Tays / syövänhoito
Potilasohje 65.00.01

Yleistä sädehoidosta

Sairautesi hoitoon on suunniteltu sädehoitoa.

Miten sädehoito vaikuttaa?

Sädehoidolla pyritään tuhoamaan kasvainkudosta ja siten edesauttamaan taudin paranemista ja oireiden lievittymistä. Sädehoidossa käytettävä säteily on samantapaista kuin röntgenkuvauksissakin käytettävät säteet. Säteily ei siis tunnu miltään eikä sädehoitoa saava potilas ole millään tavalla "radioaktiivinen".

Hoito annostellaan yksilöllisesti

Sädehoito suunnitellaan yksilöllisesti ja suunnittelua varten tarvitaan sädehoidon suunnittelukuvaus ct-simulaattorissa. Hoidon suunnitteluvaihe kestää noin viikon.

Kasvaimen tuhoamiseen vaadittavaa sädeannosta ei yleensä voida antaa yhdellä kertaa, vaan se on jaettava useampaan osaan eli hoitokertaan. Hoitokertojen määrä vaihtelee tapauskohtaisesti paljonkin, muutamasta kerrasta useisiin kymmeniin. Tavallisimmin annetaan yksi hoitokerta päivässä (viitenä päivänä viikossa), mutta joissakin tapauksissa hoitoa voidaan antaa harvemminkin (2–3 kertaa viikossa) tai tiheämmin (2 kertaa päivässä). Jokaisen potilaan hoito suunnitellaan yksilöllisesti juuri hänen tapaukseensa parhaiten soveltuvaksi. Tästä syystä hoitojen määrä ja hoidon kesto ovat erilaisia eri potilailla. Sädehoitotapahtuma sinänsä on helppo, se ei aiheuta kipua ja kestää vain muutamia minuutteja.

Tärkeää muistaa sädehoidon aikana

Röntgenhoitajat asettelevat sinut hoitoasentoon sädehoitopöydälle. Hoidon aikana ei saa liikkua. Hengittää saa normaalisti. Vointiasi seurataan hoidon aikana monitorin kautta. Sädehoitopöytä nostetaan melko korkealle hoidon ajaksi ja siksi sinun tulee pysyä paikallasi, kunnes röntgenhoitaja antaa luvan liikkua.

Ruokahalun muutokset

Ruokahalu saattaa huonontua sädehoidon aikana. Tällöin tulisi syödä niitä ruokia, jotka parhaiten maistuvat. Tärkeintä on saada riittävästi energiaa. Tavoitteena on, että paino ei laskisi sädehoidon aikana.

Saunominen

Voit saunoa, mikäli sädehoitoalueen iho ei ole selvästi ärsyyntynyt. Vältä kuitenkin kuumaa löylyä (yli 80 °C). Vältä myös altistamasta hoitoalueen ihoa kylmälle.

Vointiasi seurataan

Hoitojakson aikana röntgenhoitajat seuraavat vointiasi ja kontrolloivat tarvittaessa veriarvojasi.