Tays Silmäkeskus
Potilasohje 50.00.78

Ohjeita silmänpaineleikkaukseen tulevalle

Leikkaukseen valmistautuminen

Tutkimukset: Kutsussa on erikseen mainittu etukäteistutkimuksista, jos niitä tarvitaan ennen leikkausta. Tutkimukset eivät vaadi ravinnotta oloa.

Silmätipat: Sinulle on kirjoitettu Oftan Dexa-Chlora silmätipoista sähköinen resepti apteekkiin. Aloita Dexa-Chlora silmätippojen käyttö kolme päivää ennen leikkausta annoksella 1 tippa 4 kertaa päivässä molempiin silmiin. Jos sinulla on käytössä muita silmätippoja, jatka niiden käyttöä normaalisti Dexa-Chlora silmätippojen ohessa. Pidä eri tippojen tiputuksen välillä noin viiden minuutin tauko.

Mikäli et itse kykene tiputtamaan silmätippoja ennen ja jälkeen leikkauksen, sovi silmätippojen tiputuksesta kotona joko läheisen tai tuttavasi kanssa.

Peseytyminen: Käy pesulla ja pese hiukset leikkausta edeltävänä iltana. Älä laita silmä- tai kasvomeikkiä tai kasvorasvoja leikkauspäivän aamuna. Silmäleikkauksessa ei saa olla irtoripsiä, kynsilakkaa eikä geelikynsiä. Poista kasvojen alueen korut.

Ravinnotta oleminen:

Leikkauspäivänä tulee olla syömättä ja juomatta kuusi (6) tuntia ennen sairaalaan saapumista. Kaksi (2) tuntia ennen sairaalaan saapumista voit juoda pienen lasillisen vettä (Ei kahvia, teetä, maitoa, mehua). Henkeä uhkaavan komplikaatiovaaran vuoksi tätä ohjetta on noudatettava. Leikkaus perutaan, mikäli ohjetta ei ole noudatettu.

Ota kaikki säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet (ei diabeteslääkkeitä) leikkausaamuna, ellei kutsussa toisin mainita. Diabeetikot saavat kutsun mukana erilliset ohjeet diabeteslääkkeiden ottamisesta sairaalaan tulopäivänä.

Lääkehoito: Ota mukaasi sairaalaan kaikki säännöllisesti ja tarvittaessa käyttämäsi lääkkeet (esimerkiksi astmasuihkeet) sekä tarvitsemasi apuvälineet (esim. Cpap maski). Lopeta vitamiinivalmisteiden käyttö kaksi viikkoa ennen toimenpidettä.

Marevan lääkitys: INR-arvo tulee olla leikkauspäivänä 1.8 tai sen alle. Kutsukirjeen etusivulla on ohje INR-kokeessa käymisestä noin 2-3 päivää ennen leikkausta. Tuloksen valmistuttua hoidonsuunnittelija soittaa sinulle ja kertoo tarvittavan Marevan tauon pituuden.

Muut verenohennuslääkkeet: Jos käytät säännöllisesti Aspirin-, Disperin-, Primaspan- tai Asasantin-lääkettä, lopeta lääkkeen käyttö kaksi viikkoa ennen leikkausta ellei kutsussa toisin mainita. Jos käytät Plavix, Xarelto, Arixtra, Klexane, Fragmin, Pradaxa, Innohep tai Eliquis –lääkettä on kutsussa mainittu tarvittava lääkkeen tauon pituus.

Terveydentila: Täytä Terveydentilan esitiedot -kaavake huolellisesti, mikäli se on liitetty kutsukirjeeseen ja tuo se mukanasi sairaalaan. Kirjaa kaavakkeeseen kaikki käyttämäsi säännölliset sekä tarvittaessa otettavat lääkkeet (lääkkeen nimi ja annostelu) tai liitä mukaan ajantasainen lääkelista. Kirjoita kaavakkeeseen myös lähiomaisen/hakijan nimi ja yhteystiedot.

Mikäli terveydentilassasi on tapahtunut muutoksia (esim. sairastettu aivo- tai sydäninfarkti) tai sinulle on aloitettu pysyvä lääkitys (esim. Marevan) leikkausjonoon asettamisen jälkeen, ota yhteys hoidonsuunnittelijaan puh. 03 311 69139.

Saapuminen sairaalaan

Ilmoittautuminen tapahtuu Silmäkeskuksen sisääntuloaulassa olevalla automaatilla. Näytä Kela-kortin, ajokortin tai kutsukirjeen viivakoodia automaattiin. Tarkista ja tarvittaessa korjaa yhteystietosi, myös puhelinnumerosi. Ota automaatin antama tuloste mukaasi ja siirry hissillä toiseen kerrokseen. Jää odottamaan hoitajan kutsua punaisille tuoleille.

Hoitaja vastaanottaa ja valmistelee sinut leikkaukseen. Leikkauksen jälkeen siirryt silmätautien osastolle hoitoon. Hoitoaika on keskimäärin kaksi vuorokautta. Sairaala ei vastaa omaisuudestasi, joten pyydämme jättämään kotiin suuret rahasummat, korut, kello sekä pankki- ja luottokortit. Osastolla voit käyttää omaa matkapuhelintasi. Vierailuaika on osastolla vapaa kello 21 asti.

Kotihoito-ohjeet ja tarvittavat todistukset saat osastolta lähtiessäsi. Lasku hoidosta lähetetään kotiin postitse. Autolla ajo on kielletty välittömästi silmäleikkauksen jälkeen.

Tiedustelut ja peruutukset

Lähete tai poliklinikkakäynnin perusteella tehty toimenpidepäätös on voimassa yhden vuoden. Perustellusta syystä voit siirtää toimenpidettä kerran, useampi siirto johtaa toimenpidejonosta poistamiseen.

Kutsuun liittyvissä epäselvissä asioissa sekä äkillisesti sairastuessasi ota yhteyttä silmätautien osastolle numeroon 03 311 66987. Käytössämme on takaisinsoittopalvelu. Toimi nauhoitteen ohjeen mukaisesti.

Mikäli olet estynyt saapumaan leikkaukseen, peru aika mahdollisimman pian soittamalla hoidonsuunnittelijan numeroon 03 311 69139 kello 8–15.

Tays Silmäkeskuksen tutkimus- ja vastaanottotilat ovat osittain monitoimitiloja, joissa voi olla useampi kuin yksi potilas samanaikaisesti. Mikäli tämä ei sovi sinulle, kerro siitä vastaanottavalle henkilölle.

Tervetuloa!