Tays / lastentaudit
Potilasohje PLA.40.15

Nukutuksessa tehtävä magneettitutkimus lapselle

Lapsellesi on varattu aika lasten päiväsairaalaan nukutuksessa tehtävää magneettitutkimusta varten. Nukutuksen vuoksi lapsen on oltava ravinnotta kuusi tuntia ennen tutkimusta. Varatkaa käyntiä varten aikaa kuudesta kahdeksaan tuntia.

Ota käynnille mukaan täytetty magneettitutkimuksen esitietolomake (kutsukirjeen liitteenä).

Päiväsairaala sijaitsee lasten avohoitoyksikössä, Tays Keskussairaalan L-rakennuksen 3. kerroksessa.

Ravinnotta olo

  • Lapsi saa syödä kiinteää ruokaa iästä riippumatta kuusi tuntia ennen suunniteltua nukutusta.
  • Lapsi saa juoda maksimissaan 2 dl kirkasta (läpinäkyvää) nestettä (esimerkiksi pillimehua, sokerivettä, ei maitoa) vielä kaksi tuntia ennen nukutuksen alkua.
  • Alle yksivuotiaat saavat juoda rintamaitoa tai vastikemaitoa neljä tuntia ennen nukutusta.

Ilmoittautuminen automaatilla

Avohoitoyksikössä on käytössä ilmoittautumisautomaatti. Ilmoittautukaa näyttämällä lapsen kelakorttia tai kutsukirjeen viivakoodia ilmoittautumisautomaattiin.

Tutkimuskäynnin kulku

Ennen magneettitutkimusta lapselle vaihdetaan sairaalavaatteet ja laitetaan suonensisäinen kanyyli. Kanyylin kautta lapsi saa nukutusainetta ja tutkimuksessa käytettävää varjoainetta. Tämän vuoksi teidät on kutsuttu päiväsairaalaan puolitoista tuntia ennen varsinaista tutkimusta. Tarvittaessa lapselle voidaan laittaa puuduterasva kanyylin laittoa varten.

Tutkimus kestää 30–90 minuuttia, jonka jälkeen lasta tarkkaillaan heräämössä 30–90 minuuttia. Heräämöstä lapsi siirtyy takaisin päiväsairaalaan. Vanhempien ei ole mahdollista päästä lapsen luokse heräämöön. Vanhemmat voivat kuitenkin lähteä hoitajan kanssa hakemaan lasta heräämöstä.

Päiväsairaalassa lapsen vointia tarkkaillaan ja hänelle tarjoillaan lämmin ateria. Lapsi voi kotiutua voinnin mukaan noin neljän tunnin kuluttua nukutuksesta. Jos olette liikkeellä omalla autolla, suosittelemme, että kuljettajan lisäksi mukana on toinen aikuinen huolehtimassa nukutuksesta toipuvasta lapsesta.

Sairaustapauksissa ota meihin yhteyttä mahdollisimman pian. Kuume, nuha ja yskä voivat olla tapauskohtaisesti este nukutukselle jopa kahdesta neljään viikkoa sairastumisen jälkeen.

Tiedustelut ja peruutukset

Voit olla yhteydessä lasten päiväsairaalan sairaanhoitajaan soittamalla numeroon 044 4728 209 maanantaisin, tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin kello 8−14.

Ilmoita äkilliset ajan peruutukset numeroon 03 311 66319 arkisin kello 9−10.