Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.77
Ummetus syöpäpotilaalla
Ummetukseksi määritellään, jos suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa tai jos uloste on niin kiinteää, että ulostaminen on useimpina kertoina vaikeaa. Ummetus on syöpäpotilailla yleistä johtuen mm. syöpätaudin oireista, annetuista syöpälääkehoidoista (myös jotkut pahoinvoinnin estolääkkeet) tai muusta lääkehoidosta (esimerkiksi voimakkaat kipulääkkeet).
Ummetuksen lääkehoito
Ummetuksen lääkehoidon perusta on suolensisällön nestemäärää lisäävät lääkkeet: laktuloosi (mm. Levolac®, Duphalac®, Lactulos Ratiopharm®) ja makrogoli (mm. Pegorion®, Movicol®, Colonsoft®). Lääkkeistä voi valita itselleen sopivamman vaihtoehdon. Laktuloosi aiheuttaa osalle potilaista ilmavaivoja, mutta on edullisempi vaihtoehto, ja sille on pitkäaikaisessa ummetuksessa mahdollista saada lääkärin reseptillä Kelan lääkekorvaus.
Lääkkeet aloitetaan yleensä pienehköllä annoksella, esimerkiksi laktuloosi 10–20 ml päivässä tai makrogoli 1–2 pussia päivässä. Annostus on yksilöllinen: Annostusta nostetaan ohjeen rajoissa niin, että uloste on pehmeää. Suolen sisältöä pehmittävien lääkkeiden lisäksi voidaan käyttää suolentoimintaa stimuloivaa valmistetta (Laxoberon®), jota ensisijaisesti suositellaan tilapäiseen käyttöön.
Lääkkeiden annostelu
-
Laktuloosi 10–20 ml 1–3 kertaa vuorokaudessa
-
Makrogoli 1–2 pussia 1–3 kertaa vuorokaudessa
-
Laxoberon® 10–20 tippaa tai 2–4 kapselia iltaisin
Jos ohjeen mukaisesta lääkehoidosta huolimatta suoli ei toimi, voi suolen tyhjentämiseksi enintään kahden päivän ajan käyttää makrogolia enintään 8 pussia päivässä. Tällöin 8 pussia makrogolia liuotetaan yhteen litraan vettä ja nautitaan kuuden tunnin kuluessa.
Ummetuksen muu hoito
- riittävä nesteen juominen (1,5–2 litraa vuorokaudessa)
- riittävä kuidun saanti (tarvittaessa kuitulisät, esim. Vi-Siblin®)
- vähäkuituisten ravintoaineiden rajoittaminen
- liikunta voimien mukaan
Jos ohjeista huolimatta ummetus jatkuu tai suoli ei toimi, ota yhteys hoitopaikkaasi!