Tays/syöpätaudit

Tiedote syöpäpotilaalle pandemian aikana

Koronavirus on aiheuttanut maailmanlaajuisen pandemian ja virus leviää nyt Suomessakin. Haluamme huolehtia parhain mahdollisin keinoin syöpäpotilaiden turvallisuudesta tässä uudessa tilanteessa.

Koronavirus leviää pisara- ja kosketustartunnan kautta. Se aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka tavallisimmat oireet ovat kuume, yskä ja hengenahdistus. Syöpää sairastavien ja syöpälääkehoitoja saavien potilaiden riski saada vaikeaoireinen koronainfektio on suurentunut.  Tämän vuoksi sinun tulee suojata itseäsi tartunnalta mahdollisimman hyvin:

  • Pese kädet usein ja hyvin ainakin 20 sekunnin ajan saippualla ja käytä käsidesiä.
  • Vältä kasvojesi koskettamista.
  • Vältä kosketusta muihin ihmisiin ja vältä ruuhkia, pidä kaikkialla vähintään 1 metri etäisyyttä muihin ihmisiin. Vältä kauppakeskuksia, julkisia liikennevälineitä ja muita sellaisia paikkoja, joissa on paljon ihmisiä.
  • Pidä kodin ovenkahvat, wc-tilat ja keittiö siisteinä ja pyyhi pinnat usein vedellä ja kodinpuhdistusaineella.
  • Vältä erityisesti kosketusta hengitystieoireisten kanssa. Jos ihmisellä on hengitystieoireita, suositellaan 2 metrin etäisyyttä.
  • Jos mahdollista, vältä ruuhka-aikoja laboratorion näytteenottopisteessä käydessäsi ja muista pitää myös siellä etäisyyttä muihin ihmisiin.
  • Jos sairastut hengitystieinfektioon, pysy kotona. Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee. Ota ensin puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemallesi sen aukioloaikoina. Muina aikoina ota yhteyttä Pirkanmaan päivystysapuun 116 117. Hätätilanteissa soita 112. On erittäin tärkeää aina soittaa ennen hakeutumista vastaanotolle tai päivystykseen!
  • Jos saat syöpälääkehoitoja (solunsalpaajahoidot, vasta-ainehoidot jne.) ja sinulla on kuumetta ≥ 38 astetta, toimi yksiköstä saamasi yhteydenotto-ohjeen mukaan: soita ensin omaan hoitoyksikköön ja päivystysaikaan yksikkösi päivystysnumeroon ennen kuin hakeudut päivystykseen.
  • Ole varovainen yskiessäsi ja niistäessäsi, varo levittämästä viruksia. Yski hihaan tai mieluiten kertakäyttönenäliinaan, ja laita nenäliina nopeasti jäteastiaan.

Sairaalassa huolehdimme hygieniasta tarkasti. Silti sairaalaympäristö on valitettavasti paikka, jossa käy paljon ihmisiä. Tästä syystä sairaalassa asiointi jo sinänsä lisää tartuntavaaraa.

Asiointi sairaalassa

  • Kaikkien ihmisten välillä tulisi olla vähintään 1 metrin ”turvaväli”.Älä mene istumaan kenenkään viereen, vaan hakeudu sellaiselle paikalle, joka on mahdollisimman etäällä muista.
  • Sairaalaan ei saa tulla ulkopuolisia. Tämän vuoksi potilaiden läheiset eivät valitettavasti voi nyt tulla potilaan mukana sairaalaan. Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa potilas tarvitsee välttämättä saattajaa (esim. pyörätuoli, muistamattomuus).
  • Joidenkin potilaiden kohdalla syöpälääkehoidon keventäminen (tauotukset, hoitovälien pidentäminen) pienentävät riskiä sairastua vaikeaoireiseen koronainfektioon.
  • Raskaiden syöpähoitojen aikana koronaviruksen taudinkuva voi olla vaarallinen. Tämän vuoksi punnitaan yhdessä potilaan kanssa syöpähoidoista saatavaa hyötyä ja riskiä sairastua vakava oireiseen koronainfektioon. Nämä harkinnat ja päätökset tehdään vastaanotolla yhdessä potilaan kanssa.
  • Syöpäpotilaan vastaanottokäyntejä pyritään hoitamaan puhelimitse aina kun mahdollista, jotta potilaan ei tarvitsisi tulla sairaalaan.
  • Tilatut ja sovitut tutkimukset (kuvantaminen ja laboratorio) ovat voimassa, jollei toisin ilmoiteta.

Flunssaoireisena ei saa tulla poliklinikalle missään tilanteessa.

Meidän on syytä suhtautua erittäin vakavasti koronaviruksen aiheuttamaan pandemiaan. Vaikka joudumme pitämään fyysistä etäisyyttä toisiimme, voimme kuitenkin pitää yhteyttä puhelimitse tai syövänhoidon verkkopoliklinikan kautta. Yhteistyössä selvitään.

Lisää päivittäin päivitettävää tietoa löytyy myös seuraavilta internet sivustoilta:

Taysin verkkosivujen koronavirusohjeet:  https://www.tays.fi/fi-FI/Sairaanhoitopiiri/Koronavirus_COVID19

THL:n koronavirussivusto: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control): https://www.ecdc.europa.eu/en/coronavirus