Tays Silmäkeskus
Potilasohje 50.00.79

Ohjeita päiväkirurgiseen silmänpaineleikkaukseen tulevalle

Leikkaukseen valmistautuminen

Tutkimukset: Kutsussa on erikseen mainittu etukäteisistä tutkimuksista, jos niitä tarvitaan ennen leikkaukseen tuloa. Tutkimukset eivät vaadi ravinnotta oloa.

Silmätipat: Sinulle on kirjoitettu Oftan Dexa-Chlora silmätipoista sähköinen resepti apteekkiin. Aloita Dexa-Chlora silmätippojen käyttö kolme päivää ennen leikkausta annoksella yksi tippa neljä kertaa päivässä molempiin silmiin. Jos sinulla on käytössä muita silmätippoja, jatka niiden käyttöä normaalisti Dexa-Chlora silmätippojen ohessa. Pidä eri tippojen tiputuksen välillä noin viiden minuutin tauko.

Mikäli et itse pysty tiputtamaan silmätippoja ennen ja jälkeen leikkauksen, sovi silmätippojen tiputuksesta kotona joko omaisen tai tuttavan kanssa.

Peseytyminen: Käy pesulla ja pese hiukset leikkausta edeltävänä iltana. Saunominen on kielletty kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen. Pukeudu mukaviin ja kiristämättömiin vaatteisiin. Leikkauksessa ei saa olla silmä- tai kasvomeikkiä, kasvorasvoja, tekoripsiä, kynsilakkaa eikä geelikynsiä. Poista myös kasvojen alueen korut.

Ravinnotta olo: Sinun tulee olla syömättä ja juomatta kuusi (6) tuntia ennen sairaalaan saapumista. Kaksi (2) tuntia ennen sairaalaan saapumista voit juoda pienen lasillisen vettä (Ei kahvia, teetä, maitoa, mehua). Henkeä uhkaavan komplikaatiovaaran vuoksi tätä ohjetta on noudatettava. Leikkaus perutaan, mikäli ohjetta ei ole noudatettu. Voit ottaa omat säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet leikkausaamuna, ellei kutsussa toisin mainita.

Lääkehoito: Ota sairaalaan mukaasi päivän aikana tarvittavat lääkkeet, myös astmasuihkeet. Alkoholia ei saa nauttia leikkausta edeltävänä eikä leikkauspäivänä. Lopeta vitamiinivalmisteiden käyttö kaksi viikkoa ennen leikkausta.

Marevan-lääkitys: INR-arvon tulee olla leikkauspäivänä 1.8 tai sen alle. INR-koe tulee ottaa 2-3 päivää ennen leikkausta. Tuloksen valmistuttua hoidonsuunnittelija soittaa sinulle ja kertoo tarvittavan Marevan tauon pituuden.

Muut verenohennuslääkkeet: Jos käytät säännöllisesti Aspirin-, Disperin-, Primaspan- tai Asasantin-lääkettä, lopeta lääkkeen käyttö viikko ennen leikkausta ellei kutsussa toisin mainita. Jos käytät Plavix, Xarelto, Arixtra, Klexane, Fragmin, Pradaxa, Innohep tai Eliquis–lääkettä on kutsussa mainittu tarvittava lääkkeen tauon pituus.

Terveydentila: Täytä Terveydentilan esitiedot -kaavake huolellisesti, mikäli se on liitetty kutsukirjeeseenne, ja tuo se mukanasi sairaalaan. Kirjaa kaavakkeeseen kaikki käytössä säännölliset sekä tarvittaessa otettavat lääkkeet (lääkkeen nimi ja annostelu) tai liitä mukaan ajantasainen lääkelista. Kirjaa kaavakkeeseen lähiomaisen/hakijan nimi ja yhteystiedot.

Mikäli terveydentilassasi on tapahtunut muutoksia (esim. sairastettu aivo- tai sydäninfarkti) tai sinulle on aloitettu pysyvä lääkitys (esim. Marevan) leikkausjonoon asettamisen jälkeen, ota yhteys hoidonsuunnittelijaan p. 03 311 69139.

Saapuminen sairaalaan

Mikäli koet tarpeelliseksi, ota saattaja mukaan sairaalaan.

Ilmoittautuminen tapahtuu Silmäkeskuksen sisääntuloaulassa olevalla automaatilla. Näytä Kela-kortin, ajokortin tai kutsukirjeen viivakoodia automaattiin. Tarkista ja tarvittaessa korjaa yhteystietosi, myös puhelinnumerosi. Ota automaatin antama tuloste mukaasi ja siirry hissillä toiseen kerrokseen. Jää odottamaan hoitajan kutsua punaisille tuoleille. Hoitaja vastaanottaa ja valmistelee sinut leikkaukseen.

Sairaala ei vastaa omaisuudestasi, joten pyydämme jättämään kotiin suuret rahasummat, korut, kello sekä pankki- ja luottokortit.

Kotiutuminen ja jatkohoito

Päiväkirurgisen leikkauksen jälkeen kotiutuu samana päivänä. Leikkauksen jälkeisen illan ja yön aikana kotona olisi hyvä olla aikuinen ihminen seurana.

Saat kotiutuessasi kotihoito-ohjeet ja tarvittavat todistukset sekä jälkitarkastusajan. Lasku hoidosta lähetetään kotiin postitse. Silmänpaineleikkauksen jälkeen ponnistelu on kielletty. Kotiin kannattaa varata kipulääkettä.

Pääsääntöisesti ensimmäinen jälkitarkastus on leikkauksen jälkeisenä aamuna Silmäkeskuksessa. Sinulla ja saattajallasi on mahdollisuus yöpyä omakustanteisesti esimerkiksi Silmäkeskuksen kanssa samassa rakennuksessa sijaitsevassa Norlandia Care Tampere Hotellissa. Hotellin vastaanoton puhelinnumero on 050 384 4400 ja sähköpostiosoite on tampere@norlandiacare.fi.

KELA korvaa matkat julkisen kulkuneuvon mukaan. Voimme antaa todistuksen omaa autoa tai taksia varten vain sairauden laadun perusteella. Silmäsairaus ei yleensä edellytä taksin käyttöä.

Välittömästi silmäleikkauksen jälkeen ei saa ajaa autolla.

Tiedustelu ja peruutukset

Lähete tai poliklinikkakäynnin perusteella tehty toimenpidepäätös on voimassa yhden vuoden. Perustellusta syystä voit siirtää toimenpidettä kerran, useampi siirto johtaa toimenpidejonosta poistamiseen.

Mikäli sinulla on kysyttävää leikkaukseen liittyen, olet estynyt saapumaan leikkaukseen tai sairastut äkillisesti, peru aikasi mahdollisimman pian arkisin kello 8–15 hoidonsuunnittelijan numerosta 03 311 69139 tai muuna aikana silmätautien osaston numerosta 03 311 66987. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi nauhoitteen ohjeen mukaisesti.

Tays Silmäkeskuksen tutkimus- ja vastaanottotilat ovat osittain monitoimitiloja, joissa voi olla useampi kuin yksi potilas samanaikaisesti. Mikäli tämä ei sovi sinulle, kerro siitä vastaanottavalle henkilölle.

Tervetuloa!