Tays / urologia
Potilasohje 20.22.09

Eturauhasen poisto robottiavusteisesti

Ohjeen tarkoituksena on antaa sinulle tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sairaalassa ja kotona. Tarkemmat tiedot saat esikäynnin yhteydessä tai urologian osastolla ollessasi.

Eturauhasen poistoleikkaus

Eturauhassyövän leikkaushoidossa eturauhanen poistetaan kokonaan. Taysissa suurin osa leikkauksista tehdään robottiavusteisesti tähystyskirurgialla. Leikkaus tehdään nukutuksessa ja se kestää yleensä 2–3 tuntia. Heräämöstä pääset osastolle leikkauspäivän iltana. Sairaalassaoloaika on robottiavusteisesti leikatuilla potilailla 1–2 päivää.

Veren hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden tauotus

Mikäli käytössäsi on Marevan, Eliquis, Pradaxa, Xarelto, Brilique tai Plavix / Clopidogrel-lääkitys tai joku muu verenohennuslääke ja et ole saanut vielä ohjeita lääkkeen tauotuksesta ennen leikkausta, ilmoita siitä urologian hoidonsuunnittelijalle numeroon 03 311 67762. Puhelu ohjautuu vastaajaan. Noudata vastaajan ohjeita, soitamme sinulle takaisin.

Leikkausvalmistelut

Leikkausta edeltävänä päivänä voit syödä ja juoda normaalisi kello 24 saakka. Tämän jälkeen sinun tulee olla syömättä ja juomatta.

Esikäynnin yhteydessä tai puhelimitse ennen leikkausta saat ohjeet leikkausaamuna kotona otettavista lääkkeistä.

Koska toimenpidealueen ihon puhtaus estää haavan tulehtumista, sinun tulee toimenpidettä edeltävänä iltana tai leikkauspäivän aamuna ennen sairaalaan tuloa käydä suihkussa. Puhdista huolella napa-, taive- ja intiimialueet.

Tule sairaalaan julkisilla kulkuneuvoilla tai jonkun tuomana.

Toimenpiteen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen vointiasi tarkkaillaan heräämössä. Halutessasi vuodeosaston henkilökunta ilmoittaa omaisillesi osastolle siirtymisestäsi.

Virtsakatetri

Virtsan kulun turvaamiseksi ja leikkaussaumojen paranemiseksi leikkauksessa laitetaan kestokatetri, joka poistetaan yleensä 1–2 viikon kuluttua leikkauksesta urologian poliklinikalla. Mikäli katetri menee kotona tukkoon, sinun on syytä ottaa yhteyttä päivystävään lääkäriin välittömästi. Virtsaa saattaa valua virtsakatetrin ohi, jolloin suojan käyttö saattaa olla tarpeellista.

Kipulääkitys

Kipua hoidetaan osastolla leikkauksen jälkeen yksilöllisesti.

Syöminen ja juominen

Ruokailu aloitetaan pääsääntöisesti seuraavana päivänä leikkauksesta.

Suolentoiminta

Leikkaus ja kipulääkkeet aiheuttavat aina jonkinasteista suolentoiminnan lamaantumista, jonka merkkeinä saattaa tulla ilmavaivoja, pahoinvoinnintunnetta ja ummetusta. Liikkuminen edistää suolen normaalin toiminnan palautumista. Ulostaessa raju ponnistaminen ei ole suotavaa.

Liikkuminen

Liikkumisella on edullinen vaikutus toipumiseen. Kotiutumisen jälkeen liikkuminen on suositeltavaa voinnin mukaan, esimerkiksi kävely on hyvä liikuntamuoto. Raskasta ponnistelua vaativaa kuntoilua on syytä välttää kuukauden ajan. Vältä myös raskaiden taakkojen nostoa. Polkupyörällä ajamista tulee välttää kaksi kuukautta.

Autoilu

Sairaalasta kotiin voit siirtyä henkilöautossa istuen. Sairaalasta et saa itse ajaa kotiin. Seuraa kotona toimintakyvyn palautumista. Henkilöautoa pystyt ajamaan todennäköisesti 2–3 päivää leikkauksen jälkeen. Jos koet tuolloin kuitenkin ajokykysi alentuneeksi, lähde autoilemaan vasta vointisi korjaannuttua.

