Tervetuloa syövänhoidon vuodeosastolle RS1
Syövänhoidon vuodeosasto RS1 sijaitsee Tampereen yliopistollisen sairaalan Radius (R) -rakennuksen 2. kerroksessa. Osastolle tullessa sinun ei tarvitse ilmoittautua erikseen automaatilla vaan suoraan osaston vastaanottotiskin hoitajalle. Voit joutua odottamaan potilaspaikan vapautumista aulassa tai päiväsalissa. Lääkärit tutkivat uudet potilaat osastolla kello 10–15 välisenä aikana.
Varaudu aina yöpymiseen sairaalassa. Aiempaan hoitosuunnitelmaasi voi tulla muutoksia osastolla. Ota mukaan käytössäsi olevat lääkereseptit ja ajantasainen kotilääkelista sekä henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvät tarvikkeet. Kaikki hoidossasi tarvittavat lääkkeet saat osastolta. Omaa puhelinta ja mobiililaitteita saa käyttää osastolla.
Potilashuoneet ovat yhden tai kahden hengen huoneita. Kaikissa huoneissa on oma wc ja suihku. Jokaiselle potilaalle on varattu oma lukollinen säilytyskaappi. Jätä arvoesineet ja suuret rahasummat kuitenkin kotiin, sillä sairaala ei vastaa niistä hoitojakson aikana. Vuodeosasto toimii kaikkina viikonpäivinä ympärivuorokautisesti. Potilaspaikkoja on 18.
Ota mukaan:
- ajantasainen kotilääkelista ja reseptit
- hampaidenhoito- ja parranajovälineet
- oman matkapuhelimen ja mobiililaitteiden laturit
- henkilökohtaiset hoitotarvikkeet (avanteisiin ym.)
- henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet ja apuvälineet
Ajanvarausta tai hoitoasi koskevia asioita voit tiedustella arkisin kello 8–15 numerosta 03 311 63311.
Toiminta vuodeosastolla
Syövänhoidon vuodeosastolla RS1 hoidetaan kiinteitä syöpäkasvaimia sairastavia aikuispotilaita. Erityisosaamistamme ovat syöpälääke-, isotooppi- ja sädehoitoa saavien potilaiden hoitaminen sekä syövänhoidon aikana mahdollisesti ilmenevien ongelmatilanteiden hoitaminen erilaisin tukihoidoin.
Keskimääräinen hoitojakson pituus on 3–4 päivää. Sama potilas voi käydä osastolla hoidettavana useita kertoja, koska syöpälääkehoidot toistuvat yleensä 1–4 viikon jaksoissa. Sädehoidon aikana osastohoitojakson kesto voi olla 1–8 viikkoa.
Toimintaamme ohjaavana tavoitteena on tuottaa potilaalle mahdollisimman hyvää hoitoa. Olemme sitoutuneet sairaanhoitopiirin yhteisiin eettisiin periaatteisiin, joita ovat hyvä hoito, ihmisen kunnioittaminen, osaamisen arvostaminen ja vastuullisuus. Tuemme potilaita vointinsa mukaan omatoimisuuteen, koska se edistää paranemista ja kuntoutumista.
Sairaala toimii opetussairaalana. Suostumuksellasi hoitoosi osallistuu lääketieteen ja terveydenhuollon opiskelijoita. Opiskelijat toimivat vakituisen henkilökunnan ohjauksessa ja vastuulla.
Osastollamme tehdään lisäksi paljon tieteellistä tutkimustyötä. Onkologinen (syöpäsairauksien erikoisalan) lääketutkimusyksikkö toimii osaston tiloissa. Kehitystyöhön panostetaan ja sitä kautta saadaan syövän hoitoon entistä parempia uusia hoitokäytäntöjä. Tutkimukseen osallistumisesta neuvotellaan aina lääkärin kanssa, ja se on vapaaehtoista.
