Tays / urologia
Potilasohje 20.22.30

Eturauhassyövän etäseuranta leikkauksen jälkeen

Olet ollut eturauhassyövän leikkauksessa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.
Syövän seuranta on tullut siihen vaiheeseen, että käyntejä Taysin urologian poliklinikalla ei enää tarvita. PSA-arvon seuranta verikokein on sitä vastoin edelleenkin tarpeellista. Olet sopinut urologisi kanssa, että PSA-arvon verikoevastausta kontrolloidaan jatkossa etäseurantana. Etäseurannan avulla pystymme edelleenkin jatkamaan eturauhassyöpäsi seurantaa ja kutsumaan sinut jatkotutkimuksiin heti, jos PSA-arvo nousee.

PSA-arvon mittaus on erittäin luotettava eturauhassyövän seurannassa. Eturauhassyövän uusiutuessa PSA-arvo nousee riippumatta syövän uusiutumapaikasta. PSA-arvo alle 0,2 taas tarkoittaa, ettei eturauhassyöpä ole uusiutunut.

Eturauhassyövän etäseurannan toteuttaminen PSA-arvon mittauksilla

  • Sinulle on tehty kymmenen vuoden ajaksi tilaus PSA-arvon verikoemittauksesta Fimlab Laboratorioiden toimipisteisiin. Käy urologisi ohjeen mukaisesti verikokeessa, mikä on yleensä puolen vuoden välein.
  • Ilmoita halutessasi verikokeen oton yhteydessä matkapuhelinnumero laboratoriokeskukseen. Tällöin saat itse tiedon PSA-arvosta tekstiviestillä. PSA-arvotulokset lähetetään myös Taysin urologian poliklinikalle, jossa ne tarkistetaan viikoittain.
  • Jos PSA-arvo on alle 0,2, käyntiä urologian poliklinikalla ei tarvita. Tuolloin seuranta jatkuu suunnitelman mukaisesti, eli käyt taas 6 kuukauden päästä PSA-mittauksessa.
  • Jos PSA-arvo on yli 0,2, saat kahden viikon sisällä kutsun urologian poliklinikalle kontrolliin. Kutsu lähetetään sinulle poliklinikalta automaattisesti, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä poliklinikalle.

Ota yhteyttä omalääkäriin, jos sinulle ilmaantuu oireita

Eturauhassyövän etäseuranta tarkoittaa ainoastaan PSA-arvojen seurantaa. Jos sinulla esiintyy muiden sairauksien oireita, ota yhteyttä omalääkäriin. Samoin jos sinulla ilmaantuu virtsaamis- tai seksuaalisia oireita, ota ensisijaisesti yhteys omalääkäriin.