Haavan hoito ja peseytyminen

Haavasidokset poistetaan ja toimenpidealue tulisi suihkuttaa toisena toimenpiteen jälkeisenä päivänä. Tämän jälkeen suihkussa on suositeltavaa käydä päivittäin. Leikkaushaavoja ei tarvitse suojata pesun ajaksi. Leikkaushaavat suljetaan yleensä sulavilla ompeleilla, joten ompeleiden poistoa ei tarvita. Saunomisen voi aloittaa katetrin poiston ja ompeleiden irtoamisen jälkeen noin 10 päivää leikkauksesta.

Virtsankarkailu

Kestokatetrin poiston jälkeen virtsaa yleensä aluksi karkaa. Voimakasta karkailua tapahtuu joskus jopa kuukausien ajan leikkauksen jälkeen. Yleensä virtsankarkailu vähenee ensimmäisten kolmen kuukauden jälkeen, mutta joskus karkailu jatkuu vuodenkin ajan leikkauksesta. Voit parantaa virtsanpidätyskykyä voimistuttamalla lantionpohjan lihaksia. Ohjeen saat vuodeosaston henkilökunnalta ja fysioterapeutilta poliklinikalla.

Sukupuolielämä

Eturauhassyövän leikkauksen jälkeen erektiokyky heikkenee aina. Yleensä heti leikkauksen jälkeen erektiokyky on kokonaan poissa, mutta korjaantumista tapahtuu leikkausta seuraavien kuukausien aikana. Keskimäärin erektio alkaa palautua noin puoli vuotta leikkauksen jälkeen ja paranee aina kahteen vuoteen saakka leikkauksesta. Leikkaus pyritään tekemään siten, että sukupuolielämä olisi toimenpiteen jälkeen mahdollista. Jos syöpä on erityisen aggressiivinen tai laaja-alainen, leikkauksessa voidaan joutua erektiokyky uhraamaan. Tässäkin tilanteessa erektiokykyä pystytään yleensä lääkinnällisesti parantamaan. Erektiokykyä parantavia hoitovaihtoehtoja ovat tablettilääkitys, virtsaputkeen annosteltavat puikot, peniksen paisuvaiseen pistettävät lääkkeet ja erektioproteesin asennus leikkauksessa. Eturauhassyöpäleikkauksen jälkeen siemennesteen tuottoa ja purkautumista ei enää tapahdu. Yhdynnät voi aloittaa heti kun erektiokyky on palautunut.

Laskimotukosriskin vähentäminen

Sinulle aloitetaan sairaalassa pistoksena vatsan alueelle annettava verenohennushoito leikkaukseen ja nukutukseen liittyvän laskimotukosriskin vähentämiseksi. Pistoshoito jatkuu tarvittaessa kotona, joten pistoshoito opetetaan ennen kotiutusta.

Kotiutuminen ja jälkitarkastus

Sairaalassaoloaika on yleensä 1–2 vuorokautta, yksilöllisestä toipumisesta ja voinnista riippuen. Sairausloman pituus on noin 2–4 viikkoa. Poistetun eturauhasen mikroskooppitutkimus valmistuu noin kuukauden kuluttua leikkauksesta. Jälkitarkastus urologian poliklinikalla on noin kolmen kuukauden kohdalla. Tämän jälkeen seuranta on yksilöllistä, mutta yleensä puolivuosittain tapahtuvaa.

Yhteydenotot

Vuodeosastolla voi yleensä käyttää omaa matkapuhelinta. Lisäksi läheiset voivat pitää sinuun yhteyttä soittamalla suoraan potilaspaikan puhelimeen. Numeron saat osastolla.

Läheiset voivat luvallasi tiedustella vointiasi osaston henkilökunnalta. Hoidon ja osaston toiminnan kannalta on kuitenkin tarkoituksenmukaista, että läheiset sopivat kanssasi, kuka heistä pitää yhteyttä henkilökuntaan.

Läheiset voivat vierailla vuodeosastolla vapaasti, mutta toivomme, että vierailut ajoitettaisiin kello 13–19 väliselle ajalle.

Yhteystiedot

Potilastiedustelut: urologian vuodeosaston kanslia, puhelin 03 311 66305

Leikkaukseen liittyvät tiedustelut: urologian poliklinikan hoidonsuunnittelija, puhelin 03 311 67762