Tays / urologia
Potilasohje 20.23.02

Suolirakkoleikkaus

Tämän ohjeen tarkoituksena on antaa sinulle tietoa tulevasta toimenpiteestä ja siihen liittyvästä hoidosta sekä sairaalassa että kotona.

Suolirakkoleikkaus (ureteroileouretrostomia am Studer)

Nukutuksessa tehtävässä leikkauksessa virtsarakko poistetaan ja sen tilalle tehdään ohutsuolesta säiliö (eli suolirakko), johon yhdistetään munuaisista virtsaa tuovat virtsajohtimet. Suolirakko yhdistetään virtsaputkeen, joten leikkauksen jälkeen virtsaaminen tapahtuu normaalisti virtsaputken kautta. Leikkauksessa suolirakkoon laitetaan vatsanpeitteiden kautta kystostoomakatetri ja virtsaputken kautta virtsakatetri. Kystostoomakatetri poistetaan noin kahden viikon kuluttua ja alakatetri noin kolmen viikon kuluttua toimenpiteestä. Leikkausalueelle asetetaan laskuputki (dreeni), jota pitkin leikkausalueen kudosneste-eritteet poistuvat. Laskuputki poistetaan yleensä kolmen päivän kuluttua leikkauksesta. Lisäksi vatsalle kiinnitetään keräyspussi, johon yhdistetään virtsajohtimiin leikkauksen aikana laitetut ohuet virtsajohdinkatetrit. Virtsajohdinkatetrit poistetaan, kun leikkauksesta on kulunut 7–8 vuorokautta. Sairaalassaoloaika on 8–12 vuorokautta, riippuen yksilöllisestä toipumisesta ja voinnistasi. Sairausloman pituus on noin 6–8 viikkoa.

Veren hyytymiseen vaikuttavien lääkkeiden tauotus

Mikäli käytössäsi on Marevan, Eliquis, Pradaxa, Xarelto, Brilique tai Plavix/Clopidogrel -lääkitys ja et ole saanut vielä ohjeita lääkkeen tauotuksesta ennen leikkausta, ilmoita siitä urologian hoidonsuunnittelijalle, puhelin 03 311 67762. Puhelu ohjautuu vastaajaan. Noudata vastaajan ohjeita, soitamme sinulle takaisin.

Ennen leikkausta

Valmistaudu leikkaukseen liikkumalla mahdollisimman paljon oman voinnin mukaan ja opettelemalla etukäteen tämän ohjeen harjoitukset. Leikkauksesta toipumisen kannalta on tärkeää myös ylläpitää hyvä ravitsemus ennen toimenpidettä. Kuntoutuminen alkaa heti leikkauksen jälkeen. Hengitysharjoitukset ja verenkiertoa vilkastuttavat liikkeet saat aloittaa heti herättyäsi.

Tehosta hengitystä!

Keuhkojen tehokkaan tuulettumisen myötä hengityksesi on taloudellista, toipumisesi edistyy ja yleiskuntosi kohenee.

hengitys vatsaleikkauksen jälkeen

Hengitä palleahengitystä. Rentoudu ja aseta käsi pallean päälle. Vedä nenän kautta keuhkot täyteen ilmaa ja puhalla ilma huulien välistä ulos. Keuhkot tuulettuvat tehokkaasti, kun tunnet käden nousevan sisäänhengityksen ja laskevan uloshengityksen aikana. Harjoittele 4 – 5 kertaa tunnissa.

Yski keuhkoputkista nouseva lima pois. Vedä jalat koukkuun ja tue leikkaushaavaa tyynyn tai käsiesi avulla kivun helpottamiseksi. Hönkäise tehokkaasti (kuin silmälaseja puhdistettaessa).

Liikuta raajoja!

Tehosta verenkiertoa tekemällä pumppausharjoituksia useita kertoja päivässä. Mitä enemmän liikut vuoteessa (asennon vaihto), sitä vilkkaampi on verenkiertosi.

jalkavoimistelu

Koukista ja ojenna nilkkoja 20 kertaa.

Nyrkistys

Purista napakasti sormet nyrkkiin ja auki 20 kertaa.

Ylös ja liikkeelle!

Ensimmäisenä leikkauksen jälkeisenä päivänä voit nousta istumaan vuoteen reunalle pesujen ajaksi omatoimisesti tai avustettuna. Nouse istumaan kylkimakuun kautta. Vedä polvet koukkuun, käänny kylkimakuulle ja nouse käsin avustamalla istumaan. Näin vältät leikkausalueelle kohdistuvaa rasitusta.

ylösnouseminen 1 - ylösnouseminen 2

Fysioterapeutti avustaa kävelyharjoittelun aloittamisessa. Keuhkotuuletus paranee seisoma-asennossa ja yleiskuntosi kohenee kävelemisen myötä. Aloita kävely lyhyistä matkoista ja kasvata kävelymatkaa kunnon kohotessa. Muista ryhti ja käsien myötäliikkeet. Vältä hartialihasten turhaa jännitystä.

Leikkausvalmistelut

Leikkausta edeltävänä päivänä voit syödä ja juoda normaalisi klo 24 saakka. Tämän jälkeen sinun tulee olla syömättä ja juomatta.

Esikäynnin yhteydessä saat ohjeet leikkausaamuna kotona otettavista lääkkeistä.

Koska toimenpidealueen ihon puhtaus estää­­­­­­­­­­­­­­­­­ haavan tulehtumista, sinun tulee toimenpidettä edeltävänä iltana tai leikkauspäivän aamuna ennen sairaalaan tuloa käydä suihkussa. Puhdista huolella napa, taive- ja intiimialueet.

