Tays / sädehoito
Potilasohje 65.00.11

Eturauhasen tähtäysmerkkien asetus

Tähtäysmerkkien (kultajyvien) asetus

Sinulle asetetaan tähtäysmerkit eturauhaseen sädehoidon paikantamista varten.

Tulehduksen estoksi käytetään antibioottia, jonka saat mukaasi sädehoitolääkärin ensivastaanoton yhteydessä ja jonka otat 1 tunti ennen kultajyvien asetusta. Kultajyvien asetukseen tullessa on tärkeää, että suoli on tyhjennetty ennen toimenpidettä. Jos suoli ei toimi säännöllisesti, on aloitettava suun kautta suolen toimintaa edistävä lääkitys, esimerkiksi Pegorion®, Levolac® tai Laxoberon®. Pienoisperäruiskeita tai peräpuikkoja ei saisi mielellään käyttää, koska ne aiheuttavat ilman kertymistä suolistoon. Lääkitys on aloitettava 2 – 3 päivää ennen kultajyvien laittoa.

Jälkioireet

Tähtäysmerkkien asetuksen jälkeen saatat huomata verta virtsassa, siemennesteessä tai ulosteessa. Juo runsaasti (noin 1,5 – 2 litraa päivässä) vettä tai laimeaa mehua muutaman päivän ajan toimenpiteen jälkeen. Tämä lisää virtsan eritystä ja oireet helpottuvat.

Toimenpidepäivänä tulee välttää rasitusta ja saunomista. Normaalille sukupuolielämälle ei ole estettä.

Lievää alavatsakipua sekä verenvuotoa voi esiintyä 1 – 2 päivän ajan. Siemennesteessä verta voi esiintyä jopa 2 – 3 kuukauden ajan.

Tähtäysmerkkien asetuksesta voi olla harvoin seurauksena:

  • virtsatietulehdus
  • korkea, äkillinen lämmönnousu
  • virtsaaminen ei onnistu
  • runsas verenvuoto peräsuolesta tai virtsan mukana

Ota tällöin välittömästi yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai sädehoitopoliklinikan sairaanhoitajaan, puhelin 03 311 63140 arkisin kello 8-15 .