Tays Silmäkeskus
Potilasohje 50.00.16

Kaihileikkaus nukutuksessa

Harmaakaihi aiheutuu silmän mykiön samentumisesta. Tällöin valo läpäisee mykiön huonommin ja näkö hämärtyy. Useimmiten sameneminen johtuu ikääntymisestä. Joskus mykiön samentumisen voi aiheuttaa silmätapaturma tai silmäsairaus. Kaihi ei aiheuta pysyvää näkövammaa.

Kaihin hoitona on leikkaus, jossa silmän samentunut mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan tekomykiö. Tekomykiön valinnasta ja tavoitellusta lasivahvuudesta keskustellaan kanssasi ennen leikkausta. Valintaan vaikuttaa se, haluatko nähdä leikkauksen jälkeen ilman silmälaseja lähelle vai kauas. Leikkauksesi tehdään nukutuksessa ja kotiudut leikkauspäivänä.

Molempien silmien kaihileikkaus tehdään samalla kertaa, mikäli molempien silmien leikkauskriteerit täyttyvät ja se on turvallista. Valinta on aina potilaskohtainen ja varmistuu lopullisesti leikkauksen aikana.

Lisätietoa kaihista ja Tays Silmäkeskuksessa tehtävästä kaihileikkauksesta löydät Terveyskylä.fi-sivustolta Silmäsairauksien talosta. Sivustolla voit tutustua esimerkiksi ohjausvideoihin, joissa ohjataan kaihileikkaukseen valmistautumisessa ja kerrotaan kaihileikkauksen jälkeisestä kotihoidosta.

Tays Silmäkeskuksen tutkimus- ja vastaanottotilat ovat osittain monitoimitiloja, joissa voi olla useampi kuin yksi potilas samanaikaisesti. Mikäli tämä ei sovi sinulle, kerro siitä vastaanottavalle henkilölle.

Valmistautuminen leikkaukseen

Kutsukirjeen etusivulla on erikseen mainittu etukäteistutkimuksista, mikäli niitä tarvitaan ennen leikkausta. Tutkimukset eivät vaadi ravinnotta oloa.

Käy suihkussa ja pese hiukset leikkausta edeltävänä iltana. Saunominen on kielletty kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen. Pukeudu mukaviin, kiristämättömiin vaatteisiin. Leikkauksessa ei saa olla kynsilakkaa tai geelikynsiä, silmä- eikä kasvomeikkiä. Poista tekoripset/ripsipidennykset ennen leikkausta. Vältä voimakkaasti hajustettujen hygieniatuotteiden käyttöä. Alkoholia ei saa käyttää leikkausta edeltävänä päivänä eikä leikkauspäivänä.

Leikkauspäivänä tulee olla syömättä ja juomatta kuusi (6) tuntia ennen sairaalaan saapumista. Kaksi (2) tuntia ennen sairaalaan saapumista voit juoda pienen lasillisen vettä (EI kahvia, teetä, maitoa, mehua). Henkeä uhkaavan komplikaatiovaaran vuoksi tätä ohjetta on noudatettava. Leikkaus perutaan, mikäli ohjetta ei ole noudatettu.

Voit ottaa säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet (ei diabeteslääkkeitä) pienen vesitilkan kanssa leikkausaamuna, ellei kutsussa toisin mainita. Mikäli käytät silmänpainelääkitystä, laita tipat normaalisti ennen leikkaukseen tuloa.

Ota mukaasi sairaalaan päivän aikana tarvitsemasi lääkkeet ja ajantasainen lääkelista. Huolehdi, että pitkäaikaissairaudet ovat hyvässä hoitotasapainossa ennen leikkausta.

Koska leikkauksesi tehdään nukutuksessa, ota mukaan aikuinen saattaja ja järjestä leikkauksen jälkeiseksi yöksi seuraa kotiisi.

Marevan-lääkitys

Marevan-lääkettä ei tarvitse tauottaa ennen leikkausta. INR arvon tulee olla leikkauspäivänä hoitotasolla eli 2– 3 välillä. INR tulee ottaa viikko ennen leikkausta, ja mikäli INR on tuolloin yli kolme, ota yhteys omaan hoitavaan lääkäriisi Marevan-hoidon suunnittelua varten.

Muut veren hyytymiseen vaikuttavat lääkkeet

Lääkkeitä ei tarvitse tauottaa ennen leikkausta. Jos käytät säännöllisesti ihon alle pistettäviä verenohennuslääkkeitä (esim. Fragmin, Klexane, Innohep), ota yhteys hoidonsuunnittelijan numeroon 03 311 69139 lääkityksen suunnittelua varten.

Saapuminen sairaalaan

Ilmoittautuminen tapahtuu Silmäkeskuksen sisääntuloaulassa olevalla automaatilla. Näytä KELA-kortin, ajokortin tai kutsukirjeen viivakoodia automaattiin. Ota automaatin antama tuloste mukaasi. Siirry odottamaan tulosteessa ohjattuun tilaan.

Hoitaja vastaanottaa ja valmistelee sinut leikkaukseen. Tässä yhteydessä otetaan leikkausta varten tarvittavat mittaukset. Varaa sairaalassa oloon aikaa kolme–viisi tuntia.

Kotiutuminen ja kaihileikkauksesta toipuminen

Saat kirjalliset ja suulliset ohjeet sekä Oftan Dexa-Chlora-silmätippapullon kotiutuessasi. Dexa-Chloraa käytetään leikattuun silmään yksi tippa neljä kertaa päivässä kolmen-neljän viikon ajan. Voit käyttää lisäksi kosteuttavia silmätippoja helpottamaan roskantunnetta leikkauksen jälkeen.

Kaihileikkauksen jälkeen toipumisaika on noin kaksi viikkoa. Tänä aikana tulee välttää raskaita ponnisteluja ja nostoja sekä raskasta fyysistä liikuntaa. Sairauslomaa lääkäri kirjoittaa yleensä tälle ajalle huomioiden työn vaativuuden ja yksilölliset tarpeet. Leikkauksen jälkeen näkö aluksi vaihtelee. Voit käydä silmälasimäärityksessä optikolla tai silmälääkärillä yhden-kuuden kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Välittömästi kaihileikkauksen jälkeen ei saa ajaa autoa. Leikkaava lääkäri arvioi, milloin voit ajaa autoa. Ajokielto on yksilöllinen.

Tiedustelut ja peruutukset

Lähete tai poliklinikkakäynnin perusteella tehty toimenpidepäätös on voimassa yhden vuoden. Perustellusta syystä voit siirtää toimenpidettä kerran, useampi siirto johtaa toimenpidejonosta poistamiseen.

Voit tiedustella kutsua koskevia asioita tai perua ajan mahdollisimman pian hoidonsuunnittelijan numerosta 03 311 65807 kello 8-15. Mikäli sairastut äkillisesti ota yhteyttä silmätautien osastolle numeroon 03 311 66987 (hoitaja tavoitettavissa ympäri vuorokauden). Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi nauhoitteen ohjeen mukaisesti.

TERVETULOA!