Erityistyöntekijöiden tarve hoidossa arvioidaan yksilöllisesti tilanteen mukaan. Konsultoitavissa ovat mm.:
- avannehoitaja
- ravitsemusterapeutti
- diabeteshoitaja
- sairaalapastori
- fysioterapeutti
- seksuaalineuvoja
- kuntoutusohjaaja
- sosiaalityöntekijä
- peg (ravitsemusavanne) -hoitaja
- psykiatrinen sairaanhoitaja
Potilaana vuodeosastolla
Sinut on kutsuttu osastolle lääkärin tekemän lähetteen perusteella. Yleensä ennen osastolle tulopäivää olet käynyt jo syöpätautien poliklinikalla ensikäynnillä. Noudata kaikkia sinulle erikseen annettuja esivalmisteluohjeita, kuten verikokeissa käymistä, esilääkityksen ottamista kotona, kuvantamistutkimuksien ja toimenpiteiden esivalmisteluita.
Osastolla hoidostasi vastaa syöpätautien erikoislääkäri. Yhteistyössä lääkärin kanssa laaditte tarkennetun hoitosuunnitelman, joka voi myös poiketa aiemmin tehdystä. Hoitosuunnitelma räätälöidään yksilöllisesti juuri sinulle parhaiten soveltuvaksi ja sen toteutuksesta vastaa moniammatillinen asiantuntijaryhmä.
Tapaat omahoitajasi osastolle saapuessasi. Lääkäriltä ja omahoitajalta saat tarkempaa tietoa hoitosuunnitelmasi käytännön toteutuksesta ja aikatauluista. Ota keskusteluissa esille huolesi mihin tahansa sairauteesi tai vointiisi liittyvään asiaan. Varaudu, että tutkimusten ja hoitojen ajankohtaa voidaan myös joutua toisinaan siirtämään ennakolta sovitusta.
Päiväohjelma
8.00– Aamupala, lääkkeet, lääkärinkierto potilashuoneissa
12.00– Lounas, lääkkeet
14.00– Päiväkahvi
17.00– Päivällinen, lääkkeet
19.00– Iltapala, lääkkeet
22–07 Yörauha. Yöhoitajat kiertävät vähintään parin tunnin välein huoneissa sekä ottavat aamumittaukset ennen aamuvuoron tuloa.
Näinä ajankohtina potilaiden toivotaan olevan paikalla huoneissaan.
- Lääkärinkierrot ovat arkipäivinä aamupäivisin.
- Läheisesi voi halutessasi osallistua lääkärinkierrolle. Osallistumisajankohdasta voi neuvotella tarkemmin hoitohenkilö-kunnan kanssa.
- Lääkäri tapaa uudet potilaat pääsääntöisesti lääkärinkierron jälkeen.
- Erillinen hoitoneuvottelu, johon läheisesikin voi osallistua, voidaan järjestää tarvittaessa jatkohoidon suunnittelemiseksi.
- Annamme tietoja sairaudestasi ja hoidoistasi läheisillesi vain luvallasi.
Osastolla on vapaat vierailuajat. Sairaalan pääoven ollessa lukossa yhteyden osastolle saa oven vieressä olevaa ovikelloa soittamalla. Läheisillä on suuri merkitys tukemisessasi tässä vakavassa sairaudessa ja toivotamme heidät lämpimästi tervetulleiksi vierailulle.
Tärkeitä toimintatapoja
Infektioiden ennaltaehkäisy ja leviämisen estäminen korostuvat vuodeosastolla. Elimistön luontainen puolustuskyky alenee esimerkiksi syöpälääkehoitojen takia. Tärkein yksittäinen toimenpide on käsienpesu ja desinfektio. Pyydämmekin sinua sekä vierailulla olevia läheisiäsi huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta. Potilashuoneiden käsienpesualtaiden luota löytyvät tarkoitukseen sopivat puhdistus- ja desinfektioaineet. Jos kädet eivät ole likaiset, voidaan käsienpesu korvata pelkällä käsidesinfektiolla. Jokaisen potilasvuoteen jalkopäässä on lisäksi teline, josta voi annostella käsiin desinfektioainetta.
Tarjoilut osaston potilaskeittiössä kuten virvoitusjuomat, hedelmät, jugurtit ja lisäravintovalmisteet ovat tarkoitettu potilaille, eikä niistä mene erillistä maksua. Potilaskeittiössä on jääkaappi, pakastin, mikroaaltouuni sekä kahvin ja teen keittomahdollisuus. Omia eväitä ei tarvitse ottaa mukaan kuin halutessasi, mutta tällöin olisi hyvä laittaa niihin oma nimi tiedoksi muille potilaille. Potilaskeittiössä korostuu huolellinen käsidesinfektioaineen käyttö. Ruoka-aineallergioista on hyvä kertoa omahoitajalle mahdollisimman pian osastolle saapumisen jälkeen.