Suolen tyhjentäminen

Saat kaksi peräpuikkoa suolen tyhjentämistä varten, jotka sinun tulee laittaa leikkausta edeltävänä iltana.

Laskimotukosriskin vähentäminen

Sinulle aloitetaan sairaalassa pistoksena vatsan alueelle annettava verenohennushoito leikkaukseen ja nukutukseen liittyvän laskimotukosriskin vähentämiseksi. Pistoshoito jatkuu noin kuukauden ajan myös kotona, joten pistoshoito opetetaan sinulle ennen kotiutusta.

Toimenpiteen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen vointiasi tarkkaillaan heräämössä ja valvontaosastolla. Halutessasi osaston henkilökunta ilmoittaa omaisillesi osastolle siirtymisestäsi. Vuodeosastolle siirryt noin 1–2 vuorokauden kuluttua leikkauksesta.

Kipulääkitys

Leikkauksen jälkeistä kipua hoidetaan ensimmäisinä päivinä selän epiduraalitilaan sijoitetun katetrin kautta.  Epiduraalilääkityksen lopettamisen jälkeen kipuasi hoidetaan yksilöllisesti.

Virtsajohdinkatetrit ja leikkausalueen laskuputket

Virtsajohdinkatetrit poistetaan noin seitsemän vuorokauden kuluttua leikkauksesta, jolloin virtsajohdinten ja ohutsuolesta tehdyn säiliön liitossaumat ovat parantuneet. Leikkausalueen laskuputket poistetaan yleensä 2–3 vuorokauden kuluttua leikkauksesta.

Syöminen ja juominen

Koska nukutus, leikkaus ja käytetyt kipulääkkeet saattavat aiheuttaa pahoinvointia ja suolen normaalin toiminnan lamaantumista, ensimmäisinä leikkauksen jälkeisinä päivinä saat ravinnon pääsääntöisesti laskimonsisäisenä tiputuksena. Ruokailu aloitetaan varovasti edeten nesteistä vähitellen kohti normaalia ruokaa.

Leikkauksen jälkeen ruokahalusi voi olla huono pitkään. Yritä omaa toipumistasi edistääksesi kuitenkin syödä ja juoda riittävästi.

Suolentoiminta

Leikkaus ja kipulääkkeet aiheuttavat aina jonkinasteista suolentoiminnan lamaantumista, minkä merkkeinä sinulla saattaa olla ilmavaivoja, pahoinvoinnintunnetta ja ummetusta. Liikkuminen edistää suolen normaalin toiminnan palautumista.

Leikkauksen jälkeen muutokset suolen toiminnassa sekä ulostamistiheydessä ovat tavallisia, mutta toipumisen edetessä tilanne korjaantuu.

Liikkuminen

Liikkumisella on edullinen vaikutus toipumiseesi. Osaston henkilökunta auttaa sinua liikkeelle leikkauksen jälkeisenä päivänä. Lisää osastolla ollessasi liikkumista voinnin mukaan.

Kotiutumisen jälkeen liikkuminen on suositeltavaa voinnin mukaan, esimerkiksi kävely on hyvä liikuntamuoto. Raskasta ponnistelua vaativaa kuntoilua on syytä välttää jälkitarkastukseen saakka. Vältä myös raskaiden taakkojen nostoa.

Haavan hoito ja peseytyminen

Haavasidokset poistetaan ja toimenpidealue tulisi suihkuttaa toisena toimenpiteen jälkeisenä päivänä. Tämän jälkeen suihkussa on suositeltavaa käydä päivittäin. Leikkaushaavoja ei tarvitse suojata. Tarkemmat avanteen hoito-ohjeet saat henkilökunnalta.

Ompeleet tai hakaset poistetaan noin 7–10 vuorokauden kuluttua. Saunomisen voi aloittaa ompeleiden poiston jälkeen.

Sukupuolielämä

Jos leikkauksessa poistetaan virtsarakko ja eturauhanen, erektiokyky yleensä heikkenee useiksi kuukausiksi tai häviää kokonaan. Tarvittaessa pysyväksi jäänyttä impotenssia voidaan yrittää hoitaa lääkkeillä.

Kotiutuminen, sairausloma ja jälkitarkastus

Sairaalassaoloaika on yleensä 8–12 vuorokautta. Sairausloman pituus on yleensä kuusi viikkoa.

Jälkitarkastus on urologian poliklinikalla kahdeksan viikon kuluttua kotiutumisesta, jolloin tapaat myös avannehoitajan.

Yhteydenotot

Vuodeosastolla voit yleensä käyttää omaa matkapuhelintasi. Lisäksi läheisesi voivat pitää sinuun yhteyttä soittamalla suoraan potilaspaikkasi puhelimeen. Numeron saat osastolle saavuttuasi.

Läheisesi voivat luvallasi tiedustella vointiasi osaston henkilökunnalta. Hoitosi ja osaston toiminnan kannalta on kuitenkin tarkoituksenmukaista, että läheisesi sopivat kanssasi, kuka heistä pitää yhteyttä henkilökuntaan.

Läheisesi voivat vierailla luonasi vuodeosastolla vapaasti, mutta toivomme, että vierailut ajoitettaisiin kello 13–19 väliselle ajalle.

Yhteystiedot

Potilastiedustelut: urologian vuodeosasto, puhelin 03 311 66305

Leikkaukseen liittyvät tiedustelut: hoidonsuunnittelija arkisin kello 8–14, puhelin 03 311 67762. Puhelu ohjautuu vastaajaan. Noudata vastaajan ohjeita, soitamme sinulle takaisin.