Tays Silmäkeskus
Potilasohje 50.00.21

Päiväkirurgiseen kaihileikkaukseen tulevalle

Harmaakaihi aiheutuu silmän mykiön samentumisesta. Tällöin valo läpäisee mykiön huonommin ja näkö hämärtyy. Useimmiten sameneminen johtuu ikääntymisestä. Joskus mykiön samentumisen voi aiheuttaa silmätapaturma tai silmäsairaus. Kaihi ei aiheuta pysyvää näkövammaa.

Kaihin hoitona on leikkaus, jossa silmän samentunut mykiö poistetaan ja tilalle asetetaan tekomykiö. Tekomykiön valinnasta ja tavoitellusta lasivahvuudesta keskustellaan kanssasi ennen leikkausta. Valintaan vaikuttaa se, haluatko nähdä leikkauksen jälkeen ilman silmälaseja lähelle vai kauas.

Kaihileikkaus tehdään puudutuksessa ja se on toimenpiteenä nopea ja kivuton. Leikkaus on päiväkirurginen eli kotiudut leikkauspäivänä. Molempien silmien kaihileikkaus tehdään samalla kertaa, mikäli molempien silmien leikkauskriteerit täyttyvät ja se on turvallista. Valinta on aina potilaskohtainen ja varmistuu lopullisesti leikkauksen aikana.

Lisätietoa kaihista ja Tays Silmäkeskuksessa tehtävästä kaihileikkauksesta löydät Terveyskylä.fi -sivustolta Silmäsairauksien talosta. Sivustolla voit tutustua esimerkiksi ohjausvideoihin, joissa ohjataan kaihileikkaukseen valmistautumisessa ja kerrotaan kaihileikkauksen jälkeisestä kotihoidosta.

Tays Silmäkeskuksen tutkimus- ja vastaanottotilat ovat osittain monitoimitiloja, joissa voi olla useampi kuin yksi potilas samanaikaisesti. Mikäli tämä ei sovi sinulle, kerro siitä vastaanottavalle henkilölle.

Valmistautuminen leikkaukseen

Täytä huolellisesti liitteenä olevat lomakkeet ja tuo ne mukanasi sairaalaan, mikäli ne on liitetty kutsukirjeeseen tai postitettu sinulle aiemmin. Kirjaa lomakkeeseen ajantasainen kotilääkitys tai liitä mukaan lääkelista. Mikäli esitietolomake on puutteellisesti täytetty, saattaa leikkauksenne peruuntua.

Huolehdi, että pitkäaikaissairautesi ovat hyvässä hoitotasapainossa ennen leikkausta. Veren hyytymiseen vaikuttavaa lääkitystä ei tarvitse tauottaa ennen kaihileikkausta.

Käy suihkussa ja pese hiukset leikkausta edeltävänä iltana. Saunominen on kielletty kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen. Pukeudu mukaviin, kiristämättömiin vaatteisiin. Leikkauksessa ei saa olla silmä- eikä kasvomeikkiä eikä kynsilakkaa. Poista tekoripset/ ripsipidennykset ennen leikkausta. Vältä voimakkaasti hajustettujen hygieniatuotteiden käyttöä.

Leikkausaamuna voit ottaa säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet. Syö normaalisti ennen sairaalaan tuloasi. Mikäli käytät silmänpainelääkitystä, laita tipat normaalisti ennen leikkaukseen tuloa. Ota mukaasi sairaalaan päivän aikana tarvitsemasi lääkkeet. Halutessasi voit ottaa mukaasi myös välipalaa.

Saapuminen sairaalaan

Ilmoittautuminen tapahtuu Silmäkeskuksen sisääntuloaulassa olevalla automaatilla. Näytä KELA-kortin, ajokortin tai kutsukirjeen viivakoodia automaattiin. Ota automaatin antama tuloste mukaasi. Siirry odottamaan tulosteessa ohjattuun tilaan. Hoitaja vastaanottaa ja valmistelee sinut leikkaukseen. Tässä yhteydessä otetaan leikkausta varten tarvittavat mittaukset. Varaa sairaalassa oloon aikaa kolme–viisi tuntia.

Kotiutuminen ja kaihileikkauksesta toipuminen

Saat kirjalliset ohjeet ja Oftan Dexa-Chlora-silmätippapullon kotiutuessasi. Dexa-Chloraa käytetään leikattuun silmään yksi (1) tippa neljä (4) kertaa päivässä neljän viikon ajan. Voit käyttää lisäksi kosteuttavia silmätippoja helpottamaan roskantunnetta leikkauksen jälkeen.

Kaihileikkauksen jälkeen toipumisaika on noin kaksi viikkoa. Tänä aikana tulee välttää raskaita ponnisteluja ja nostoja sekä raskasta fyysistä liikuntaa. Sairauslomaa lääkäri kirjoittaa yleensä tälle ajalle huomioiden työn vaativuuden ja yksilölliset tarpeet. Leikkauksen jälkeen näkö aluksi vaihtelee. Voit käydä silmälasimäärityksessä optikolla tai silmälääkärillä aikaisintaan yhden kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Välittömästi kaihileikkauksen jälkeen ei saa ajaa autoa. Leikkaava lääkäri arvioi, milloin voit ajaa autoa. Ajokielto on yksilöllinen.

Tiedustelut ja peruutukset

Lähete tai poliklinikkakäynnin perusteella tehty toimenpidepäätös on voimassa yhden vuoden. Perustellusta syystä voit siirtää toimenpidettä kerran, useampi siirto johtaa toimenpidejonosta poistamiseen.

Voit tiedustella kutsua koskevia asioita tai perua ajan mahdollisimman pian hoidonsuunnittelijan numerosta 03 311 65807 kello 8-15. Mikäli sairastut äkillisesti, ota yhteys silmätautien osastolle numeroon 03 311 66987 (hoitaja tavoitettavissa ympäri vuorokauden). Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi nauhoitteen ohjeen mukaisesti.

Tervetuloa!