Omaa matkapuhelinta tai mobiililaitetta (tablettitietokone, kannettava tietokone) voi käyttää osaston tiloissa ja potilashuoneissa. Niitä ei saa kuitenkaan viedä lähelle hoitolaitteita eikä ladata hoitolaitteiden lähellä. Pidä puhelinta ja mobiililaitetta vähintään käsivarren mitan etäisyydellä hoitolaitteista (kuten tipanlaskijoista). Pidä matkapuhelin suljettuna lääkärinkierron aikana ja ota muut potilaat huomioon, kun käytät puhelinta osastolla.
Sairaalan langaton verkko Tays_WiFi on tarkoitettu potilaiden ja vierailijoiden käyttöön. Verkon käyttö ei vaadi erillistä salasanaa. Osaston päiväsalissa on myös tietokone, jossa on internet-yhteys potilaiden käyttöä varten.
Näin kirjaudut langattomaan verkkoon omalla mobiililaitteellasi:
- Ota yhteys omalla laitteellasi langattomaan Tays_WiFi-verkkoon.
- Jos laite ei ohjaudu automaattisesti hyväksymään käytön ehtoja, avaa selaimella mikä tahansa verkkosivu, niin ehtosivu avautuu.
- Ehtojen hyväksymisen jälkeen verkko on käytössäsi viikon kerrallaan.
Kotiutuminen
Kotiin pääsystä tai jatkohoitoon siirtymisestä sovitaan hoidostasi vastaavan lääkärin kanssa. Ennen lähtöä kanssasi käydään läpi tarvittavat jatkohoito-ohjeet. Halutessasi läheisilläsi on mahdollisuus tulla mukaan kotiutustilanteeseen. Lääkäri uusii kaikki tarvitsemasi reseptit. Kotiutus tapahtuu yleensä lounasajan jälkeen iltapäivällä. Osastolta poistuessasi toivomme sinun ilmoittavan siitä aina omahoitajalle.
Mikäli osastohoidon jälkeen vointisi heikkenee tai muissa ongelmatilanteissa, voit olla suoraan yhteydessä osastolle mihin vuorokauden aikaan tahansa. Osaston numerosta 03 311 63311 saat toimintaohjeet hoitajalta. Päivystystilanteessa hoidontarpeesi ja hoitopaikkasi arvioidaan aina yksilöllisesti tarvittaessa lääkäriä konsultoiden.
Voit käydä lukemassa omia hoitotietojasi Omakanta -palvelusta tai pyytää tietoja hoitohenkilökunnalta. Hoitoasi tai kohteluasi koskevan palautteen voit osoittaa vuodeosaston henkilökunnalle, osastonhoitajalle tai osastonlääkärille tai jättää kirjallisen palautelomakkeen vastaanottotiskin viereiseen palautelaatikkoon. Palautelomakkeen voit lähettää myös postitse. Palautuskuoria saa pyydettäessä vastaanottotiskiltä.
Jos hoidossasi ilmenee epäselvyyttä, olet tyytymätön hoitoosi, kohteluusi tai mielestäsi hoidossasi on tapahtunut virhe, ota ensisijaisesti yhteyttä siihen yksikköön missä olit hoidettavana.
Lisäksi voit ottaa yhteyttä:
03 311 63332 osastonhoitaja
03 311 63032 ylihoitaja
03 311 63322 ylilääkäri
03 311 65119 potilasasiamies, jolle soittoaika pääsääntöisesti ma – ti ja to – pe kello 12–14
Potilailta perittävät maksut
Vuodeosastomaksu peritään sairaalassaolopäiviltä, joihin luetaan myös lähtöpäivä. Lasku lähetetään postitse kotiin hoitojakson päätyttyä. Toiseen laitokseen jatkohoitoon siirtymisestä vuodeosastomaksun perii vain vastaanottava sairaala.
