 tuntia ennen seuraavaa ruokailua. Tyhjästä vatsasta lääke imeytyy parhaiten. Kapseleita ei saa avata tai pureskella.
  • Jos kapseli vahingoittuu, vältä kapselin sisällä olevan jauheen joutumista iholle tai limakalvolle. Mikäli näin tapahtuu, peskää temotsolomidille altistunut alue välittömästi saippualla ja runsaalla vedellä.
  • Jos oksennat, älä ota uutta annosta.
  • Temotsolomidi-lääkitys lopetetaan samanaikaisesti sädehoidon loputtua.

Sinulle määrätty temotsolomidi-annos on ______________________/vuorokaudessa sädehoitojakson ajan päivittäin.

Hoitoon liittyvä antibioottiestolääkitys

Usean viikon temotsolomidi lääkehoitoon liittyy kohonnut riski keuhkokuumeeseen. Tämän vuoksi sinulle aloitetaan hoidon ajaksi antibioottiestolääkitys. Antibioottilääkityksenä käytetään joko Cotrim forte® tai Ditrim Duplo® 1 tbl kerran vuorokaudessa kolmena päivänä viikossa (maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin). Mikäli sinulla on sulfa-allergia, aloitetaan vaihtoehtoinen antibioottilääkitys.

Hoidon seuranta

Hoidon aikana vointiasi ja veriarvojasi seurataan viikoittaisilla laboratoriokokeilla. Sädehoitojakson puolivälissä ja lopussa on lääkärin vastaanotto.

Mitä haittavaikutuksia temotsolomidi -syöpälääkehoidosta saattaa olla?

Kuten kaikki lääkkeet, myös temotsolomidi-syöpälääkehoito voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Haittavaikutusten ilmaantuminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä. Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat pahoinvointi ja oksentelu, joita voidaan tehokkaasti estää säännöllisesti otetuilla pahoinvoinnin estolääkkeillä. Lisäksi lääkitys voi vähentää verisolujen muodostumista, minkä vuoksi veriarvoja seurataan säännöllisesti. Muita haittavaikutuksia ovat mm. väsymys, päänsärky, ruokahaluttomuus, ihottumat ja hiusten lähtö.

Temotsolomidin poistuminen elimistöstä

Temotsolomidi poistuu elimistöstä pääasiassa virtsaan kolmen päivän aikana. Tämän vuoksi hoitojakson aikana ja kolme päivää sen jälkeen suositellaan runsaampaa nesteiden nauttimista ja kiinnittämään erityisesti huomiota käsihygieniaan wc-käyntien yhteydessä.

Temotsolomidin vaikutus ajokykyyn ja koneiden käyttökykyyn

Aivokasvaimet voivat vaikuttaa potilaiden ajokykyyn. Autolla ajo on kielletty sädehoidon aikana ja sen jälkeen, kunnes toisin katsotaan.

Temotsolomidi kapseleiden säilytys

Säilytä temotsolomidi-kapselit kuivassa paikassa, huoneenlämmössä ja lasten ulottumattomissa.

Muuta huomioitavaa

Temotsolomidia ei saa käyttää raskauden eikä imetyksen aikana. Hedelmällisessä iässä olevien naisten ja miesten tulee käyttää luotettavaa ehkäisymenetelmää hoidon aikana ja puoli vuotta temotsolomidi-hoidon päättymisen jälkeen.

Temotsolomidi on erityiskorvattava useissa pahanlaatuisissa kasvaimissa (korvausnumero 130) ja muutamissa peruskorvattava.

Temotsolomidi-kapselit sisältävät pienen määrän laktoosia. Määrä on kuitenkin niin pieni, että se ei yleensä aiheuta oireita ellet ole erityisen herkkä laktoosille.

Ota yhteys hoitohenkilöstöön, jos sinulla on ongelmia liittyen temotsolomidi-hoitoon

Arkipäivisin sädehoitopoliklinikan sairaanhoitajan puhelin 03 311 63140

  • Soittoajat: ma, ke ja to klo 8.00 - 14.30 sekä ti ja pe klo 9.00 - 14.30

Viikonloppuisin sekä yö- ja ilta-aikaan ota ongelmatilanteissa yhteyttä:

Syöpätautien vuodeosasto RS1, puhelin 03 311 63311

Syöpätautien vuodeosasto RS2, puhelin 03 311 63312

Päivystysapu, puhelin 116 117