Tays / urologia
Potilasohje 20.00.21

Toimenpiteeseen valmistautuminen

Syöminen ja juominen

Nukutuksen tai puudutuksen vuoksi on erittäin tärkeää, että vatsa on tyhjä toimenpiteeseen tullessa.

Sinun tulee olla syömättä ja juomatta vähintään kuusi tuntia ennen ilmoittautumisaikaa. Henkeä uhkaavan komplikaatiovaaran vuoksi tätä ohjetta on noudatettava. Toimenpide perutaan, mikäli ohjetta ei ole noudatettu.

Alkoholin nauttiminen toimenpidettä edeltävänä tai toimenpidepäivänä ei ole sallittua.

Leikkausaamuna ei oteta mitään aamulääkkeitä. Jos kuitenkin nukutuslääkäri määrää lääkkeitä otettavaksi, sinulle ilmoitetaan asia puhelimitse.

Ota mahdolliset päivälääkkeet mukaan sairaalaan, myös esim. tarvittavat astmasuihkeet ja insuliinit.

Mikäli sinulla on verenohennuslääkitys (Marevan, Plavix, Clopidogreeli, Eliquis, Brilique, Xarelto tai Pradaxa) tai sinulla on insuliinihoitoinen diabetes ja et ole saanut kutsun mukana ohjetta insuliinin pistämisestä leikkausaamuna, pyydämme sinua ottamaan yhteyttä urologian hoidonsuunnittelijaan lääkityksen suunnittelua varten mahdollisimman pian kutsun saavuttua.

Kivunhoito kotona

Kotiin kannattaa varata reseptitöntä kipulääkettä. Apteekista saa tietoja lääkkeen valinnasta.

Puhtaus

Tulehdusriskin vähentämiseksi toimenpidettä edeltävänä iltana on hyvä peseytyä huolellisesti. Esimerkiksi haavat, ihottuma tai tulehdus saattavat olla esteenä toimenpiteelle.

Arvoesineet ja rahat

Jätä arvoesineet (korut) ja suuremmat rahasummat kotiin. Sairaalalasku lähetetään jälkikäteen kotiin.

Äkillinen sairastuminen

Jos sinulla on yskää, nuhaa tai kuumetta, toimenpide täytyy turvallisuussyistä peruuttaa. Mikäli olet sairas, pyydämme ilmoittamaan siitä mahdollisimman pian, jotta voimme kutsua tilallesi toisen potilaan. Sinulle järjestetään uusi aika.

Muut sairaudet

Jos terveydentilassasi on tapahtunut muutoksia (esimerkiksi sydäninfarkti, astma) tai sinulle on aloitettu pysyvä lääkitys leikkausjonoon asettamisen jälkeen, ota yhteys urologian hoidonsuunnittelijaan, puhelin 03 311 67762.

Toimenpiteen jälkeen

Toimenpiteen jälkeen saatat tarvita apua, joten sinulla pitää olla aikuinen seuranasi seuraavaan aamuun saakka. Mikäli tämä ei ole mahdollista, sinulla on mahdollisuus yöpyä toimenpiteen jälkeinen yö potilashotellissa poliklinikkamaksun hinnalla. Hotelliyön hintaan kuuluvat ruokailut hotellin ravintolassa. Ota mukaasi omat säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet ja henkilökohtaiset yöpymistarvikkeet. Ota tarvittaessa yhteyttä hoidonsuunnittelijaan, puhelin 03 311 67762 asian järjestämiseksi.

Autolla ajaminen on kiellettyä ensimmäisen vuorokauden aikana toimenpiteestä. Jos mahdollista, järjestä itsellesi kotimatkaa varten saattaja. Kotiin voit lähteä saattajan autolla tai lääkärin harkinnan mukaan taksilla, kun sairaanhoitaja antaa luvan.

Lyhytkirurgisen osaston sulkeuduttua voit jatkaa toipumista vuodeosastolla, josta voit kotiutua myöhemmin samana iltana tai seuraavana aamuna.

Yhteydenotot

Urologian hoidonsuunnittelija, puhelin 03 311 67762. Puhelu ohjautuu vastaajaan. Noudata vastaajan ohjeita, soitamme sinulle takaisin.

Läheinen voi tiedustella kotiin pääsystä numerosta 03 311 67884 .