Kotilomista voidaan neuvotella lääkärin kanssa pitkien hoitojaksojen aikana. Lomalle lähtö- ja tulopäivä ovat aina potilaalle maksullisia. Lomalla käynnit eivät oikeuta Kelan matkakorvaukseen.
Poikkeuksena tähän on hoidollinen kotiloma, jonka tarpeen ja kriteerien täyttymisen arvioi lääkäri. Tällöin matkakulut jäävät sairaanhoitopiirin kustannettaviksi, eikä potilaan tarvitse maksaa edes omavastuuta.
Vuotuista maksukattoa kerryttävien maksujen seurannasta ja selvittämisestä asiakkaan on huolehdittava itse. Vapaakortin saamiseksi on esitettävä laskut muiden laitosten asiakasmaksuista.
Vapaakorttia tai lisätietoa asiakasmaksuista voi tiedustella potilastoimistosta, puhelin 03 311 66405 arkisin kello 10–14.
Hyvä tietää lisäksi
- Läheisesi voivat halutessaan yöpyä esimerkiksi sairaalan alueella olevassa Norlandia Tampere Hotellissa. Lisätietoa yöpymisjärjestelyistä voi kysyä henkilökunnalta. Norlandia hotellin vastaanotto, puhelin 050 384 4411
Sama hotelli toimii potilashotellina. Potilaiden, jotka eivät tarvitse välitöntä sairaalahoitoa hoitojaksonsa aikana voi olla mahdollista yöpyä potilashotellissa. Tämä tulee kyseeseen esimerkiksi pitkän sädehoidon aikana, jos sairaalan ja kodin väliseen kulkemiseen menee useita tunteja päivittäin. Potilaan soveltuvuuden hotellin asiakkaaksi arvioi hoitava lääkäri. Yöpymiskustannukset eivät ylitä sairaalamaksun hintaa ja tällöin läheinen voi majoittua samassa huoneessa normaalihintaa edullisemmin potilaan kanssa.
- Sairaalassa järjestetään syöpään äskettäin sairastuneille potilaille ja heidän läheisilleen tarkoitettuja ensitietotilaisuuksia erikseen sovittuina ajankohtina. Ensitietotilaisuudessa kerrotaan yleisesti syövästä, sen hoidoista sekä sosiaaliturvaan ja kuntoutuspalveluihin liittyvistä asioista. Tilaisuus on maksuton.
-
Pirkanmaan Syöpäyhdistyksen sairaanhoitaja vierailee säännöllisesti osaston päiväsalissa kertomassa yhdistyksen toiminnasta. Syöpäyhdistyksen jäsenenä potilas on oikeutettu hakemaan pientä korvausta vuodeosastojen hoitopäivämaksuista. Korvausta voi hakea myös puolen vuoden ajalta takautuvasti. Uutena toimintamuotona Syöpäyhdistykseltä on varattavissa psykoterapeutin tukea antavia keskusteluaikoja yksilökäynteinä tai pari- ja perhekäynteinä.
- Päiväsalin viereiselle ilmoitustaululle on koottu hyödyllistä tietoa ja esitteitä.
- R-rakennuksen 1. kerroksessa toimii kahvio Sirius, joka on avoinna arkisin kello 7.30–16.30. Kahvion vierestä löytyvät juoma- ja välipala-automaatit. Tays Keskussairaalan Palvelutalon kahvila palvelee arkisin myöhempään ja on avoinna viikonloppuisinkin. Norlandia-hotellin kahvila on avoinna aina 24/7.
- Postilaatikko sijaitsee R-rakennuksen 0. kerroksen sisääntuloaulassa hissien vieressä. Pankkiautomaatti löytyy R-rakennuksen 1. kerroksesta kahvion vierestä.
- R-rakennuksessa toimii oma laboratorio, jossa voit käydä verikokeissa. Ota vuoronumero 1. kerroksen automaatista neuvonnan vierestä.
- Olemme savuton sairaala. Sairaalan tiloissa ja osaston parvekkeella ei saa polttaa. Tupakointi on sallittu ulkona vain erikseen merkityillä paikoilla.
Kaikissa epäselvissä ja mieltä askarruttavissa asioissa käänny rohkeasti henkilökuntamme puoleen. Toivomme sinun viihtyvän osastolla!