Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.20

Syöpälääkehoitoa saavan potilaan ravitsemus

Tulosta ohje tästä:

suomeksi ruotsiksi

Ruokailu on parhaimmillaan mielihyvän lähde ja päivän kohokohta. Sairaana ollessa ruoka on myös osa hoitoa. Ruoasta saadaan energiaa ja suojaravintoaineita. Hyvällä ravitsemuksella nopeutetaan toipumista hoidoista ja ehkäistään liiallista painon laskua.

Mitä on hyvä ravitsemus

Kun syöt monipuolisesti, vaihtelevasti ja riittävästi, saat tarpeeksi kaikkia ravintoaineita. Hyvä ravitsemustila auttaa sietämään paremmin hoitoja ja lieventää sivuvaikutuksia. Ruoka ylläpitää mahalaukun ja suoliston kykyä vastustaa suolistoperäisiä tulehdustauteja, ja riski sairastua niihin pienenee.

Tietyssä vaiheessa sairaus ja hoidot voivat aiheuttaa ruokahaluttomuutta, pahoinvointia ja makumuutoksia, jolloin ruoka yleensä tai tietyt ruoat eivät maistu. Toipumisen kannalta on kuitenkin edullista pyrkiä syömään edes jotain. Ruoan terveellisyyttä ei tarvitse tässä vaiheessa ajatella, vaan voit syödä kaikkea mikä maistuu. Tärkeintä on saada riittävästi energiaa eli estää painonlasku. Vitamiinien ja kivennäisaineiden tarve voidaan tarvittaessa tyydyttää monivitamiinivalmisteella.

Kun ruoka ei maistu

Ruokahaluttomuus, pahoinvointi ja oksentelu ovat yleisiä syöpälääkehoidon haittavaikutuksia. Pahoinvointi voi alkaa vaihtelevan ajan kuluessa syöpälääkehoidosta; tyypillisimmillään 1–12 tunnin kuluessa hoidon aloittamisesta. Sitä hoidetaan tehokkaasti pahoinvointia estävillä lääkkeillä, joita sinulle annetaan joko suonensisäisesti, ruiskeena tai suun kautta otettavina tabletteina.

Kauniisti lautaselle aseteltu annos ja ruoan selkeä ruokahalua herättävä ulkonäkö houkuttelevat syömään. Jos annos kerralla syötynä jää kovin pieneksi, nauti välipaloja, jotta saat riittävästi energiaa. Valitse ruoka- ja janojuomiksi energiapitoista juomaa kuten maitoa, piimää, kotikaljaa tai mehua.

Ruokailuhetki voidaan järjestää myös normaaleista sairaalan ruokailuajoista poiketen, kun tuntuu, että ruoka maistuu. Kerro hoitajalle ruokatoiveistasi. Hän toteuttaa niitä osaston mahdollisuuksien mukaan.

Kotoa tuotu ruoka maistuu monelle sairaalaruokaa paremmin. Pyydä läheistäsi tuomaan toivomaasi kotiruokaa. Sen tulee olla mahdollisimman tuoretta ja hyvälaatuista. Ateria tulee kuumentaa osaston mikroaaltouunissa hyvin ennen sen nauttimista. Pese ja huuhtele hyvin salaatit, kasvikset ja hedelmät. Tarvittaessa vihannekset voidaan tarjota sinulle kuorittuina tai hienonnettuina.

Osastolla on yhden hengen potilashuoneissa ja päiväsalissa jääkaapit kotiruokien säilyttämistä varten. Huoneissa myös juomat on syytä säilyttää jääkaapissa ja varata vain pieni määrä kerrallaan pöydälle.

Ruoka maistuu usein paremmin toisten seurassa. Pyydä potilastoverisi ruokailemaan kanssasi päiväsaliin. Laita sopivaa taustamusiikkia miellyttävän ruokahetken luomiseksi.

Täydennysravintojuomat ja -jauheet

Täydennysravintovalmisteet joko välipalajuomina tai ruokaan sekoitettuna parantavat energiansaantia, kun ruoka ei maistu. Niitä myyvät apteekit.

Tetrassa myytävien juomien ravintosisältö on monipuolinen ja makuvalikoima runsas. Juomia on mehumaisina ja maitomaisina. Juomat maistuvat parhaalta kylmänä. Halutessa niitä voi laimentaa esimerkiksi jääpaloilla, kivennäisvedellä, kiisselillä, täysmehulla tai jäätelöllä. Yhdestä tetrasta saa 200–300 kcal, noin 10 g proteiinia ja noin viidenneksen päivän vitamiini- ja kivennäistarpeesta. Tuotemerkkejä ovat esimerkiksi Nutridrink®, Addera®, Fresubin® ja Resource®. Saatavana on myös vanukas Nutridrink® creme, hedelmäsose Nutridrink® fruit ja keitto Nutridrink® soup.

Jauhemainen täydennysravintovalmiste, esimerkiksi Nutrison®, Resource® Täydennysjauhe, lisätään valmiiseen ruokaan, noin 10–25 g annosta kohti. Jauhe lisätään nestetilkkaan sekoitettuna keittämisen loppuvaiheessa siten, että ruoka vain kiehahtaa kerran jauheen lisäämisen jälkeen.

Jauhemainen maltodekstriini, esimerkiksi Fantomalt®, Resource® Energiajauhe, on energialisä kuten rasvalisätkin. Jauhe liukenee nesteeseen hyvin. Sitä voi lisätä kylmiin ja kuumiin ruokiin, esimerkiksi mehuun, maitoon, kiisseliin, velliin ja keittoon. Yhdestä desilitrasta jauhetta saa lisäenergiaa noin 200 kcal. Jauheen käyttö aloitetaan varovasti määrää vähitellen lisäten vatsavaivojen välttämiseksi.

Ruokia voidaan täydentää myös rasva- ja kermalisillä, juustoraasteella, sulatejuustolla, kananmunalla tai sokerilla energiansaannin tehostamiseksi.

Ruokavalio syöpälääkehoidon aikana

Suun huuhtelu vedellä noin joka toinen tunti valveilla ollessa vähentää syöpälääkehoidon aiheuttamaa suun limakalvoärsytystä.

Syöpälääkehoitojen aikana on tärkeää huolehtia riittävästä nesteiden saannista. Lääkäri määrää sinulle nestemäärän, mikä tulee nauttia ennen syöpälääkehoitoa ja hoidon ajan. Parhaiten tavoitteeseen päästään, kun juot 1–2 lasia tunnissa valveilla ollessasi. Juomaksi soveltuvat vesi, mehut jne.

Maidon laktoosi saattaa aiheuttaa ilma- ja vatsavaivoja syöpälääkehoidon aikana ja pari viikkoa sen jälkeen. Vähälaktoosiset valmisteet voivat sopia paremmin. Maitovalmisteet ovat tärkeä proteiinin lähde lihavalmisteiden, kalan, broilerin ja kananmunan rinnalla, ja siksi niitä ei tule kokonaan jättää pois.

Laktoosia on eniten nestemäisissä maitovalmisteissa (maito, piimä, viili, jogurtti, jäätelö). Margariinissa ja voissa on hyvin vähän laktoosia, ja kypsytetyissä höylättävissä juustoissa, esimerkiksi Edam, ei ole enää jäljellä laktoosia lainkaan.

Kaikille maitovalmisteille on saatavana vähälaktoosinen rinnakkaisvalmiste, esimerkiksi Hyla- ja Into-tuotteet. Mikäli nämäkään eivät sovi, varmistetaan riittävä kalsiumin saanti juustolla (8–10 viipaletta päivässä) tai kalsiumvalmisteella. Ruoanvalmistuksessa maito voidaan korvata vedellä, lihaliemellä, mehulla, soija-, kaura- tai riisimaidolla. Neste voidaan suurustaa sulatejuustolla.

Jos kuitenkaan et pysty nauttimaan ruokaa riittävästi, on mahdollista antaa ravitsemusta suonensisäisesti. Lääkäri ja hoitaja arvioivat tällöin ravinnon tarpeen yhdessä kanssasi. Yritä silti syödä edes vähän. Suoneen annettavan ravitsemushoitojakson tulee olla niin lyhyt kuin mahdollista, jotta normaali suoliston toiminta säilyisi.

Ruoan käsittely ja säilytys kotona matalasoluvaiheessa

Kädet pestään aina ennen ruoka-aineiden käsittelyä ja ruokailua. Kaupassa valitaan ehjiä ja puhtaita elintarvikkeita. Vanhentuneita ruokia ja pakkausmerkinnöissä "viimeinen käyttöpäivä" päivän ohittaneita tuotteita ei tule käyttää. "Parasta ennen" päiväyksen jälkeen tuotetta voi vielä jonkin aikaa käyttää, jos pakkausta ei ole avattu ja tuote on säilytetty oikein.

Ruoan oikea valmistus- ja säilytyslämpötila on tärkeä haitallisten mikrobien kasvun estämiseksi. Ruoka on valmistettava täysin kypsäksi. Lämmitettäessä se on kuumennettava höyryävän kuumaksi. Mikroaaltouunissa ruoka kuumenee epätasaiseksi, joten lautasta kannattaa välillä kääntää ja ruokaa sekoittaa. Ruokaa ei pidä lämmittää useita kertoja. Mikäli ruokaa on valmistettu isompi määrä kerralla, lämmitetään vain yhdellä aterialla syötävä annos.

Lämpimät ruoat on jäähdytettävä nopeasti esimerkiksi kylmävesihauteessa. Jääkaapin lämpötilan tulisi olla +2 – +6 astetta. Jääkaapissa on hyvä olla oma lämpömittari. Jääkaappi puhdistetaan säännöllisesti ja heitetään pois vanhentuneet ruoat. Kiisseli kannattaa säilyttää jääkaapissa, vaikka sen rakenne ja väri voi hieman muuttua.

Vältä elintarvikkeita, joiden valmistustapa ei tuhoa mikrobeja tai tuotteella on pitkä säilyvyysaika eikä sitä kuumenneta ennen syömistä. Tällaisia ovat esimerkiksi graavi kala, tyhjiöpakatut kalavalmisteet sekä home- ja tuorejuustot. Pastöroimatonta tilamaitoa ei kannata juoda sellaisenaan. Kotimaisia marjoja voi syödä kuumentamatta, mikäli ne ovat puhtaita ja tuoreita. Useimmat myynnissä olevat pakastemarjat ovat ulkomaisia. Homeisia mehuja ja hilloja ei saa käyttää, vaikka home kuorittaisiin pois. Homeitiöt ovat levinneet yleensä koko tuotteeseen.

Lisätietoja löytyy Syöpäpotilaan ravitsemusoppaasta (Suomen Syöpäpotilaat ry 2009).